Vstupenky online

Souboj se Sokolovem přinese šlágr kola i pietu za legendu

Jan Tajzler • 14.11.2023

Středeční domácí duel vsetínských hokejistů proti Sokolovu nebude jen šlágrem kola a slibovaným atraktivním soubojem mezi druhým a třetím týmem tabulky. Bude se jednat zároveň i o generálku na prestižní páteční derby ve Zlíně a bohužel, bude to i hokej, který se ponese v duchu piety za zesnulého Romana Čechmánka. Vyhrát pro legendu před domácími fanoušky, víc jako motivaci hokejisté Vsetína pro středeční bitvu v rámci 21. kola Chance ligy snad ani nepotřebují.

Baník po pauze neskóroval

Sokolov si v letošním ročníku Chance ligy zatím stojí velmi dobře, důkazem je aktuální postavení v tabulce, které mužstvo ze západu Čech zaujalo na 3. pozici. Baníku se však stejně jako Vsetínu nepodařilo po reprezentační přestávce utkání pondělního kola, když na domácím ledě vůbec poprvé vyšel střelecky naprázdno a podlehl Kolínu 0:2. Nic moc se však v tabulce nezměnilo, Sokolov stále ztrácí na Valachy tři body a drží vybojované 3. místo, které však tentokrát už bude muset střežit před dotírajícími Litoměřicemi, které jsou pozadu pouze o dva body.

Předností týmu trenéra Tomáše Marišky jsou mimo jiné přesilové hry. Ve sledované herní disciplíně je tým Sokolova nejlepším v soutěži, když drží procento využití přesilových her na hodnotě 24.64 %. Sokolov zdobí také příkladná disciplína, s počtem 154 udělených trestných minut je neslušnějším týmem v soutěži.

Tahounem týmu je nejlepší nahrávač soutěže a jeden ze čtyř hráčů, kteří překročili hranici dvaceti kanadských bodů Daniel Kružík (6+14). Sokolovu v posledních duelech scházel druhý muž produktivity Tomáš Vracovský (6+8). Díky spolupráci s extraligovými Karlovými Vary mohou v Sokolově využívat i služeb exvsetínského útočníka Romana Přikryla (4+8). Nejlepším střelcem týmu je pak s 8 trefami Štěpán Csamango a opomenout bychom neměli ani týmovou stálicí Jaromíra Kverku (3+9).

Z obránců podporuje produktivitu David Tureček (4+2) a František Klejna (1+5). Nejvyšší porci ice-timu má v Sokolově Martin Rohan (0+5). Velkou kvalitou disponuje Sokolov v brankovišti, kde točí hned trojici maskovaných mužů. Největší porci utkání zatím dostal Petr Hamalčík, který hájil branku Baníku v deseti případech s úspěšností zákroků 94.77 %, což je druhá nejvyšší hodnota v Chance lize, v průměru inkasovaných branek pak drží třetí místo s výkazem 1.83 branky na jedno utkání. Martin Michajlov sice na jedno utkání inkasoval 2.34 branek během osmi duelů, ale úspěšnost zákroků má na uspokojivé hodnotě 92.73 %. K dispozici z Karlových Varů mají trenéři také zkušeného Vladislava Habala, ten ve čtyřech duelech chytal s úspěšností zákroků 95.33 %.

Valaši hrají pro Romana Čechmánka

Vsetínský tým po pauze cestoval na východ Čech, kde však roli favorita nepotvrdil. Sestava pro utkání v Chrudimi dala poznat trhliny v útočných řadách, na centru první formace zastoupil zraněného Danielse Berzinše Pavel Klhůfek, naopak na křídle druhého útoku nastoupil uzdravený Adam Hořanský. Valachům ale stále scházeli zkušení útočníci Pavel Kubiš nebo Miroslav Holec. Prostor tak znovu dostal i dorostenec Adam Koláček.

Navzdory pokračujícím zdravotním trablům měl však Vsetín znovu šanci bodovat, ale na půdě soupeře jej zradila produktivita. Valaši se prosadili pouze jednou, když nadvakrát za Honzíka dostal kotouč Vít Jonák, který je aktuálně s 8 brankami nejlepším střelcem týmu, Luboš Rob se pak díky asistenci nadále drží mezi kvartetem nejlepších nahrávačů soutěže. Negativem pondělního utkání jsou také četná vyloučení ve třetí třetině. Dynamo sice tři přesilové hry v krátkém sledu nevyužilo, ale Valachům výrazně ubraly síly a zbrzdily v cestě za možným obratem. Proti Sokolovu se častý pobyt na trestné lavici nemusí vyplatit.

Středeční šlágr se Sokolovem přináší Valachům hned několik motivací, především budou Vsacané na domácím ledě hájit 2. místo před dotírajícím tabulkovým sousedem. Atraktivní utkání se ponese také v duchu piety za zesnulého vsetínského šampiona Romana Čechmánka, číslo 23 bude valašský tým doprovázet už i ve zbytku sezony, více k uctění památky legendy českého hokeje jsme psali zde.

Vzájemné zápasy:

8. kolo: SOKOLOV – VSETÍN 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Při prvním pohledu na výsledek by si nejeden fanoušek vsetínského týmu řekl, že to musel být zpackaný duel. Pro Vsetín se jednalo o první utkání sezony, ve kterém neskóroval a zároveň první porážku na ledě soupeře. Trenér Jiří Weintritt se i v nedávném obsáhlém rozhovoru ohlížel za tímto duelem, ve kterém svým svěřencům rozhodně nemohl po výkonové stránce nic vytknout. Právě v tomto utkání se však potvrdila vynikající statistika brankářů Sokolova, Vladimír Habal pochytal při konfrontaci na západě Čech všech 39 střel Vsacanů. Za Sokolov pak branky střílely produktivní opory Csamango, Přikryl a Kružík. Kdo se bude radovat ve středeční odvetě na Lapači?

Sestavy v posledním kole:

Vsetín: Žukov – Ďurkáč, Staněk, Smetana (A), Ondračka, Larsen, Kojo, Š. Jenáček – Rob (A), Klhůfek, Jonák – Hrňa (C), Dědek, Hořanský – Jandus, Kern, Š. Bláha – Petrovický, Kratochvil, A. Koláček.

Sokolov: Habal – M. Rohan, Tureček, Rulík, Weinhold, Benda, Klejna, Mlčák – Kofroň, Kverka, Tomeček – Bernovský, Přikryl, Kružík – Osmík, Vrdlovec, Csamango – Adamec, T. Rohan, Šlechta.

banner pod článkem