Hlavy státu Číny a Spojených států budou podrobně komunikovat o svých strategiích

Hlavy Číny a USA budou podrobně komunikovat o strategických, celkových a směrových otázkách souvisejících s čínsko-americkými vztahy, stejně jako o hlavních otázkách týkajících se světového míru a rozvoje, uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning na tiskové konferenci po setkání prezidentů Číny a USA.

Čína podle ní vždy pohlížela na čínsko-americké vztahy a nakládala s nimi v souladu se třemi principy vzájemného respektu, mírového soužití a oboustranných výhod, které navrhl prezident Si Ťin-pching. Mao Ning řekla, že konkurence mezi velmocemi neodpovídá trendu současné doby, nemůže vyřešit vlastní problémy Spojených států, ani výzvy, kterým čelí svět. Čína se nebojí konkurence, ale stavíme se proti definování čínsko-amerických vztahů konkurencí. Pokud jde o obavy, Spojené státy by měly vážně respektovat racionální obavy Číny a její legitimní práva na rozvoj, místo toho, aby pouze zdůrazňovaly své vlastní obavy a poškozovaly zájmy Číny. Pokoušet se utvářet jiné země podle vlastních přání a vzoru je od začátku nereálné, je to typická forma hegemonismu a nikdy to neuspěje.

Mao Ning poukázala na to, že Čína neusiluje o změnu Spojených států a Spojené státy by se neměly snažit utvářet nebo měnit Čínu. Doufáme, že Spojené státy dodrží své závazky, jako například nebudou usilovat o »novou studenou válku« a nebudou mít zájem o konflikt s Čínou, a společně posunou vztahy mezi Čínou a USA zpět na cestu zdravého a stabilního rozvoje. Současná situace v Tchajwanském průlivu je taková, že obě strany Tchajwanského průlivu patří jedné Číně. Co skutečně mění situaci, je tchajwanská Demokratická pokroková strana a vnější síly, které podporují a schvalují její snahu o »tchajwanskou nezávislost«.

Mluvčí poukázala na to, že tchajwanská otázka je vnitřní záležitostí Číny a řešení tchajwanské otázky je věcí Číňanů a nejsou tolerovány žádné vnější zásahy. Bývalé americké vlády udělaly jasné závazky ohledně tchajwanské otázky. Při setkání na Bali daly USA jasně najevo, že americká vláda nepodporuje »nezávislost Tchaj-wanu«. Spojené státy by se měly vážně držet principu jedné Číny a praktickými činy se postavit proti »nezávislosti Tchaj-wanu«. Čína při mnoha příležitostech jasně vyjádřila podstatu otázky Jihočínského moře a svůj zásadový postoj. Nechceme ani centimetr toho, co není území Číny, a rovněž se nevzdáme ani centimetru čínského území.

Mao Ning řekla, že Čína je ochotna řešit příslušné spory prostřednictvím vyjednávání a konzultací s příslušnými zeměmi, a zároveň naše vůle a odhodlání bránit národní suverenitu a územní celistvost jsou neochvějné. Spojené státy by měly přestat pod různými záminkami zasahovat do sporů o územní a námořní práva a zájmy mezi Čínou a příslušnými zeměmi, natož aby využívaly související problémy k omezování a zadržování Číny. Zdůraznila také, že svět v současné době věnuje velkou pozornost konfliktu mezi Palestinou a Izraelem. Čína vždy stála na straně spravedlnosti, udržovala úzkou komunikaci s příslušnými stranami a je odhodlána zmírnit situaci a chránit civilisty. Čína si přeje, aby Spojené státy co nejdříve zaujaly objektivní a spravedlivý postoj a hrály konstruktivní roli při prosazování příměří a ukončení konfliktu.

Co se týče nevládních a kulturních výměn mezi Čínou a Spojenými státy, Mao Ning poukázala na to, že nevládní a kulturní výměny byly vždy důležitou součástí čínsko-amerických vztahů a jsou také zdrojem vitality, která podporuje rozvoj bilaterálních vztahů. Jak zdůraznil prezident Si Ťin-pching ve svém dopisu pro Filadelfský symfonický orchestr, hudba překračuje národní hranice a kultura staví mosty. Před 50 lety přijel tento orchestr do Číny, aby zahájil »cestu prolamování ledu« v kulturní výměně mezi Čínou a Spojenými státy, což mělo velký význam pro normalizaci čínsko-amerických vztahů. Dnes, o 50 let později, vystoupili v Číně Filadelfský symfonický orchestr, Čínský symfonický orchestr a zpěváci z mnoha zemí, což se jistě zapíše do historie jako vzácná historická událost.

Dopis s odpovědí prezidenta Si Ťin-pching a blahopřejný dopis prezidenta Josepha Bidena plně odráží velký význam a velká očekávání, která vedoucí představitelé obou zemí přikládají posilování nevládních a kulturních výměn mezi Čínou a Spojenými státy. Jsme rádi, že nevládní a kulturní výměny mezi Čínou a Spojenými státy se nadále prohlubují a rozšiřují a píšeme další kapitoly přátelství na podporu vzájemného porozumění a vzájemné náklonnosti mezi oběma národy.

(pr)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy