Otočit zápas je náš největší problém, nezvládáme to psychicky. Od Škody jsem čekal mnohem víc, přiznal Rada


Otočit zápas je náš největší problém, nezvládáme to psychicky. Od Škody jsem čekal mnohem víc, přiznal Rada

ROZHOVOR

Druhé místo v tabulce, čtyřbodová ztráta na první Vyškov. Taková je situace Dukly po podzimní časti FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, což by na konci soutěže znamenalo postup do baráže. Jak je s první polovinou ročníku spokojen trenér týmu Petr Rada? Co ho nejvíc trápí a jaké má dál plány s Michalem Škodou? Nejen o tom mluvil někdejší kormidelník české reprezentace v rozhovoru pro eFotbal.cz.

„Já nejsem spokojený nikdy. Když to srovnám s loňskem, kdy jsme po podzimu byli jen čtyři body od sestupu, teď jsme na tom samozřejmě mnohem lépe, mrzí mě však ten závěr. Remíza doma s Táborskem (0:0) a následná prohra ve Vyškově (0:2). Výsledkově jsme ty zápasy nezvládli, pro mě je to varovný prst. Takhle se konec podzimu zkrátka nedá dohrát. Zahodili jsme šanci jít do čela a teď musíme debatovat s hráči, proč se to stalo,“ poznamenal Rada s tím, že problém nebyl ve kvalitě, ale v hlavách. A to ho trápí možná ze všeho nejvíc.

„Kluci to nedali psychicky. Druhá liga je obtížná v tom, že není divácky atraktivní, na stadiony chodí málo lidí. Někteří hráči tak mají možná problém se víc hecnout, pořád ale říkám, že hlavně oni musí chtít postoupit výš. Navíc je tu ještě jedna věc, a to že na Duklu se prostě každý soupeř vybičuje. Všechny týmy hrají proti nám na sto deset procent, s tím se ale musíme vypořádat. Zvlášť když na jaře to bude v tomhle směru ještě horší,“ zdůraznil zkušený kouč, podle něhož si musí mančaft začít více věřit.

Není prý žádná náhoda, že když Dukla inkasovala na podzim jako první, otočit to svedla pouze jednou. A to v pohárovém utkání s Vyškovem. „Tohle je samozřejmě problém, Když začneme v zápase ztrácet, nezvládáme se do něj zase vrátit. Dobře to bylo vidět i naposledy ve Vyškově. Dostali jsme gól a místo toho, abychom na něj odpověděli, jsme obdrželi brzy nato další a udělali z toho trochu frašku. Může se stát, že prohráváte, ale musíte být dostatečně sebevědomí na to zápas obrátit. Tohle je naše největší potíž. Když inkasujeme branku, kluci nechtějí balón, bojí se vzít zodpovědnost na sebe. Je to škoda. Jsou důležitější věci na světě, ale mě tohle dost trápí,“ poznamenal Rada.

Foto: FK Dukla Praha

Bude tedy nyní žádat příchody psychicky odolnějších hráčů? Začne Dukla na trhu hledat hlavně zkušenost? „Uvidíme, o posílení kádru jsme se ještě nebavili. Bude na to dost času, navíc záleží hlavně na majiteli. Jedna věc je ekonomika. Druhá zase to, aby na trhu byli vážně kluci, co nám dokáží pomoci. Musí to mít hlavu a patu. Některé transfery se nám povedly, některé ne, teď do toho chceme jít s větším rozmyslem. V klidu si vyhodnotíme, kde nás tlačí bota, velký pohyb v kádru se však očekávat určitě nedá,“ uvedl bývalý trenér obou pražských “S“.


Kdo ho na podzim moc nepotěšil, byl zkušený útočník Michal Škoda. Do týmu přišel před čtyřmi měsíci coby nejzvučnější letní posila, hlavně kvůli zdravotním problémům ale na podzim odehrál jen 112 minut a ani jednou neskóroval. „Michala trápí třísle a kyčle. Chápu, že ho to limituje, celkově jsem ale zklamaný. Čekal jsem od něj mnohem víc. Druhá liga je soubojová, není to procházka růžovým sadem. Zatím Michal určitě nenaplnil očekávání, která jsme měli. Je tedy otázkou, jak to s ním bude dál. Musíme si sednout s doktory i s ním a domluvit se na tom, jakou cestou se vydáme teď,“ konstatoval Rada.

Z koho má naopak radost, to je třeba mladý záložník Štěpán Šebrle. „Štěpán odehrál několik hodně dobrých zápasů, teď ve Vyškově nenastoupil kvůli zranění. Za tenhle půlrok udělal velký krok dopředu. Měli jsme s ním nějaké pohovory a myslím, že se nad sebou dost zamyslel. U něj je totiž zásadní nastavení v hlavě. Je to mladý kluk, co se rád ukazuje na Instagramu. Může být, já mu ale říkám, že na prvním místě u něj musí být fotbal. Když to tak bude, ať se pak vystavuje, kde chce,“ pousmál se Rada, který bude mužstvo udržovat v tréninku ještě tři týdny. Pak pustí hráče na dovolenou a na Julisce se mu budou znovu hlásit kolem šestého ledna.

„Mít pauzu čtyři měsíce, to je v profesionálním fotbale tak trochu rarita. Za celou kariéru jsem se s tím ještě nesetkal, až letos a loni. Za mě říkám, že mi to přijde hrozně dlouhý, klidně jsme mohli ještě čtrnáct dní hrát. Furt jenom trénovat bude pro mě i pro kluky frustrující, ale nedá se nic dělat,“ uzavřel Rada. 

Foto: FK Dukla Praha