Stovky krav bez dotyku lidské ruky umí podojit v Pacově

15. listopad 2023 06:30

Robotická technologie umí podojit stádo krav bez jediného dotyku lidské ruky. Další takto vybavenou halu teď otevřelo zemědělské družstvo v Pacově.

„Kráva přijde, ono ji to změří, jestli se může podojit, přijde 3D kamera, která jí očistí struky, nasadí dojící násadce a začne to samo dojit,“ popisuje ředitel pacovské zemědělské společnosti Selecta Josef Diviš robotické zařízení, které dokáže podojit krávu bez jediného zásahu lidské ruky. Neznamená to ale, že by už nebyl potřeba personál.

„Tady máme zaměstnance stejně, co jsme měli v klasické dojírně. Akorát mají ulehčenou práci, mají starost kolem robotu, ale ten robot udělá všechno sám,“ vysvětluje zootechnička Marcela Kubů.

„Zadáme, kam to mléko má jít, jestli má jít do konve, nebo do tanku, zjistíme počet somatických buněk, podle toho zjistíme zánět, zaznamená to krev v mléce, když se ty krávy někde šťouchnou,“ pokračuje.

Pacovská společnost aktuálně provozuje několik roboticky ovládaných dojících sálů. Ten poslední otevřela u příležitosti 20. výročí zavedení technologie. I díky ní je s průměrnou denní produkcí 11 až 12 tisíc litrů mléka jedním z největších producentů na Vysočině.

autor: Monika Babulicová