Radek Valenta po Princezně ze mlejna nedostával žádné velké nabídky. Skončil v USA, kde uklízel záchody

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Radek Valenta
Zdroj: Profimedia

Radek Valenta se proslavil v roce 1994 jako Jindřich v pohádce Princezna ze mlejna. V následujících letech si zahrál ještě v několika filmech, pak se ale ze světa showbyznysu téměř vytratil.

Valenta své štěstí zkoušel i v USA. Tam se ale nedal na hereckou kariéru. Byl na tom tak špatně, že bral prakticky jakoukoli práci. Nějaký čas tak dokonce uklízel záchody.

K roli Jindry se dostal náhodou

„Byl jsem ve čtvrtém ročníku na pražské konzervatoři, bylo mi sedmnáct, takže jsem nebyl žádný hotový herec. Pan Kachyňa tenkrát točil Prima sezonu a tam jsem byl ve skupině několika kluků, mezi kterými se rozhodoval. A na ten konkurz se zastavil Zdeněk Troška, který hledal představitele Jindry,“ vzpomíná Valenta v rozhovoru pro Blesk.

Jako mladý herec se nakonec uchytil, jenomže rolí přišlo jenom pár. A potom nastaly Radkovi krušné časy. Nějakou dobu pracoval ve Spojených státech, kde přijal jakoukoli práci, která se právě naskytla.

„Nemohl jsem dělat divadlo, takže jsem dělal, co bylo potřeba, i to nejhorší. Roznášel jsem jídlo, uklízel jsem záchody, vykládal jsem kamiony. A do toho, protože se mi začalo stýskat po hraní, jsem zkusil pár konkurzů,“ uvádí.

Jelikož ale neměl úplně ideální angličtinu a zdálo se, že by na nějakou tu roli musel čekat opravdu dlouho, rozhodl se nakonec vrátit do České republiky.

Hraje v divadle a sem tam se objeví i v televizi

Radek Valenta je dnes součástí Divadla Ungelt. V současné době hraje například v představení s názvem Dovolená paní Josefy. Výjimečně se objevuje také v televizi.

V roce 2008 si zahrál například v seriálu Ošklivka Katka nebo v roce 2015 ve filmu Prach. V něm ztvárnil jednu z hlavních rolí, konkrétně jednoho z bratrů řešících rodinné problémy.

Valentu vybral režisér Vít Zapletal mezi prvními. „Podle Valenty jsem pak začal hledat další členy filmové rodiny, aby si byli opravdu nějak podobní, aby divák mohl věřit, že jsou příbuzensky spjatí,“ vysvětlil tehdy pro iDNES.

Radek Valenta je tedy dobrý herec, který se jednou za čas v nějakém tom snímku objeví. Nabídek mu ale nepřichází tolik, proto bude nejspíš už napořád známý především jako Jindřich z oblíbené pohádky.

Zdroj: Blesk, Divadlo Ungelt, iDNES

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články