Prague Sounds: Ambientní elektronické putování Alva Noty

Multižánrový hudební festival Prague Sounds, který na mnoha místech metropole probíhá již od 1. listopadu v těchto dnech vrcholí. Svým letošním ročníkem představil mnohé od avantgardních smyčcových kvartetů po ambientní audiovizuální performance, od šestaosmdesátileté jazzové legendy a někdejšího souputníka Milese Davise po mladého britského hiphopového umělce, který teprve vstupuje na scénu.
Prague Sounds: Alva Noto a Ensemble Modern 8. listopadu 2023, Veletržní palác, Praha (zdroj Prague Sounds, foto Petra Hajská)
Prague Sounds: Alva Noto a Ensemble Modern, 8. listopadu 2023, Veletržní palác, Praha (zdroj Prague Sounds, foto Petra Hajská)

Jedním z jeho vrcholů a zároveň koncertem ideálně vystihujícím filosofii festivalu (spojování starého a nového, minulosti a současnosti, za účelem vytvoření nové kvality) bylo ve středu 8. listopadu od 20:00 hodin na půdě Veletržního paláce uvedení díla průkopníka elektronické hudby a vizuálního umění německého skladatele Carstena Nicolaie (aka Alva Noto) s názvem Xerrox – Vol. 4. Skladba zazněla v podání autora (sólista – elekronika) a jednoho z nejznámějších evropských orchestrů soudobé hudby Ensemble Modern.

Xerrox – Vol. 4 je se svojí téměř hodinu a črt trvající duratou skutečně monumentálním kusem. Prozatím poslední z původně pěti dílně zamýšlené série staví na principu extenzivního řetězení kopií zdrojového materiálu a následnou manipulací s jejich fragmenty až do doby, než se transformují do kompletně odlišných podob. Vzniklý dojem, který tímto způsobem vzniklá čtrnáctidílná skladba vytváří je silně ambientní, meditační a místy až relaxačně muzikoterapeutický. Od posluchače očekává soustředění, vnímavost k detailu a výdrž, protože udržení pozornosti a orientace ve zdánlivě nikdy nekončícím toku elektronických zvukových textur, měkce konsonantních harmonií smyčců a pointilisticky jemných zásahů klavírního partu přerušovaných hlubokými basy je úkolem nadmíru náročným i pro ty zkušené.

Záchranným vorem v tomto snažení byl jistě pro mnoho přítomných i další z rozměrů Notovy kompozice, konkrétně ten multimediální. Spojení elektroniky, akustických nástrojů a vizuální a světelné instalace dokázalo vytvořit k nádherně monotónní zvukovosti Xerroxu dostatek kontrastu. Osvěžení vyváženou mírou napětí mezi jednotlivými složkami umožnilo vydat se na každému vlastně individualizovanou cestu vizuálních asociací souvisejících s tituly jednotlivých částí skladby (Xerrox Kirlian, Xerrox Neige, Xerrox Voyage, Xerrox Plongée, Xerrox Cosmos, Xerrox Îlle, Xerrox Argo, Xerrox Calypsoid, Xerrox Canaux, Xerrox Utopia, Xerrox Sans Retour, Xerrox Calypsoid 2, Xerrox Apensateur, Xerrox Néant). Podobu čtrnácti skladeb z Xerrox – Vol. 4 popsal výstižně jeden z recenzentů britského hudebního magazínu Loud and Quiet, když napsal: „Je sama o sobě zázrakem… vznešeným a tajemným… vrstvy a další vrstvy splývajícího tepla a chladu.“

V neposlední řadě je nutné také zmínit vhodně zvolený prostor funkcionalistického Veletržního paláce, kde v blízkosti sbírky moderního umění Národní galerie nabylo provedení celého projektu na váze a důstojnosti, kterou si dílo umělce v minulosti tvořícího pro instituce jakými jsou Tate Modern, newyorský Guggenheim nebo benátské Bienále jistě zaslouží. Atmosféra soustředění a respektu prosakovala celým večerem.

Prague Sounds: Alva Noto a Ensemble Modern
8. listopadu 2023, 20:00 hodin
Veletržní palác, Praha

Program:
Alva Noto: Xerrox – Vol. 4

Účinkující:
Alva Noto – sólista (elektronika)
Ensemble Modern

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments