Eva Vejmělková, česká herečka, básnířka, scenáristka a psychoterapeutka, se narodila 4. března 1969 v Karviné a od té doby se její život ubíral skutečně překvapivými směry, jako na houpačce. Nejenže vystudovala herectví na ostravské konzervatoři a psychologii na Univerzitě Palackého v Olomouci, ale stala se i matkou dvou dcer, Tary a Rity, se svým manželem Dušanem Rapošem. Dvojice žije v Havířově, kde si užívají rodinný život. Jakých ale bylo těch 54 let?

Od Píšťalky do Hollywoodu

Osudové setkání s režisérem Dušanem Rapošem v roce 1985 znamenalo nejen začátek její herecké kariéry, ale i začátek jejich lásky, která trvá dodnes. Po úspěšném debutu ve filmu Fontána pro Zuzanu se Eva proslavila dalšími rolemi, například jako Píšťalka ve třetím dílu Básníků nebo Hanka v seriálu Chlapci a chlapi. Byla vidět i v polském filmu Penelopy, kde se nabála prodat svůj půvab v odvážných scénách. Její křehká a stydlivá Píšťalka však byla nejoblíbenější.

Z filmu Fontána pro Zuzanu se postupně stala trilogie, ačkoli druhý a třetí díl už nezaznamenaly úspěch prvního. I přesto se Eva Vejmělková prosadila i v Hollywoodu, kde si zahrála ve velkofilmu Dračí srdce.

Práce s drogově závislými

Neméně pozoruhodné jako Eviny herecké úspěchy je i její angažmá v práci s drogově závislými. Tato zkušenost ovlivnila i její výkon v psychologickém dramatu Suzanne, kde ztvárnila hlavní roli, a který získal uznání zahraniční kritiky. Film má dodnes silný vliv na narkomany, kteří si ho přehrávají v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Jak by ne, kdo by nechtěl tak nádhernou terapeutku?

Ohlédnutí za její filmovou kariérou nabízí i toto video s úvodní písní seriálu Chlapci a chlapi:

Zdroj: Youtube

Její úlety jsou dodnes diskutovány, ale nikdy nebyly potvrzeny

V roce 2000 si Eva vzala svého životního partnera Dušana Rapoše v Las Vegas. Jejich svatba byla výjimečná rudými svatebními šaty a slavným oddávajícím v podobě imitátora Elvise Presleyho v kultovní Graceland Wedding Chapel. Společně manželé vychovávají dcery Taru a Ritu a užívají si rodinný život v Havířově.

Hereckou kariéru Eva sice postupně odsunula, nejprve kvůli mateřství a poté, že se začala věnovat psychologii. Studium psychologie na Univerzitě Palackého v Olomouci považuje za důležité pro svou hereckou práci, protože věří, že dobrý herec musí být i trochu psychologem, aby se snáze vžil do charakteru postavy.

Ve svých 54 letech si Eva užívá klidného rodinného života. I přes spekulace o jejích údajných úletech, které vždy rázně popírala, zůstává ikonou krásy a ženskosti. Jedním z nich byla i vzájemná láska k Paľo Haberovi během natáčení Fontány. Ačkoliv se její životní dráha vyvinula mimo svět reflektorů, její půvab a šarm jsou stále nepopiratelné.

Zdroje: www.tvguru.cz, cs.wikipedia.org/wiki/Eva_Vejmělková, novinykraje.cz