Méně fosforu do Nežárky a Lužnice. V Jindřichově Hradci začala modernizace čistírny odpadních vod

15. listopad 2023 11:04

Více než čtvrtinu svého ročního rozpočtu investuje město Jindřichův Hradec do jediného projektu. Do moderních technologií, které vylepší čištění odpadní vody z jindřichohradeckých domácností i podniků. Na modernizaci čekala místní čistírna odpadních vod přes dvacet let.

Jindřichohradecká čistírna odpadních vod pochází ze 70. let minulého století, za celou dobu se dočkala jen jedné větší opravy. „Rekonstrukce byla v letech 1998 a 1999, kdy se dělala i významná dostavba. Znamená to ale, že naposledy se tu něco upravovalo přes 25 lety,“ říká Olga Štíchová ze společnosti Čevak.

Do čistírny se tento týden nastěhují dělníci a zahájí práci na její modernizaci. „Současná akce je o to významnější, že znovu uvádíme čistírnu do režimů a limitů současné doby,“ podotýká Olga Štíchová.

Město Jindřichův Hradec za první fázi intenzifikace čistírny odpadních vod zaplatí přibližně čtvrt miliardy korun. „Pro nás je to zásadní investice, která bude v budoucnu sloužit i pro rozvoj města. Rovněž probíhá komunikace, jak se bude postupovat v dalších etapách, protože se zpřísňuje legislativa, budeme muset plnit stále přísnější limity. Všechna města se na to chystají,“ uvádí starosta Michal Kozár.

Nejvýznamnější částí projektu bude podle Olgy Štíchové výstavba nové vyhnívací nádrže a rekonstrukce dvou stávajících, které slouží ke zpracování kalu a zároveň i výrobě bioplynu. „Kromě toho, že dosáhneme významně lepší kvality vody, se posílí i energetická soběstačnost,“ připomíná.

Práce budou trvat několik let. „První etapa dvacet měsíců. V mezidobí budeme komunikovat a sledovat legislativní vývoj, který ještě není zcela ukončen, a zároveň budeme zohledňovat, jak se nám město rozrůstá,“ dodává starosta.

Díky novým technologiím by mělo v budoucnu z jindřichohradecké čistírny odpadních vod do řek Nežárka a Lužnice proudit například méně fosforu.

Spustit audio

Související