Hlavní obsah

Člen mladého ANO utekl před otázkami na vylepování plakátů

Reportér Seznam Zpráv na univerzitě v Olomouci oslovil člena Mladého ANO Tomáše Grose.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle středočeské hejtmanky to byl student a člen Mladého ANO Tomáš Gros, kdo oblepil její úřad kritickými plakáty. Seznam Zprávy se ho chtěly zeptat na motivaci. Uvedl však, že má zakázáno mluvit, a před dotazy utekl.

Článek

Člena mládežnické organizace hnutí ANO zastihl reportér na univerzitě v Olomouci, kde Tomáš Gros studuje.

Na otázky ale odmítal odpovědět. „Neodpovídám na otázky. Jenom alternativním médiím,“ uvedl a pokračoval v cestě svižným krokem. Nevysvětlil, proč plakáty vylepoval, ani zda se zná s marketingovým expertem hnutí ANO Danielem Köpplem, s nímž do budovy podle videozáznamu z krajského úřadu pronikl. Účast na akci ale nepopřel.

Odpověď, že se vyjádří jedině alternativním médiím, zopakoval na každou z dále položených otázek. Rozhovor si můžete poslechnout v úvodním videu.

S Tomášem Grosem reportér hovořil o něco později ještě jednou. Požádal ho znovu o vysvětlení akce na středočeském krajském úřadě. I tentokrát však student nabídku odmítl – s tím, že má zakázáno mluvit. Odmítl, že by pokyn přišel z hnutí ANO.

To, že je Tomáš Gros velký sympatizant hnutí ANO, je podle oslovených studentů na univerzitě všeobecně známé. O případu, který byl medializovaný, věděli.

„Pan Gros je téma na této katedře už od začátku semestru. Veřejně se prezentuje, že je v Mladém ANO, a hodně opěvuje všechny politiky ANO a často se účastní jejich akcí,“ popsala jedna ze studentek, která nechtěla uvést jméno. I několik dalších studentů potvrdilo, že Tomáše Grose na kamerových záznamech poznalo.

Seznam Zprávy se ptaly na případ i předsedy mládežnické organizace hnutí ANO Adama Hotového. Odmítl, že by Grose Mladé ANO úkolovalo ohledně vylepování plakátů na úřadu Středočeského kraje.

„Ne, žádný takový pokyn z vedení mladého ANO nevzešel,“ napsal v SMS zprávě předseda mládežnické organizace.

Na zaslané otázky druhým dnem nereaguje ani marketingový specialista hnutí ANO Daniel Köppl.

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) očekává, že ANO zaplatí náklady na odstranění plakátů, které ji spojují s korupční kauzou Dozimetr, z krajského úřadu a postaví se ke kauze čelem.

Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček v pondělí pro Seznam Zprávy uvedl, že o žádné takové akci neví a považuje to za součást nějakého politického boje na zastupitelstvu.

Krajští zastupitelé ANO však účast na vylepování plakátů odmítli. Bývalá hejtmanka za ANO Jaroslava Pokorná Jermanová výzvu Peckové odsoudila, podle ní se její nástupkyně chce zviditelnit.

Foto: Neovlivní.cz

Kamerové záznamy krajského úřadu, které zveřejnil server Neovlivní.

Případ řeší policie

Věcí se zabývá pražská policie, zatím nestanovila právní kvalifikaci. Podle ředitele středočeského krajského úřadu Jana Loušky muži oklamali recepční zmínkou o tom, že někomu něco nesou a počkají na něj u vrátnice. Louška řekl, že pochybila recepce, měla trvat na předložení dokladů, jak je obvyklé u všech návštěv na úřadu.

Letáky se na krajském úřadu objevily 30. října, kdy se konalo krajské zastupitelstvo. Pecková vedla, že očekává, že ANO zaplatí škodu za vyčištění chodeb, nástěnek, pánských toalet a dalších míst, kde byly plakáty vylepené. Výši nákladů vyčíslí úklidová firma. „Přijde mi to zvrácené, je to absolutně neetické,“ uvedla Pecková.

Plakáty upozorňovaly na spojitost hnutí STAN s kauzou Dozimetr, která se týká zakázek v pražském dopravním podniku (DPP) a policie v ní navrhla obžalovat 11 lidí.

Reklama

Doporučované