Ze zpráv

VIDEO: Derinkuyu: Podzemní město, které hostilo až 20 tisíc lidí

Pod ulicemi dnešního tureckého města Derinkuyu se nachází další, mnohem tajemnější a zajímavější.

Navštivte také:
VIDEO: Ďábelský pastor obchodoval s orgány, lidi nutil hladovět. Našly se masové hroby

18 podzemních podlaží, nejhlubší bod 85 metrů pod úrovní země a místo pro 20 tisíc lidí. Úchvatná čísla, že? A přitom nejde o žádný moderní výtvor, podzemní město Derinkuyu existuje již staletí a jedná se o největší sídlo svého druhu na světě. Nebo přinejmenším největší, které se dosud podařilo objevit.

Labyrint tunelů pod dnešním Derinkuyu je jen jedním z mnoha, které byly nalezeny v turecké provincii Nevşehir. Další se zase nacházejí v sousední Kappadokii.

Navštivte také:
VIDEO: Záhadné zvukové anomálie, které si lidi nedokáží vysvětlit

Za objevením Derinkuyu údajně stál místní farmář, kterému se neustále ztrácely kuřata. Nakonec se mu podařilo zjistit, že ptáci mizí v malé díře v podlaze, kterou objevil během rekonstrukce domu v roce 1963. Stačila chvíle kopání a odhalil dlouhou tmavou chodbu, která vedla do spletitého komplexu. Později bylo zjištěno, že stovky moderních domů v Derinkuyu mají podobné tajné průchody vedoucí do podzemí.

V Derinkuyu můžete najít společenské místnosti, sklady, pokoje i malou věznici. Součástí komplexu je dokonce i překvapivě funkční větrací systém, který umožňuje čerstvému vzduchu cirkulovat i v nejhlubších místnostech.

Navštivte také:
VIDEO: Prastaré záhady, které dodnes matou vědce

Město však nikdy nesloužilo jako trvalé sídlo, šlo pouze o dočasný úkryt za válek. Přesto si jeho hloubení vyžádalo spoustu práce. První podzemní prostory zřejmě začaly vznikat před asi 2800 lety, s jistotou se ale dá říci, že existovaly již v roce 550 před Kristem, když je místní poprvé využili k úkrytu před dobyvačnými Peršany. V raných letech křesťanství se zde zase skrývali řecky mluvící křesťané, v dobách arabsko-byzantských válek v letech 780 až 1180 pro změnu sloužili muslimům a během mongolských invazi ve 14. století opět křesťanům.

Ve 21. století už naštěstí jde jen o atrakci pro turisty.

Videogalerie:

k0m1s

Jsem obyčejný člověk, který ve svém volném čase tvoří zajímavé webové stránky. Poslední dobou se velmi zajímám o tajemno, z čehož vznikl i tento web.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button

Bylo zjištěno blokování reklam

Prosíme, vypněte blokování reklam pro tento web. Reklamy nám pomáhají s provozem webu. Děkujeme.