Nejslavnější královské rodiny na světě, o kterých toho moc možná nevíte

Na světě je 26 zemí, které jsou monarchiemi, což znamená, že všechny tyto země dnes mají také královské rodiny. Windsorové ve Spojeném království, Grimaldiové v Monaku a dalších 9 královských rodin, o kterých toho moc možná ani nevíte.

Reklama

Z 26 monarchií po celém světě je 12 v Evropě a 10 z těchto 12 je řízeno královskými rodinami z vlastní vůle a podle pravidel. Patří sem královské rodiny, které jsou dobře známé svým bohatstvím, jako jsou Windsorové ve Spojeném království a Grimaldiovi v Monaku. Monarchie v Africe a Asii však mají také pozoruhodné královské rodiny, z nichž mnohé mají zajímavé a tajemné příběhy. Přehled zajímavostí o královských rodinách nedávno publikoval portál World Population Review.

Nejslavnější královské rodiny na světě

Z 26 královských rodin jsme vybrali 11 těch nejzajímavějších a nejznámějších a dokonce 10 z 11 královských rodin z našeho seznamu se nachází v Evropě. To jsou nejslavnější královské rodiny na světě.

Britská královská rodina

Král Karel nastoupil na britský trůn v září roku 2022 po historické 70leté vládě své matky královny Alžběty II. Spolu se svou manželkou královnou Camillou byl korunován 6. května 2023 před 2200 hosty – včetně mnoha členů britské královské rodiny. Moderní královská rodina Spojeného království začala, když se královna Alžběta v roce 1947 provdala za prince Philipa. Během své 70leté vlády – nejdelšího ze všech britských panovníků k dnešnímu dni – rodina prožila jak šťastná manželství, tak srdcervoucí rozvody, tragická úmrtí a královské narození. Nyní, když je král Charles v čele monarchie, několik členů jeho rodiny pravidelně vykonává vedle něj královské povinnosti, včetně královny Camilly, jeho staršího syna prince Williama a snachy Kate Middleton.

Lucemburské království

Lucemburský velkovévoda Henri se oženil se svou manželkou vévodkyní Marií Terezií v únoru roku 1981. Pár má pět dětí: prince Guillauma (dědičný velkovévoda), prince Félixe, prince Louise, princeznu Alexandru a prince Sébastiena. Princ Guillaume, dědičný lucemburský velkovévoda, je prvním v řadě na lucemburskou korunu. V roce 2012 se princ oženil s princeznou Stephanie v civilním obřadu 19. října a náboženském obřadu 20. října. Rodina má syna prince Charlese – druhého v linii nástupnictví na lucemburský trůn.

Nizozemská královská rodina

Poté co matka, královna Beatrix, v roce 2013 abdikovala, král Willem-Alexander převzal trůn jako král Nizozemska. Stal se nejmladším panovníkem v Evropě ve věku 46 let a prvním mužem, který vládl Nizozemsku od smrti jeho prapradědečka v roce 1890. Král Willem-Alexander se oženil s Máximou Zorreguieta Cerruti v roce 2002. Pár má tři dcery: princeznu Oranžskou, princeznu Alexii a princeznu Ariane.

Belgické království

Jeho Veličenstvo král Philippe Belgický je nejstarší syn krále Alberta II. a královny Paoly. Poté, co v roce 2013 ze zdravotních důvodů abdikoval král Albert II., nastoupil na trůn král Filip. Král Philippe a jeho manželka královna Mathilde mají čtyři děti: princeznu Elisabeth, prince Gabriela, prince Emmanuela a princeznu Eléonore. Princezna Alžběta, která je vévodkyní z Brabantska, je následnicí belgického trůnu.

Švédská královská rodina

Král Carl XVI. Gustaf je jediným synem švédského prince Gustafa Adolfa a princezny Sibylly. 15. září 1973 byl korunován na krále Švédska. Ale poté, co vstoupil v platnost švédský zákon vlády z roku 1974, byla královská politická autorita formálně odvolána. Král Carl XVI. Gustaf v současnosti zastává nejvyšší hodnosti ve všech třech odvětvích švédských ozbrojených sil a je považován za hlavního představitele Švédska. Král Carl XVI. Gustaf se oženil se Silvií Sommerlathovou 19. června 1976. Královský pár má tři děti a osm vnoučat. Korunní princezna Victoria je nejstarším potomkem královské rodiny a dědicem švédské koruny.

Monacké království

Dům Grimaldi – vládnoucí dům Monackého knížectví – byl založen v roce 1160 Grimaldo Canellou, ale vládnoucím domem Monaka se stal v roce 1297, kdy Francesco Grimaldi dobyl Monako. V roce 1956 získala královská rodina ještě větší slávu, když se princ Rainier III. oženil s Grace Kelly, která odešla z herectví a stala se monackou princeznou. Páru se narodil syn Albert (65) a dvě dcery Caroline (66) a Stéphanie (58). Princ Albert II. je současnou hlavou rodu Grimaldi. Je ženatý s Charlene, princeznou z Monaka, která bývala olympijskou plavkyní. Monacký Albert II. je jediným synem prince Rainiera III. a princezny Grace. Vystřídal svého otce a v roce 2005 se stal suverénním princem.

Norská královská rodina

Skandinávské zemi jako první vládl Harald Světlovlasý, o kterém se předpokládá, že usedl na trůn kolem roku 885. Dnes zemi vládne rod Glücksburgů, evropská dynastie, která je v Norsku u moci od roku 1905. Norský král Harald V. nastoupil na trůn 17. ledna 1991 a byl vysvěcen spolu se svou manželkou, královnou Sonjou, 23. června 1991 v katedrále Nidaros v Trondheimu. Dalším v řadě následnictví je korunní princ Haakon, druhé dítě a jediný syn krále Haralda a královny Sonji. S korunní princeznou Mette-Marit se oženil v roce 2001. Královský pár je rodiči dvou dětí: princezny Ingrid Alexandry a prince Sverry Magnuse.

Dánské království

Královna Margrethe II. (narozena 1940), je vládnoucí dánskou panovnicí od roku 1972. Její syn korunní princ Frederik (narozen 1968) bude dalším, kdo zdědí trůn, součást linie, která sahá až do Gorma Starého (věří se narozený kolem roku 900) a Harald Bluetooth (narozený kolem roku 940). Syn prince Frederika, Christian (nar. 2005), bude pokračovat v rodokmenu i v budoucnu. Dnešní dánská monarchie netráví příliš času okázalostí. Děti královské rodiny navštěvují běžné veřejné školy a dospělí členové královské rodiny jsou často viděni nakupovat, stolovat nebo jezdit na kole na veřejnosti stejně jako kterýkoli jiný Dán.

Španělské království

Současnými hlavami královské rodiny jsou král Felipe VI. a jeho manželka, královna Letizia. Jeho celé jméno je Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos. Jednapadesátiletý královský král je považován za relativně nového krále, na trůn nastoupil v roce 2014 po abdikaci svého otce, krále Juana Carlose I. Královna Letizia se s Felipem seznámila, když pracovala jako moderátorka zpráv, i když zpočátku nebyla vítána. V květnu 2004 si Letizia a Felipe vyměnili sliby v katedrále Santa María la Real de la Almudena v Madridu. Nyní spolu mají dvě dcery, Leonor, princeznu z Asturie (14) a Infantu Sofii (12).

Lichtenštejnské knížectví

Jeho Výsost princ Hans-Adam II. je vládnoucím knížetem z rodu Lichtenštejnů a hlavou státu Lichtenštejnského knížectví. Svému prvorozenému synovi předal státní záležitosti a určil následníka trůnu, Jeho Výsost korunního prince Aloise. Společně představují kontinuitu knížecího domu a stabilitu země. Knížecí dům Lichtenštejnů má celkem 600 let dlouhou historii a dnes jej tvoří 122 žijících členů.

Japonská královská rodina

A nakonec jedna královská rodina, která není z Evropy, ale je velmi zajímavá. Japonská královská rodina je široce známá jako Imperial House of Japan nebo Imperial Family. Od roku 2019 je v čele monarchie císař Naruhito. Je držitelem několika oficiálních titulů, včetně císaře Japonska, emeritního císaře, císaře Dharmy, velkého krále Yamato, krále Wa, regenta Japonska a korunního prince. Naruhito je nejstarší syn emeritního císaře Akihita a emeritní císařovny Michiko. Narodil se v tokijské nemocnici Imperial Household Hospital v roce 1960 a okamžitě se stal dědicem chryzantémového trůnu. S manželkou Masako Owada je ženatý 29 let.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama