INZERCE

Bývalý šéf společnosti J&T Leasing Vladimír Nešetřil měl nadstandardní vztahy s podnikatelem Břetislavem Janouškem. Tvrdí to mediální zástupkyně společnosti Plus4U Alžběta Havlová. Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

Krach e-shopu Mamut: Plus4U obviňuje manažera J&T ze lží. S Janouškem měl mít nadstandardní vztahy

Bývalý šéf společnosti J&T Leasing Vladimír Nešetřil měl nadstandardní vztahy s podnikatelem Břetislavem Janouškem. Tvrdí to mediální zástupkyně společnosti Plus4U Alžběta Havlová v reakci na rozhovor, který Nešetřil poskytl serveru Seznam Zprávy. V něm uvedl, že přestože si s hlavním aktérem obřího podvodu s iPhony a krachu e-shopu Mamut Janouškem tykal, měli pouze obchodní vztahy. To Plus4U odmítá.

Na začátku byl nápad na výnosný byznys, který propojil společnosti T-Mobile a J&T Leasing s dceřinou společností Plus4U Mammoth, provozovatelem e-shopu Mamut.cz. Cílem bylo nakupovat produkty Apple a prodávat je či pronajímat. Na konci jsou miliardové dluhy a obrovské množství chybějícího zboží. Společnost Mammoth provozující e-shop Mamut skončila v insolvenci, když jí na začátku roku 2023 přestaly Janouškovy společnosti platit. Jejími hlavními věřiteli jsou společnosti T-Mobile Czech Republic a.s. a J&T Leasingová společnost. Ústřední postavou, která celý byznys od začátku spojuje, je podnikatel Břetislav Janoušek. Ten figuroval v řadě firem, které byly součástí obřího podvodu.

Exmanažer J&T Leasing Vladimír Nešetřil nyní v rozhovoru pro Seznam zprávy tvrdí, že s Janouškem měl pouze obchodní vztah. „Celá naše komunikace se týkala jen obchodu. A to i v době, kdy jsme si už tykali,“ uvedl Nešetřil. Blíže se pro Českou justici vyjádřit nechtěl. „Veškerá fakta jsem uvedl v rozhovoru pro Seznam zprávy,“ uvedl pouze a odkázal na mluvčí společnosti.

Management Plus4U zjistil, že Janoušek vysoce překračoval svoje kompetence. Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

Plus4U nyní vede David Kimr, který je se skupinou Unicorn a Vladimírem Kovářem spojen mnoho let. Právě Kimr už dříve v rozhovoru pro Český rozhlas naznačil, že Nešetřil je společně s Janouškem a spřízněnými manažery společnosti T-Mobile hlavním aktérem celého podvodu. „Důrazně odmítáme nařčení zástupců skupiny Unicorn, která jsou za mezí zákona a hraničí s podáním trestního oznámení. Společnost J&T Leasing dle řádně uzavřené smlouvy objednané zboží, za které zaplatila svým dodavatelům, dodala společnosti Mammoth ze skupiny Unicorn, která by měla namísto očerňování svých obchodních partnerů přistoupit k řešení celé situace,“ reagovala mluvčí J&T Monika Veselá.

Nadstandardní vztahy

Podle mluvčí Plus4U měli ale Janoušek s Nešetřilem nadstandardní vztah. „Z dostupných informací víme, že oba pánové si předávali zprávy o dodávkách vín z Vinařství Nešetřil, které patří zmíněnému Vlastimilu Nešetřilovi. Cílem bylo tyto krabice přes Mamut prodávat, a tím podporovat soukromý byznys pana Nešetřila, ve kterém měl pan Janoušek roli zprostředkovatele. Obchod potvrzují také faktury vystavené firmě Mammothu od Vinařství Nešetřil,“ uvedla nyní za Plus4U Alžběta Havlová.

Nešetřil jménem J&T Leasing podle ní opakovaně nakupoval příslušenství k pronajímaným telefonům od Janouška a poskytoval dále do Mamutu. „Stejné zboží pak několikrát „otočil“, tj. znovu poskytl, a to v objemu kolem 25 milionů korun. Pan Nešetřil s panem Janouškem domlouval provizní smlouvu ve prospěch pana Janouška. Z toho vyplývá, že Janoušek měl s Nešetřilem velmi pevné (přátelské) obchodní vazby, které zdaleka nesouvisely jen s vlastním pronájmem elektroniky a příslušenství. Probíhal mezi nimi obchod „něco za něco,“ uvedla dále Havlová.

Nešetřil dále v rozhovoru tvrdí, že byznys řešil kromě Janouška pouze s jednatelem společnosti Mammoth Janem Měřínským. „Smysl celé spolupráce byl v tom, že Unicorn bude zařízení dál podpronajímat svým zaměstnancům a spolupracovníkům. Úvaha byla taková, že pokud je tu spousta lidí využívajících pět šest zařízení, od sluchátek přes telefon až po notebooky, tak nám nebude vadit, pokud by jeden z nich přestal platit, protože všichni ostatní by platili dál,“ říká nyní Nešetřil. Skupina Unicorn má 2 700 zaměstnanců a spolupracovníků a podle Plus4U tak bylo od začátku nereálné, aby mělo být obrovské množství telefonů a dalšího vybavení pouze pro ně a rodinné příslušníky.

Marže J&T ? 42 procent

Podle Havlové Nešetřil s Janem Měřínským nikdy nejednal. „Jednal primárně s panem Janouškem a objednávky za Mamut e-mailem potvrzoval pan Ondřej Měřínský,“ uvedla s tím, že Nešetřil ani nikdo jiný o údajných pronájmech zařízení spolupracovníkům a zaměstnancům Unicornu s nikým z managementu skupiny Unicorn nikdy nejednal a Unicorn po Mamutu dodávky pronájmů mobilních telefonů a sluchátek nechtěl.

Břetislav Janoušek podle Havlové vytvořil dvě verze příběhu, z níž se ani jedna nezakládala na pravdě. V T-Mobile a v J&T Leasing Janoušek údajně tvrdil, že koncoví zákazníci služby pronájmu hardware jsou především zaměstnanci a spolupracovníci patřící do skupiny společností Unicorn a Plus4U a jejich rodinní příslušníci. Managementu e-shopu Mamut a vedení mateřské společnosti Plus4U pak zase tvrdil, že pronájmy jsou pro klienty získané prostřednictvím call centra T-Mobile. „Pan Janoušek u pana Nešetřila objednával pronájem iPhonů ve velkých objemech. Z dostupných informací vyplývá, že v dubnu 2021 počítal s celkovým objemem pronájmu 80 milionů korun s tím, že celý projekt se líbí přímo Generálnímu řediteli J&T banky Štěpánu Ašerovi. V létě 2021 pak uvedl, že „počítá s nárůstem objemu až kolem 500 dalšíchho zařízení měsíčně do konce roku“,“ říká nyní mluvčí Plus4U. Podle ní tyto objemy „enormně“ přesahují parametry obchodu, který společnost J&T očekávala. Společnost podle Havlové měla na pronájmu zařízení marži ve výši 42 procent.

Nešetřil v rozhovoru také uvedl, že dodávky zboží fungovaly a e-shop Mamut za ně celou dobu platil. Nebyly tak podle něj žádné indicie, že by obchod nefungoval. I tomuto tvrzení se Plus4U brání. „Není pravda, že Mamut celou dobu platil. Mamut totiž na začátku pronájmu zařízení neplatil vůbec a vlastně ani platit neměl. Pan Nešetřil s panem Janouškem nastavili splátky záměrně tak, že se první 3 měsíce nefakturovala žádná splátka. Navíc i díky modelu dodávek nastavenému panem Nešetřilem a panem Janouškem, kdy objednávky zástupce Mamuta potvrzoval až na konci měsíce na základě skutečně poskytnutého zboží, se faktury v Mamutu objevily až za 3-4 měsíce od dodání se splatností dalších 30 dní. Oba tak společně vytvořili model dodávek, který umožnil s údajně pronajímaným zbožím nekontrolovaně manipulovat. Je zarážející, že odpovědní pracovníci J&T Leasing si nevšimli, že jim není za pronajaté zboží více než 4 měsíce placeno a ani si neprověřili oprávnění osob přebírat zboží za miliardy korun,“ uvedla Alžběta Havlová. I proto se podle ní na celý podvod v rámci e-shopu Mamut nepřišlo dříve. Zajímavé je, že podle zjištění České justice obří podvod neodhalil ani renomovaný audit společnosti PwC.

(epa)

Článek byl převzat z partnerského projektu Česká justice