Smyk i náklon jako ve skutečnosti. Simulace jízdy ve virtuální realitě pomůže řidičům i vývojářům

16. listopad 2023

Budou se lidé jednou učit řídit auto ve virtuální realitě? Teoreticky by to šlo už teď, protože speciální simulátor jízdy už existuje. Stačí si nasadit brýle na virtuální realitu a můžete si nacvičit i tu nejsložitější křižovatku ve městě. Jak jsme mohli vidět na nedávném Týdnu inovací, zatím se tento virtuální simulátor používá k testování interiérů aut anebo řidičských zkušeností.

„Mám ráda VR a ráda bych si to vyzkoušela. Ještě jsem nikdy nejela v autě,“ říká návštěvnice Týdne inovací Hanka a se zájmem si prohlíží zařízení, které na první pohled vypadá jako klasický trenažér, jaký mívají v autoškolách. V tomto ovšem není obrazovka, řidiči si místo toho nasazují speciální brýle.

VR simulátor jízdy na Týdnu inovací představila společnost Digiteq Automotive

„Sedačku si nastavíme klasicky jako v autě,“ vysvětluje Jitka Michalíková, jak se správně usadit do VR simulátoru. Hanka usedá do křesla a nasazuje si brýle, které ji přenesou do virtuální reality. „Sedím v autě ve městě. Vypadá to jako Česká republika – jsou tady nějaké paneláky, parkoviště a vidím i chodit lidi. Zajímavé,“ popisuje.

Mezitím kousek vedle v konferenční místnosti Jitka Machalíková na počítači spouští systém. „Tak se můžete rozjet a užívat si jízdu,“ vybízí řidičku a Hanka se zkušeně rozjíždí. My zatím vidíme na obrazovce, jak velice elegantně zrovna zastavuje na červenou na křižovatce.

Reálné prostředí, reálný provoz

„Kolegové nasimulovali prostředí kolem našich kanceláří na Novodvorské na Praze 4,“ popisuje Jiří Huňka ze společnosti Digiteq Automotive. „Je to samozřejmě realistické prostředí 1:1, opravdu s reálným provozem, tak aby si mohla vyzkoušet jízdu na pohyblivé platformě, která simuluje i pocity, jako by jela v reálném voze.“

Pod Hankou se naklání i sedačka, aby byl zážitek z jízdy co nejrealističtější. „V okamžiku, kdy budete mít prudkou reakci z levého do pravého pruhu, přejezd nebo prudší průjezd zatáčkou, tak samozřejmě v autě máte nějaký pohyb, ať už vertikální, nebo po horizontále. A to samé má simulovat tady naše platforma,“ doplňuje Jiří Huňka.

VR simulátor jízdy na Týdnu inovací představila společnost Digiteq Automotive

Design řidičům na míru

Hanka to podle videa, které sledujeme na monitoru, párkrát vzala i zkratkou přes trávník.

„Jelikož jsem nadšenec do virtuální reality, tak jsem chtěla otestovat se to všechno umí. Jestli auto udělá smyk a bude reagovat, jako by mělo reagovat v realitě,“ vysvětluje Hanka netypický manévr. „Bylo to schválně, ale pak to bylo horší, ten smyk už jsem nezvládala,“ přiznává s úsměvem.

Stačí si nasadit brýle na virtuální realitu a můžete si nacvičit i tu nejsložitější křižovatku ve městě

VR simulátor může sloužit kromě získávání řidičských schopností také třeba k testování nových konceptů, například ovládání klimatizace. „Abychom měli feedback od reálných zákazníků, kteří nám řeknou, jestli je to bezpečné a komfortní,“ vysvětluje Jiří Huňka.

Virtuální jízda může posloužit taky k získání dat, jak se řidič v reálné situaci chová. „Abychom mohli přizpůsobit vývoj autonomního vozu co nejblíž tomu realistickém uchování řidiče.“

Budoucnost pro autoškoly?

Slečna Hanka mezitím dojezdila a teď si prohlíží, v jakém autě to vlastně jela.

„Připadala jsem si, jako když řídím normálně. Jsou tam drobné odchylky, ale bylo to dost realistické. A i když hraji počítačové hry a klidně zkouším víc tu hru, tak jsem měla potřebu se chovat víc normálně jako na klasické vozovce,“ popisuje své dojmy z virtuální jízdy. „Jsem nadšená, moc jsem si to užila.“

Virtuální simulátor by mohl najít využití i v autoškolách.

autoři: Eva Kézrová , and
Spustit audio