Internacionalizace a mezinárodní programy. VOŠ a SPŠE podporuje zahraniční zkušenost během studia

15.11.2023 16:01

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická (dále jen VOŠ a SPŠE Plzeň) se snaží získávat postupně mezinárodní přesah, studentům nabízí mezinárodní studijní programy a účastní se nejrůznějších edukativních projektů. V budoucnu by chtěla ale lákat i zahraniční studenty do Plzně. K tomu ji nahrává i ojedinělý a rozlehlý areál školy, který nabízí vše na jednom místě.

vosplzen1

Škola se pod novým vedením pouští do inovativních projektů. První říjnový víkend uspořádala veřejné promítání světové vědecké konference, jakéhosi festivalu nápadů a objevů, který probíhal v Londýně. O konferenci New Scientist Live 2023 na VOŠ a SPŠE jsme psali ZDE.

„Každý rok z naší školy vyjíždějí studenti na měsíční a tříměsíční stáže do Irska, Španělska a letos i do Rakouska. Připravujeme i Německo. Škola získala akreditaci Erasmus+, což znamená, že již nemusíme každý rok žádat o dotaci, ale máme na ni nárok několik let dopředu,“ říká ředitel školy Vlastimil Volák.

Střední technické školy často učí studenty to, co bylo moderní pár let zpátky. Ale to rozhodně není případ SPŠE Plzeň. Robotizace, automatizace či Internet věcí jsou pojmy, které začínají hýbat celým světem. I ty můžeš být u toho.

SPŠE PLZEŇ NABÍZÍ:

Technické lyceum (přijímá 120 žáků)
Elektrotechnika (přijímá 120 žáků)
IT (přijímá 120 žáků)

Den otevřených dveří se bude konat 25. listopadu.

 

Škola by chtěla realizovat i letní mezinárodní školu. „V letošním školním roce jsme poprvé podpořili pár našich studentů, aby absolvovali studium v rámci Advaced Placement kurzů. Ministerstvo školství dokonce tyto mezinárodní oborové zkoušky pilotně uznává místo části maturitní zkoušky. Stejně jako jazykové zkoušky FTE, CAE,“ vysvětluje dále ředitel a dodává: „V prosinci budeme organizovat mezinárodní Hackathon a doufám, že se podaří i letní mezinárodní škola. Žáci se účastní celé řady mezinárodních soutěží. A máme i vítěze z těchto soutěží.“

S anglickým jazykem studenti většinou problém nemají. Zvláště v oborech jako je IT či IOT je angličtina komunikačním jazykem. „Vývoj jde tak rychle dopředu, že se výrazy v IT ani nepřekládají,“ uzavírá Vlastimil Volák.

Jsme technická škola v technické době. Moderní technologie a vývoj jdou rychle dopředu a my musíme být s vyvíjecím se světem v kontaktu. Proto je naším cílem internacionalizace. Chceme zajímavou školu pro naše studenty, dát jim ještě větší možnost rozvíjet se, příležitost poznat mezinárodní prostředí. A naopak chceme z naší školy udělat školu zajímavou pro zahraniční studenty. Mým cílem je nabídnout dětem mezinárodní zkušenost. Mám takové přání. Chci, aby byla naše škola pro děti příležitost, ne povinnost,“ vysvětluje ředitel VOŠ a SPŠE Plzeň Vlastimil Volák, který je ve funkci od loňského prosince.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24