Na Babičku přišlo do kin přes milion diváků a vydělala 6 000 000 korun

15. listopad 2023

Film Babička, který měl premiéru 15. listopadu roku 1940, se stal klasikou české kinematografie. Adaptace románu Boženy Němcové se v temné době protektorátu stala pro diváky manifestací vlasteneckých citů. Film vypráví příběh prosté, staré ženy, která najde nový domov na Starém bělidle u dcery Terezky Proškové a získá si všechny kolem sebe moudrostí a láskyplnou rozvahou. Nejhlubší stopu zanechá moudrá stařenka ve své vnučce Barunce. 

Do hlavní role režisér František Čáp obsadil Terezii Brzkovou. V jejích 65 letech to byla teprve její druhá filmová zkušenost, ale zhostila se jí na výbornou. Babiččin kostým i její herecká maska odpovídají imaginárnímu portrétu, jak ho vytvořil Adolf Kašpar.

Kašparova práce totiž byla výjimečná. V roce 1901 byl vyzván, aby vytvořil ilustrace pro vydání Babičky ke 40. výročí úmrtí Boženy Němcové. Pracoval přímo v Ratibořicích a blízkém kraji, studoval dobové oblečení a národopisné památky v knihovnách a vytvořil tak dokonalý obraz tehdejší doby, ze kterého mohli filmaři čerpat.

Tvůrce pochválil i vnuk Boženy Němcové

Natáčelo se v Babiččině údolí, kde filmový štáb musel udělat několik změn. Přes potok položili dobovou lávku nebo betonový jez předělali na dřevěný. Rozpočet filmu byl 2,1 milionů korun, přišlo na něj přes milion lidí a vydělal šest milionů. Výsledný snímek byl ohromující, což uznal i doktor Vladimír Němec, vnuk Boženy Němcové. Pochválil tvůrce s jakou pietou k dílu i osobnosti spisovatelky byl snímek vytvořen.

Pokud chcete vědět, kdo byl skutečným předobrazem babičky, nebo šílené Viktorky, jak ovlivnila role Barunky život jedenáctileté dívenky Nataši Tanské nebo proč musel režisér František Čáp emigrovat, pusťte si tyto Příběhy z kalendáře.   

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Čenský , Jitka Novotná , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související