Spisovatel Salman Rushdie obdržel v New Yorku cenu Václava Havla

foto Britsko-indický spisovatel Salman Rushdie převzal 14. listopadu 2023 v New Yorku cenu Nadace Knihovny Václava Havla.

New York - Britsko-indický spisovatel Salman Rushdie v New Yorku obdržel cenu Nadace Knihovny Václava Havla nazvanou Disturbing the Peace (narušování klidu). Spisovatelova přítomnost na ceremoniálu byla známá až několik minut před tím, než vstal ze své židle, aby ocenění přijal, píše agentura AP. Nadace cenu každoročně uděluje spisovateli či spisovatelce, kteří "čelili nespravedlivé perzekuci pro své přesvědčení" a sdílejí Havlovo odhodlání stavět se za lidská práva.

Rushdie se loni v srpnu v New Yorku na literárním festivalu stal obětí útoku nožem a od té doby se držel spíše v ústraní, píše AP.

"Omlouvám se, že jsem tajemným hostem. Vůbec se necítím tajemně. Ale trochu mi to zjednodušilo život," poznamenal Rushdie, když cenu přebíral z rukou kolegy, spisovatele Azara Nafisiho.

Mezi laureáty Disturbing the Peace minulých let patří ukrajinský spisovatel, scenárista, novinář a předseda ukrajinského PEN klubu Andrej Kurkov, autor například románu Tučňák a smrt z roku 1996, uznávaný kubánský autor povídek Ángel Santiesteban Prats nebo turecká novinářka a spisovatelka žijící v exilu v Německu Asli Erdoganová, jež v Turecku čelila stíhání pro svoji práci v prokurdském levicovém deníku Özgür Gündem.

K ocenění se váže peněžitá odměna 5000 dolarů (asi 112.600 korun). Nadace na svém webu uvádí, že nominován může být jakýkoliv autor umělecké literatury a že vítá podněty především ze zemí globálního jihu a od ženských autorek. Alespoň jedno z nominantových děl musí být dostupné v angličtině.

Rushdie čelil přes tři dekády výhrůžkám smrtí po rozsudku smrti, který nad ním v roce 1989 vynesl někdejší íránský duchovní vůdce Rúholláh Chomejní kvůli knize Satanské verše.

Spisovateli se i díky pečlivé ochrance dlouho dařilo útočníkům unikat, v bezprostředním ohrožení se ocitl loni v srpnu, kdy na něj v americkém státě New York zaútočil čtyřiadvacetiletý Hadi Matar, který podle svého vyjádření nemá Rushdieho rád, protože "urazil islám".

Literát utrpěl bodná zranění na krku a trupu, po útoku strávil šest týdnů v nemocnici a kvůli pobodání nevidí na pravé oko. Spisovatel se chystá vydat o útoku knihu, je to podle něj způsob, jak odpovědět na násilí uměním.

Kromě Satanských veršů byla do češtiny přeložená řada dalších Rushdieho děl, například Dva roky, osm měsíců a osmadvacet nocí (2016), Maurův poslední vzdech (1999) nebo Čarodějka z Florencie (2008).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 23°C

Celá předpověď