Hlavní obsah

Americký exdiplomat: Jsme v počátečních fázích širší blízkovýchodní války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anadolu/Ali Jadallah, Seznam Zprávy

Civilisté v Pásmu Gazy opouštějí své domovy po izraelském náletu.

Reklama

Článek

Bývalý americký diplomat na Blízkém východě Nabíl Chúrí vidí vývoj války mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás černě. Podle něj chce Izrael zcela vylidnit severní část Pásma Gazy a vytvořit tam bezpečnostní zónu. Bez účinnějšího tlaku Washingtonu na Izrael ovšem podle něj boje, krveprolévání a utrpení nejen neskončí, ale naopak mohou přerůst v širší regionální konflikt.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaký plán má podle bývalého amerického diplomata izraelská vláda pro Pásmo Gazy?
  • Proč dává americký prezident Joe Biden náhle najevo své znepokojení?
  • Jak pravděpodobné je, že na Blízkém východě vypukne širší regionální válka?

Boje mezi Izraelem a militantním hnutím Hamás, které vyprovokoval vpád ozbrojenců Hamásu na izraelské území počátkem října a bezprecedentní vlna násilností, kterých se dopustili na izraelských civilistech, dopadají stále více i na nemocnice a další zdravotnická zařízení v Gaze.

V areálu největší nemocnice Al-Šífa uvázly tisíce lidí. Podle Světové zdravotnické organizace je kvůli ozbrojeným střetům, poškozenému vybavení či nedostatku paliva mimo provoz 22 z celkem 36 nemocnic v Gaze. Šance na okamžité příměří se přitom zdají být minimální.

Bývalý americký diplomat na Blízkém východě a současný spolupracovník organizace Arab Center Washington Nabíl Chúrí v podcastu 5:59 říká, že válka mezi Izraelem a Hamásem skončí nejdříve za několik měsíců. Důvodem je podle něj absence mírového plánu a chybějící politická vůle k rychlému ukončení konfliktu.

Nabíl Chúrí předpovídá, že řadu Palestinců zřejmě čeká osud předchozích generací, především té, která v letech 1947-48 utíkala před první arabsko-izraelskou válkou:

„Obávám se, že se teď, kdy násilí znovu vyhání Palestince z jejich domovů, může stát něco podobného, pokud egyptský prezident Sísí umožní odchod Palestinců přes hranici na Sinajský poloostrov, což je něco, co by si Izrael přál.“

Otázkou podle Chúrího zůstává, kdo by Gazu v takovém případě politicky vedl, tedy za předpokladu, že Izrael zničí teroristy z hnutí Hamás. Podle něj je prakticky vyloučené, že by se novým vůdcem v Pásmu Gazy stal Mahmúd Abbás, který stojí v čele palestinské samosprávy na Západním břehu.

Problém je v tom, že Abbás se během svého působení na Západním břehu stal mezi Palestinci nejméně oblíbeným vůdcem za dlouhou dobu. Řada z nich - ale také mnozí podporovatelé palestinské věci v regionu - ho považují za loutku Američanů a Izraele.
Nabíl Chúrí

Mnozí Palestinci ale pravděpodobně v Pásmu Gazy zůstanou a podle Chúrího se dá očekávat, že budou v aktivním odporu proti Izraelcům pokračovat. Navíc se do Gazy mohou v budoucnu opět infiltrovat členové Hamásu, kterým se teď podařilo uprchnout.

Netanjahu utržený ze řetězu

Vedle Izraele se Nabíl Chúrí velmi kriticky vyjadřuje i směrem k administrativě amerického prezidenta Joea Bidena. Ten si prý teď uvědomuje, že Izraelci intenzitou své odvety překročili tolerovatelné meze, a dal najevo, že útočit na cíle, jakým je třeba nemocnice Al-Šífa, největší zdravotnický komplex v Gaze, je nepřípustné.

„Svědčí to o tom, že i prezident Biden je znepokojen. Ale upřímně řečeno, já si myslím, že to je kvůli veřejnému mínění, protože průzkumy ukázaly, že většině Američanů vadí to, co Izrael dělá, a mají za to, že to se svou odplatou přehnali,“ usuzuje bývalý americký diplomat.

Kdo je Nabíl Chúrí?

Vystudoval politologii na Americké univerzitě v Bejrútu. Na Newyorské státní univerzitě v Albany získal ve stejném oboru magisterský titul. Později si na stejné univerzitě dodělal doktorát. Vyučoval na univerzitách v Jordánsku a ve Spojených státech. Jako diplomat mimo jiné působil v Maroku, Jemenu, Iráku, Kataru a ve Velké Británii. Publikuje články a komentáře například v akademickém časopise The Middle East Journal a dalších odborných magazínech. V roce 2019 vydal knihu Bunker Diplomacy: An Arab-American in the U.S. Foreign Service.

Foto: reprofoto z youtubového kanálu AtlanticCouncil

Bývalý americký diplomat Nabíl Chúrí.

Poukazuje i na rozkol uvnitř Demokratické strany, kterou chce mít Biden logicky sjednocenou před prezidentskými volbami, v nichž chce za necelý rok usilovat o další čtyřletý mandát. Mezi těmi, kteří Bidena vyzývají, aby izraelskou vládu držel více zkrátka, nechybí spolustraníci Bernie Sanders, Alexia Ocasiová Cortézová nebo Ilhan Omarová.

„Nakonec ale stejně Netanjahu - který je podle mě ten nejhorší lídr v dějinách Izraele - udělá, co bude považovat ze svého pohledu za nezbytné,“ míní Chúrí.

Budoucnost přitom nevidí nijak růžově. Podle něj bude izraelská operace trvat nejméně další čtyři měsíce. Válka se navíc může, jak dodává, přelít do sousedních zemí a zachvátit tak celý region. „To by přineslo takovou zkázu, jakou jsme v průběhu dosavadního konfliktu na Blízkém východě ještě neviděli,“ varuje.

V podcastu 5:59 se bývalý diplomat Nabíl Chúrí také vyjadřuje k roli šéfa palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse či osudu tzv. dvoustátního řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Poslechněte si celý rozhovor v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová, Eduard Freisler

Dabing: Pavel Vondra

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: twitterové účty @AlArabiya_Eng a @ThomasVLinge

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované