Hlavní obsah

ANO se přihlásilo k plakátům proti Peckové. „Vynadáme mu,“ řekl Babiš

Reportér Seznam Zpráv se ptal marketingového experta ANO a asistenta Daniela Köppla, jak to bylo s vylepováním plakátů na středočeském krajském úřadu.Video: Michaela Rambousková , Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš poprvé připustil, že za vylepením plakátů na středočeském krajském úřadě stojí lidé z jeho hnutí. Seznam Zprávy dnes zastihly druhého z aktérů, i on ale dotazy odmítl. A zabouchl dveře.

Článek

Za vylepením plakátů mířených proti hejtmance Petře Peckové (STAN) stojí člen mládežnické organizace ANO, potvrdil na dotaz Seznam Zpráv Andrej Babiš.

„Ten mladý muž, nevím, jak se jmenuje, je určitě neměl vylepovat. Měl je rozdávat před vchodem. Určitě mu vynadáme,“ kritizoval průběh dva týdny staré akce šéf ANO.

Připomněl, že hejtmanka Pecková je ale skutečně zmiňována v odposleších ke kauze Dozimetr, jak hlásaly plakáty. Pecková tvrdí, že s obviněnými v kauze nemá nic společného ani nebyla předvolána k výslechu jako svědkyně.

V doprovodu Tomáše Grose z Mladého ANO zachytily kamerové záznamy na úřadě Středočeského kraje marketingového specialistu hnutí ANO Daniela Köppla, poradce místopředsedy Sněmovny Karla Havlíčka (ANO).

„Köppl se mnou nepracuje. A nemluvte o tom, že je marketingový tým v rozkladu, je skvělý,“ reagoval Babiš rozzlobeně na dotaz na Köppla a ohradil se proti glose Seznam Zpráv.

Připustil ale, že si možná s Havlíčkem promluví o možném ukončení spolupráce s Köpplem. „To bych asi mohl doporučit, pokud lhal, tak tam nemá co hledat,“ uvedl Babiš.

Daniel Köppl od začátku tvrdí, že se v budově ocitl s Tomášem Grosem náhodou. Na otázky k incidentu ale v minulých dnech neodpovídal a rozhovor odmítl i dnes, kdy ho reportér Seznam Zpráv zastihl v kanceláři v Poslanecké sněmovně. Na dotazy konkrétně neodpovídal s tím, že už vše řekl.

„Viděl jsem ho poprvé (Tomáše Grose, člena mladého ANO, pozn. red.) a to je pravda. Vše, co bylo třeba, jsem řekl. Fakt jsem ho tam viděl poprvé. Děkuji,“ reagoval Köppl a zavřel dveře sněmovní kanceláře.

Reportér Seznam Zpráv kontaktoval člena mladého ANO Tomáše Grose na univerzitě v Olomouci:

Reportér Seznam Zpráv na univerzitě v Olomouci oslovil člena Mladého ANO Tomáše Grose.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Havlíček: Nic jsme jim nezadávali

Místopředseda Sněmovny Karel Havlíček na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že člena mladého ANO Tomáše Grose zná pouze díky článku Seznam Zpráv. V minulosti se s ním ale fotil.

„Se mnou se fotí hodně lidí, i z mladého ANO. Podle obličeje jsem ho poznal, nevěděl jsem, jestli je to pan Gros. Když člověk vidí, že se o něm píše, tak si ho člověk vybaví, že ho zná, nikoliv podle jména,“ uvedl Havlíček.

Foto: Neovlivní.cz

Kamerové záznamy krajského úřadu, které zveřejnil server Neovlivní.

Odmítl, že by vedení hnutí ANO zadalo Köpplovi s Grosem, aby akci s plakáty udělali.

„Nic jsme nezadávali, byla to nějaká jejich aktivita. Když to udělali, tak se to mělo přiznat. Domnívám se, že bylo zbytečné se vymlouvat. Principiálně nevidím problém, že někdo vyvěsí někde nějaké plakáty,“ dodal Havlíček.

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) očekává, že ANO zaplatí náklady na odstranění plakátů, které ji spojují s korupční kauzou Dozimetr, z krajského úřadu.

Podle ředitele středočeského krajského úřadu Jana Loušky muži oklamali recepční zmínkou o tom, že někomu něco nesou a počkají na něj u vrátnice. Louška řekl, že pochybila recepce, měla trvat na předložení dokladů, jak je obvyklé u všech návštěv na úřadu.

Letáky se na krajském úřadu objevily 30. října, kdy se konalo krajské zastupitelstvo.

Věcí se zabývá pražská policie, zatím nestanovila právní kvalifikaci.

Pecková spojení s Dozimetrem odmítá

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) odmítá tvrzení o svém zapojení do korupční kauzy Dozimetr a chce podat občanskoprávní žalobu na místopředsedu zastupitelského klubu ANO Martina Hermana, který to zveřejnil.

Opoziční zastupitel tvrdí, že podle policejního spisu osobně ladila celou strukturu organizovaného zločinu u středočeských silničářů a byla důležitou součástí zločinecké skupiny. Podle Peckové Herman nevycházel z policejního spisu, ale ze zveřejněných policejních odposlechů. Namítla, že někteří z odposlouchávaných byli pod vlivem drog.

Na záznamech spolu mluví obvinění Michal Redl a podnikatel Zakaría Nemrah. Říkají mimo jiné, že je s hejtmančiným náměstkem Věslavem Michalikem (STAN) a Peckovou „odladěná celá organizační struktura“. Herman si dovodil, že šlo o organizační strukturu krajské správy a údržby silnic, neboť tam v té době nastoupila nová náměstkyně a nový šéf středisek.

Pecková prohlásila, že Herman informace z internetových serverů záměrně překroutil s cílem ji poškodit. Ze žádného dokumentu podle ní nevyplývá, že by byla jakkoliv zapojena do kauzy, natož aby ji „ladila“. Ze všech obviněných v rozsáhlém korupčním případu zná pouze někdejšího náměstka pražského primátora za STAN Petra Hlubučka, s nímž byla na několika veřejných akcích za účasti dalších lidí.

V kauze Dozimetr policie navrhla obžalovat 11 lidí. (Zdroj: ČTK, red.)

Reklama

Doporučované