Prevenci rakoviny prostaty a varlat nepodceňujte! Po moderní biopsii prostaty můžete domů už za tři hodiny

Za svůj stud zaplatí životem. Rakovina prostaty a varlat každoročně postihne na 8 000 mužů, z nichž téměř 1 500 nemoci podlehne. Karcinomem prostaty jsou nejvíce ohroženi pacienti starší 50 let, rizikovým faktorem jsou genetické predispozice, ale i nezdravý životní styl. Skryté onemocnění se většinou projeví až ve fázi metastáz a bolestí, proaktivní přístup k prevenci je nezbytný. Riziko v prvotní fázi odhalí laboratorní vyšetření PSA, výskyt nádoru se potvrdí pomocí biopsie prostaty, kterou je dnes možné podstoupit i v režimu takzvané jednodenní chirurgie. Nádory varlat se vyskytují v každém věku, a nejlepší prevencí je samovyšetření.

Listopad je již několik let spojován s mužským zdravím. Každoročně si během něj lidé po celém světě, díky kampani Movember, připomínají důležitost prevence rakoviny prostaty. Jde o zhoubné nádorové onemocnění, které je v České republice druhou nejčastější onkologickou diagnózou u můžu. „Bohužel zatím nejsou známy přesné příčiny vzniku rakoviny prostaty. Pozorujeme však určité faktory, které mohou k rozvoji tohoto onemocnění přispět. Jedná se především o věk, genetické predispozice, ale i životní styl. Obvykle jsou nejvíce ohroženi muži po 50. roku života. Pokud však byla v minulosti rakovina prostaty diagnostikována v rodině (otec, děda, strýc, bratr), nejohroženější jsou pacienti již ve věku nad 40 let,“ vysvětluje MUDr. Václav Hynek, urolog z EUC Kliniky Ústí nad Labem.

Nemoc je navíc velmi obtížné zachytit v ranném stádiu. Pacient totiž pocítí příznaky, například v podobě problémů při močení, až když nádor dosáhne určité velikosti, anebo až při vzniku metastáz, u karcinomu prostaty nejčastěji v kostech. „Pacient s pokročilou fází rakoviny prostaty si obvykle stěžuje na obtížné močení, bolesti v zádech a kyčlích, pokles výkonnosti, na náhlý nevysvětlitelný úbytek tělesné hmotnosti, celkovou slabost, poruchy erekce či bolestivou ejakulaci. Ačkoliv tyto příznaky nakonec souvisí s karcinomem prostaty jen u zhruba jednoho z deseti mužů, je v takových případech vždy klíčové vyhledat pomoc urologa,“ nabádá MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Ke včasnému záchytu onemocnění může napomoci i laboratorní vyšetření, třeba v rámci balíčku Zdraví muže 45+. Ze vzorku krve, moči a stolice si pacient může nechat ověřit stav a funkci jednotlivých orgánů. Vyšetření poskytuje informaci o krevním obrazu, dále pak stavu jater, ledvin, slinivky břišní, metabolismu, cukrů, moči a stolice. U mužů nad 45 let je zahrnuto i vyšetření markerů prostaty. V případě potřeby mohou pacienti také vždy zkonzultovat výsledky vyšetření s Lékařem online.

Pár minut vyšetření může zachránit roky života

Aby bylo riziko karcinomu prostaty možno stoprocentně vyloučit, provádí se u pacientů biopsie – tedy odběr vzorku tkáně prostaty. „Biopsie prostaty patří mezi nejčastější operační zákroky na naší klinice. Odběr je pacientovi prováděn v poloze na zádech, kdy se do konečníku zavede ultrazvuková sonda, přes níž se pomocí jehly odebere několik vzorků prostaty, které se odešlou na histologické vyšetření. Jsme si vědomi, že vyšetření pro pacienty není příjemnou záležitostí, a proto dbáme na ohleduplný a citlivý přístup – celý zákrok probíhá za lokálního umrtvení,“ popisuje proceduru MUDr. Václav Hynek, urolog z EUC Kliniky v Ústí nad Labem.

Celý zákrok netrvá víc než 5-10 minut a s pomocí moderního vybavení jej lze provést v režimu takzvané jednodenní chirurgie. Pacient díky tomu může odejít domů už po dvou až třech hodinách od zákroku. MUDr. Václav Hynek zdůrazňuje, že jde o vyšetření, při kterém u mužů největší překážku představuje stud, či obavy z komplikací. Stud je ale podle lékaře zcela zbytečný. „Nejčastěji muže od prevence odrazuje samotné vyšetření. Procedura je ale krátká, a spíše než o bolestivost jde o diskomfort při zavedení ultrazvukové sondy do konečníku. Zároveň jde o nejspolehlivější formu prevence. V rámci kampaně Movember se navíc mohou objednat na preventivní vyšetření k urologovi zcela bezplatně. Podobně jako ženy v případě gynekologie by však do této ordinace měli zavítat častěji a pravidelně, alespoň jednou ročně.“

Skupina EUC: 

Zdravotnická skupina EUC tvoří největší síť ambulantních klinik v ČR. Je největším poskytovatelem ambulantní péče, prémiové péče, mamoscreeningu a lékařské péče pro zaměstnavatele. Od roku 2011 do roku 2022 investovala 1 304 mil. korun především do modernizace přístrojů, vzdělávání zaměstnanců a elektronizace systémů a služeb. Ve 25 zdravotnických zařízeních napříč ČR, 13 mamocentrech, 24 kamenných lékárnách, lékárenském e-shopu a 11 laboratořích zaměstnává 2 300 zdravotníků, kteří provedou 3,6 mil. vyšetření ročně. Na podzim 2017 vydala jako první v sektoru zdravotnictví v ČR emisi dluhopisů, v celkovém objemu 1,4 miliardy korun. V létě roku 2022 byla tato emise úspěšně přefinancována v hodnotě 1,5 miliardy korun.Více na www.euc.cz