Hlubočky na Olomoucku opět trápí přemnožená divoká prasata. Černá zvěř páchá škody i v centru obce

15. listopad 2023 07:45

V lesích v okolí Hluboček se opět přemnožila divoká prasata. I přesto, že myslivci letos ulovili v tamních honitbách vyšší počet divočáků než loni a v okolí obce nainstalovali odchytové pasti. Část černé zvěře hledá potravu i v samotném centru vesnice.

Letos myslivci u Hluboček ulovili více divočáků než loni, celkem přes dvě stovky a v okolních lesích instalovali navíc odchytové klece, přesto je prasat v okolí velký počet.

Leták od vedení obce v Hlubočkách směřovaný k občanům

„Vloni byl semenný rok a černá zvěř měla předpoklady k tomu, aby se množila. Tento rok semenný není, tudíž zvěř nemá v lese tolik potravy a stahuje se k vodě a dělá škody i na trvalých travnatých porostech,“ vysvětluje Petr Balint - Správce lesů Metropolitní kapituly u svatého Václava v Olomouci.

Vedení obce proto kvůli přemnoženým divočákům místní obyvatele vyzývá k preventivním opatřením a to prostřednictvím letáků a informací na webu nebo ve zpravodaji obce, doporučují například aplikaci pachových nebo elektrických ohradníků. V by si pak majitelé psů měli své mazlíčky držet na vodítku.

Myslivci se pak s odlovem zaměřili na ty části honitby, které jsou v blízkosti obecní zástavby a naopak nelovili na odlehlých lesních místech, kde prasata přikrmovali, aby se nestahovali k obci.

Kompletní reportáž i s výpovědí starostky Hluboček Evou Hasníkovou si poslechněte ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio