"Prezident zešílel!" ozývá se po vyjádření Davida Lappartienta

Prezident UCI David Lappartient shodil mezi cyklokrosaře bombu. Navrhuje vyloučení z MS při vynechání závodu Světového poháru...

Autor: Jan Němec
"Prezident zešílel!" ozývá se po vyjádření Davida Lappartienta

 
Relativně poklidné cyklokrosové vody v neděli rozčísnul sám prezident UCI David Lappartient. V neděli ráno vypustil bombu, sice jen ze svých úst, ale třaskla s řádnou rázovou vlnou. 

Co se stalo? Padesátiletý šéf cyklistické unie pohrozil vyloučením cyklokrosařů z mistrovství světa, pokud vynechají kolo Světového poháru. To řekl v rozhovoru pro francouzský magazín DirectVelo. Reakce cyklokrosového světa byly jednoznačné. "Směšné. Nerálné. Zbláznil se." Objevovalo se na sociálních sítích týmových manažerů, jezdců, ale i novinářů. Mírnější byly pak reakce typu: "Je třeba vést otevřenou diskusi."

Co Lappartienta tolik rozohnilo? Je to rostoucí počet odhlášek závodníků ze závodů Světového poháru. Poslední kapkou byl právě nedělní závod v Derdemonde, kam nedorazili oba vítězové úvodního podniku v USA Fem van Empel (NED, Jumbo Visma) nebo Thibau Nys (BEL, Trek Balois) nebo i Puck Pieterse (NED, Alpecin).

Dendermonde. 
 

Úřadující mistra světa U23, syn slavného otce Svena Nyse, Thibau Nys se rozhodl nejet nedělní třetí kolo sezony SP v Dendermonde, přestože se v sobotu zúčastnil závodu Superprestige v Nielu.  Tam skončil až na 27. místě poté, co minulý víkend ani nedokončil mistrovství Evropy. Později uvedl, že Světový pohár možná "pustí z hlavy", aby se soustředil na to, aby byl odpočinutý na další závody.

"Na mistrovství Evropy v Pontchâteau měl špatný výsledek. Říkal, že je unavený, ale proč jel v sobotu v Nielu?" říká Lappartient v rozhovoru v DirectVelo. "Když je člověk unavený, tak nezávodí."

Vše v rozhovoru korunoval slovy: "Světový pohár není soutěž, kde si můžete vybrat, co chcete jet. Každý se prostě musí zúčastnit. Pokud  jezdec dá přednost národnímu závodu, zatímco se koná Světový pohár, nebude se účastnit příštího kola Světového poháru, a tedy ani cyklokrosového mistrovství světa," pohrozil na dálku prezident.  

Reakce na sebe nenechaly pochopitelně dlouho čekat.

Bart Wellens, bývalý nizozemský profesionál a nyní manažer cyklokrosového týmu Intermarché-Circus-Wanty k tomu řekl: "Myslím, že v UCI panikaří. Pak by Mathieu van der Poel, Wout van Aert a Tom Pidcock najednou už nesměli závodit v mistrovství světa? A Fem van Empel také ne? To samozřejmě nedává smysl."


Sven Nys je častým objektem novinářů...

Sven Nys to okomentoval jasně: "Nenecháme na sebe tlačit!" Na druhou stranu nechce bývalá světová hvězda hned útočit na Lappartientovy výroky. "V příštích týdnech se o tom bude hodně mluvit. Necháme si to projít hlavou a především se nenecháme dostat pod tlak," vypověděl pro magazín Wielerflits.nl.

Na Lappartientovo vyjádření reagovali překvapeně i samotní jezdci. Několik jezdců pro WielerFlits uvedlo, že Lappartientova slova považují za "směšná" a "nereálná". Své k tomu řekl i čerstvý lídr světového poháru cyklokrosařů Lars van der Haar, jeden z jezdců, kteří občas otevřeně kritizují UCI. "Myslím, že bychom zatím neměli používat slovo moc, měli bychom vést otevřenou diskusi mezi UCI, jezdci a týmy. Také si myslím, že to nebude tak zlé. Také vypouštím čtyři závody Superprestige, abych mohl jet čtyři závody Světového poháru. Není to tak, že bychom záměrně vypouštěli Světový pohár, Světový pohár je stále velmi důležitá klasifikace," uklidňoval nastalou situaci van der Haar.

Závod Světového poháru cyklokrosařů v sezoně 2023/2024 má celkem 14 závodů, které se musí vejít do tří měsíců! Sami si asi dokážete představit, kolik volných víkendů by si v případě nastolení tvrdých pravidel mohli závodníci dovolit. 

Přečteno - 6403x Tagy: světový pohár
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  2. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  3. Světový pohárOkruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
    Okruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
  4. Světový pohárSvětový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
    Světový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
  5. Světový pohárBikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
    Bikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
  6. Světový pohárCo ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
    Co ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Aleš Procházka - vloženo: 15.11.2023 v 08:32:06

    Ono je to otázka UCI bodů a co průměrný závodník získá účastí na svěťáku: většinou neobjede plný počet kol, nezíská žádné UCI body. O víkendu se jely v Rumunsku a Maďarsku cyklokrosy kategorie UCI C2, je tristní, že tam získáš jako podprůměr jezdec body a na svěťáku nic. Dále pak bych ocenil, kdyby se jezdila kategorie U23, minimálně v mužích, jako samostatný závod. Svěťák by měl být vrcholkem snažení, ale v tom množství akcí je to jen jeden z mnoha závodů, takže pak přichází na řadu jednání typu nejsilnější pes m.dá vždy první.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744