ČTK

14. 11. 2023

Prezident Petr Pavel dnes na Pražském hradě jmenoval budoucího předsedu Krajského soudu v Praze Jiřího Grygara a také 52 nových soudců obecných soudů. Vyzval je k uplatňování soudcovské empatie. Podle něj je důležité, aby procesy vedli srozumitelně a aby lidem jasně a pochopitelně vysvětlovali rozsudky. Grygar nastoupí do čela středočeského krajského soudu od 1. ledna. Nahradí Ljubomíra Drápala, kterému zanikne mandát kvůli dosažení 70 let věku.

„Právo je často složité i pro samotné právníky. Zdaleka ne každý, kdo stojí před soudem, se dobře orientuje v tom, co se vlastně u soudu odehrává. Bude dobré, když to budete mít na paměti,“ řekl prezident padesátce nováčků v taláru. Zmínil také, že stát jim svěřil obrovskou odpovědnost. „Budete rozhodovat o osudech lidí, kteří věří a spoléhají na to, že budete rozhodovat spravedlivě,“ zdůraznil s tím, že dneškem cesta nových soudců nekončí a že na sobě budou muset celý život tvrdě pracovat.

Připomněl, že jedním z jeho hlavních úkolů pro letošní rok bylo vyhledat a navrhnout nejvhodnější osobnosti na pozice soudců Ústavního soudu. Nejen u ústavních soudců ale podle něj záleží na jejich osobní integritě. „Já to vnímám tak, že každý ze soudců by měl být silnou osobností s velkým morálním kreditem. Osobní integritu soudce spatřuji především v jeho nezávislosti a nestrannosti,“ poznamenal.

Představitelé justice v září kritizovali dlouhý výpadek ve jmenování soudců – zatím poslední jmenování soudců totiž provedl předchozí prezident Miloš Zeman, a to loni v prosinci, kdy před ním složily slib čtyři desítky nováčků v talárech. Letos se zatím jmenování neuskutečnilo. Ministerstvo spravedlnosti tehdy kritiku odmítlo s tím, že další jmenovací etapu uskuteční do konce roku. Následně navrhlo ke jmenování 52 lidí. Pavel k tomu dnes podotkl, že tolik lidí ve jmenovacím sále ještě neviděl. „Mám z toho opravdu radost, že se nám podařilo sice po dlouhé době, ale v takovém počtu posílit naši justici,“ uzavřel.

Mezi právníky, kteří do rukou prezidenta složili soudcovský slib, je i dosavadní státní zástupce Petr Babka, který působil na Krajském státním zastupitelství v Hradci Králové. Toho dříve odmítl jmenovat soudcem Pavlův předchůdce Zeman s tím, že Babku „dohnaly staré hříchy“. Konkrétně mu vytýkal kritiku od Nejvyššího soudu kvůli kauze vývozu torz bývalých vojenských raket.

Mezi dnes jmenovanými soudci převažují ženy, je jich 31. Nejvíce nováčků, deset, zamíří na soudy v obvodu Městského soudu v Praze. K soudům spadajícím pod plzeňský a ostravský krajský soud přibude po osmi kandidátech, po pěti nováčcích dostanou soudy v působnosti středočeského, brněnského a královéhradeckého krajského soudu. Pod obvod Krajského soudu v Ústí nad Labem přibude šest soudců a na soudy pod českobudějovickým krajským soudem tři.

Grygar je nyní místopředsedou Krajského soudu v Praze pro insolvenční a civilní prvostupňový úsek, a to od roku 2018. V instituci začal jako soudce působit o tři roky dříve, předtím soudil na Okresním soudu Praha – východ. Na Drápalovo místo ho doporučila výběrová komise a schválila vláda. Předsedy krajských soudů jmenuje ze soudců prezident na návrh ministra spravedlnosti, a to na sedmileté funkční období.

Kromě Babky Zeman dříve nejmenoval soudcem ani dalšího státního zástupce Marka Bodláka. Podle vyjádření ministerstva spravedlnosti bude Bodlák mezi navrženými kandidáty v další jmenovací etapě soudců, která se uskuteční zřejmě v únoru příštího roku. Bodlák v minulosti zamítl Zemanův podnět na prověření možné sabotáže při Zemanově hospitalizaci. Jeho domovské Vrchní státní zastupitelství v Praze také řešilo případy, které se týkaly trestné činnosti v Lesní správě Lány.

Přečtěte si také

Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?
Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?

Vliv Číny na život 1,5 miliardy obyvatel Afriky je nyní tak široký, že zahrnuje produkci potravin, těžbu surovin a vojenské důstojnické školy.

Prodloužení života s pomocí 10 000 kroků denně
Prodloužení života s pomocí 10 000 kroků denně

10 000 kroků denně pro lepší zdraví. Vědci odhalují, jak tento jednoduchý přístup snížuje riziko úmrtí a kardiovaskulárních onemocnění. Optimální počet kroků potřebný ke snížení zdravotních rizik se však může lišit v závislosti na věku.

Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu
Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu

Domovní prohlídky provedené moskevskou policií jsou posledním vystupňováním kampaně proti duchovní skupině, která zahrnuje zákaz knih, zabavování literatury, obtěžování a výslechy.

Proč je v Japonsku devět milionů prázdných domů
Proč je v Japonsku devět milionů prázdných domů

Nové údaje ukazují, že téměř 14 procent všech domů v Japonsku je prázdných. Přebytek nemovitostí přitahuje rostoucí zájem cizinců.

„Hollywood v obležení: Jak Čína ovládla filmový průmysl“
„Hollywood v obležení: Jak Čína ovládla filmový průmysl“

Nový filmový dokument Hollywood v obležení: Jak Čína ovládla filmový průmysl je venku. Epoch Times ve spolupráci s televizí NTD vyrobil snímek, který poodhaluje, jak americký filmový průmysl pomáhá prosazovat agendu nepřátelské velmoci kvůli vlastním zájmům, jaké to má důsledky pro budoucnost a co dělají odvážní jedinci, aby tento stav změnili.