Ohlédnutí za knížetem aneb Co po sobě nezanechal

Vysvětlení. To po sobě nezanechal. Minimálně za svého otce – sám zesnulý kníže byl tehdy dítě (*1937) a já ho z ničeho takového neviním – aby bylo dopředu jasno. Nicméně… Jedná se o koncentrační tábor v Letech u Písku.

Polemiku o rodu Schwarzenbergů rozpoutal v této souvislosti zkraje roku 2015 americký spisovatel Paul Polansky (narozen 1942 v Mason City v USA. Od roku 1994 se začal zaměřovat na odhalení minulosti Letů, romského tábora v Česku za druhé světové války. Nakladatelství G plus G, které dříve vlastnil Fedor Gál, vydalo česky kromě Bouře ještě jeho knihy Dvakrát tím samým – Básně o romském holocaustu, Tíživé mlčení a cyklus boxerských básní Toulavej pes.).

V minulosti o tom psal i náš redakční spolupracovník Ladislav Petráš (u něho jsem se vlastně inspirovala k tomuto dnešnímu komentáři) – cituji:

»Vše začalo v roce 1939. Tehdy se nad panstvím rodičů K. Schwarzenberga přehnala sněhová bouře, která za sebou nechala spoušť. Zejména na lesních porostech. Co následovalo? O tom napsal román (svědectví z kronik a archivu) pod názvem ‚Bouře‘ americký spisovatel P. Polansky. V jednom ze svých rozhovorů na otázku novináře o tom říká:

Otázka: V Bouři píšete o rodičích ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, jak najímali vězně z Letů na práci ve svých přírodní pohromou zničených lesích. Je to pravda, anebo vaše fantazie?

Odpověď: Mé informace o Schwarzenbercích ze Starého Sedla na Orlíku pocházejí z dokumentů, které jsem našel v městských kronikách dané lokality a z rozhovorů s místními zemědělci a lesníky, kteří pracovali pro Schwarzenbergy před, během a po druhé světové válce. V národním archivu v Praze jsem našel dokumenty o firmě se jménem Schwarzenbergovy závody, která byla zapojená do budování tábora v Letech. V mnoha kronikách se také píše, že později pracovali ve Schwarzenbergských lesích židovští vězni, aby zachránili padlé stromy ze sněhové bouře v prosinci 1939. Tyto informace jsou patrné i z rozhovorů, které jsem pořídil s místními zemědělci. Například jde o stránky 256 až 260 v knize Tíživé mlčení, kde je rozhovor s Václavem Veselým. Schwarzenbergovy lesy nebyly pod nucenou správou Němců do druhého týdne prosince roku 1942. Tehdy byli už všichni Židé pracující jako otročtí dělníci pro Schwarzenbergy deportováni do Terezína a Auschwitzu. Po deportacích Židů byli na záchranné práce v lesích a na práci ve Schwarzenbergově kamenolomu, kde se těžil kámen pro stavbu silnice číslo 19, využíváni Romové z Letů. I za nucené správy Schwarzenbergové profitovali z lesů, protože jim německá administrativa určité peníze platila. Po válce Schwarzenbergové využívali na otrockou práci ve svých lesích v letech 1945 až 1948 sudetské Němce. Všechny informace opět pocházejí z kronik a rozhovorů.« – konec citace.

Pravda, právě na výše zmíněná slova Polanskeho kníže reagoval, to mu upřít nelze (např. 1. ledna 2015 v rozhovoru pro web romea.cz pod titulkem Karel Schwarzenberg nepředpokládá, že jeho otec měl nějaký podíl na založení tábora v Letech u Písku), avšak ne moc přesvědčivě, spíš velmi chabě a neobratně – cituji:

Schwarzenberg: »Polansky se odvolává i na osobní rozhovory s mnoha lesníky nebo místními farmáři, kteří prý Židy viděli a mluvili s nimi v lesích. Podívejte se, tenkrát mi byly dva roky. Musel bych se podívat do dokumentů jako každý jiný. Nepředpokládám ale, že to je pravda. Odvolává se, že mluvil s bývalými zaměstnanci mého otce, tehdy už byli všichni v nebi prosím, když Polansky přijel do Čech. Moc rád bych věděl, kdo mu tohle nakukal. … Jak jsem se vrátil do České republiky, tak jsem se pokoušel všechny bývalé zaměstnance najít. Jeden hajný ležel už na posteli a jinak byli všichni mrtví. Rád bych věděl, s kým opravdu mluvil, kdo byl zodpovědný zaměstnanec.«

Přestože si prý váží Polanského práce v Kosovu, kde se staral o Romy, výsledky jeho bádání přirovnává ke spikleneckým teoriím. »Strašné, žádná vláda není ochotná vzít peníze do ruky, přičemž je pravda, že vlastník zvyšoval cenu nemožně dlouho. Bavil jsem se o tom s Vladimírem Mlynářem, který byl tehdy pověřenec pro lidská práva a jednal s nimi v dobré vůli. Ztroskotalo to. Je to hrozný, smrdí to tam, je to opravdu ostuda.«

Nechám to jako obvykle na vašem zvážení, ale podle mě argumentace Schwarzenberga tehdy v tom lednu 2015 dosti kulhala. Hlavně z toho důvodu, že Polansky se ve svých tvrzeních neodvolává jen na výpovědi očitých svědků, které Schwarzenberg zpochybňuje, ale především na dobové dokumenty (kroniky, národní archiv) – tomu se ovšem kníže oklikou vyhnul.

Ani do těch rodinných dokumentů, jak na romea.cz avizoval, se pak už zřejmě nepodíval. A kdo mu to nakukal, když z pamětníků jsou všichni po smrti, jak se táže kníže? Třeba zrovna onen místní zemědělec Václav Veselý, kterého Polansky jmenuje a cituje coby jednoho z očitých svědků.

Shodou okolností ČTK včera vydala následující zprávu: »Lety (Písecko) – Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v areálu bývalého vepřína v Letech na Písecku otevře 3. února 2024. Památník bude v místě, kde byl za druhé světové války romský pracovní tábor. Novinářům to dnes v Letech řekli zástupci Muzea romské kultury, které se o areál stará. Politici i další lidé dnes na místě symbolicky zasadili stromy. Většinu sazenic darovalo Panství Orlík Jana a Karla Schwarzenbergů. Za zesnulého Karla Schwarzenberga drželo shromáždění pietní minutu ticha. Schwarzenberg stavbu památníku podporoval.«

Že by rodinné svědomí? To už nám kníže bohužel neřekne.

Marie Krejčíková

Související články

4 KOMENTÁŘŮ

  1. Brázda, to že někdo umře z něj nesmývá jeho viny. Dobře si pamatujeme všechna svinstva, která Karel Schwarzenberg napáchal v politice rozbitého Československa za svého působení. Podílel se vždycky na tom nejhorším, co škodilo tomuto státu a lidem v něm. Schwarzenberg vždycky myslel jen na svoji kapsu, jak si ji namastit na úkor nás všech.
    Že byl Schwarzenberg ksindl svědčí i to, že podporoval napadení Jugoslávie státy NATO včetně rozbitého Československa a uznal jako ministr zahraničí rozbitého Československa odtržení Kosova.
    Schwarzenberg tomuto státu nic nepřinesl, jen mu škodil. Spřáhl se s válečným zločincem Havlem, který mu ve svinstvech pomáhal. Ze Schwarzenberga musí být každému normálnímu člověku v tomto rozkradeném státě šoufl.

  2. Tak něco ještě horšího: uznání tzv. Kosova. Tady si mohli se svým prezidentským protikandidátem podat ruce, ten zas souhlasil s napadením Jugoslávie.

    Pravičáci by chtěli, abychom snad nad tím Schwarzenbergem truchlili. Jak oni se chovali, když zemřel např. Miroslav Štěpán, Miloš Jakeš nebo Lubomír Štrougal? Tedy politici, kteří skutečně pracovali pro lidi a pro svou zemi, místo aby hrabali pro sebe.

  3. Krejčíková, že vám není hanba. 2 dny po smrti Karla Schwarzenberga, hodit na něj tu nejhorší špínu, a to ještě přes jeho otce, pro kterou navíc nemáte jediný relevantní důkaz. Chce mi z vás zvracet.

    • Brázda, paní Krejčíková je ještě mírná ve svém hodnocení Schwarzenberga. Tak si to Brázda zapiš za uši. A klidně zvracej Brázda, Schwarzenberg si nic jiného nezaslouží.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy