Korupční kauza kolem silničních zakázek v Olomouckém kraji sílí, náměstek pro dopravu skončil

Již bývalý náměstek pro dopravu Olomouckého kraje Michal Zácha (ODS). Foto: FB Michala ZáchyJiž bývalý náměstek pro dopravu Olomouckého kraje Michal Zácha (ODS). Foto: FB Michala Záchy

Obviněným hrozí mnohaleté vězení, například za zneužití pravomoci úřední osoby či za přijetí úplatku.

V kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji je obviněno 13 lidí. Většina z nich se k trestné činnosti doznala a byli po výslechu propuštěni na svobodu. Městský soud v Brně dnes odpoledne poslal do vazby podnikatele a člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji Roberta Knoblocha.

U dalších obviněných žalobci návrh na vazbu nepodali. Hejtmanův náměstek pro dopravu Michal Zácha, který je zároveň krajským šéfem ODS, kvůli obvinění rezignoval na svoji funkci. Koaliční rada se dnes dohodla, že v pondělí odvolá ředitele krajské správy silnic. Škoda, kterou obvinění údajně způsobili, je velkého rozsahu a odvíjí se od objemu silničních zakázek. Žalobci ji dosud nezveřejnili.

Knobloch byl podle Deníku N klíčovou osobou celé skupiny. Žalobci mu navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, může však složit kauci jeden milion korun. Zda jeho obhájce Vlastimil Němec podá proti vazbě stížnost, nechtěl před novináři komentovat. „Na toto rozhodnutí máme tři dny,“ řekl ČTK obhájce. Knobloch je podle obchodního rejstříku majitelem či spolumajitelem řady firem, je také spoluvlastníkem Obchodního centra Trumf, restaurace Devět křížů na D1 či přerovského penzionu U Madony, zjistila ČTK.

Olomoucká ODS v úterý vyzvala Knoblocha i Záchu k pozastavení členství ve straně a vzdání se všech veřejných funkcí. „V případě, že se tak nestane, podnikne krajské vedení ODS další nezbytné kroky,“ řekl ČTK místopředseda regionálního sdružení ODS v Olomouci a poslanec Martin Major.

Zástupci koalice se dnes podle hejtmana Josefa Suchánka (STAN) dohodli, že krajská rada v pondělí odvolá z funkce ředitele Správy silnic Olomouckého kraje (SSOK) Davida Štěpánka. „Budeme poté vybírat vhodného nástupce,“ dodal hejtman. Podle informací ČTK patří Štěpánek k zadrženým.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v pondělí zasahovali nejen na olomouckém krajském úřadě a přerovské radnici, kde má Zácha kancelář jako uvolněný radní, ale i ve stavebních firmách, na SSOK a doma u obviněných. Na seznamu obviněných je ředitel SSOK Štěpánek podle Deníku N spolu s bývalým ředitelem Petrem Foltýnkem a dalšími dvěma pracovníky z krajské správy silnic, nechybějí tam také čtyři přední zástupci stavebních firem. Vedle Knoblocha a Záchy byl v čele skupiny, která fungovala dva roky, i tehdejší manažer stavebního koncernu Porr Roman Láčík.

Zakázky pro Porr

Podle žalobců se obvinění trestné činnosti účastnili jako členové organizované zločinecké skupiny nebo v její prospěch. Zácha měl podle Deníku N zajistit předem vybrané stavební zakázky pro firmu Porr nebo pro společnosti, které skupina předem určila. Láčík pak údajně vybral další čtyři až pět stavebních společností, s nimiž se měla uzavřít dohoda o rozdělování připravovaných stavebních tendrů. Společnosti pak podle policie měly účelově navyšovat nabídkové ceny. Skupina údajně fungovala na principu loajálnosti.

Podle informací ČTK z databáze veřejných zakázek a registru smluv společnost Porr v Olomouckém kraji vyhrála od roku 2021 pět krajských zakázek na dopravní stavby, jejichž souhrnná hodnota činí 109 milionů korun. Žalobci škodu, kterou obvinění údajně způsobili, dosud nezveřejnili.

Obviněným hrozí mnohaleté vězení, například za zneužití pravomoci úřední osoby či za přijetí úplatku je to až dvanáctiletý trest. Stejně vysoký trest hrozí také představitelům organizované zločinecké skupiny.

Zadávání veřejných zakázek v dopravě řešilo současné vedení kraje také v roce 2021 v souvislosti s informacemi z diáře tehdejšího šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Vedení kraje tehdy kvůli tomu zadalo externí forenzní audit u krajské správy silnic. Nezávislá kontrola zkoumala veřejné zakázky za období 2015 až 2020, kdy v kraji nejprve vládla ČSSD s KSČM a poté vítězné hnutí ANO s ODS a ČSSD. Na podzim 2020 se vlády ujala koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. Výsledky auditu krajský úřad nezveřejnil, kvůli kontrole ale tehdy padlo trestní oznámení.

Krajská správa silnic po auditu upravila systém hledání dodavatelů zakázek, častěji zveřejňuje poptávky a oslovuje více firem. Upravila také vnitřní předpisy a řešila střet zájmů u několika zaměstnanců.

Tagy Olomoucký kraj Správa silnic Olomouckého kraje
16 komentářů