16. listopadu 2023

Pečený bůček se zelím na octu



S příchodem chladných dní se u nás doma kromě šatníku proměňuje i jídelníček. Čerstvá zelenina lehce ustupuje tepelně upravené, přibývají teplé polévky, omáčky a s nimi najdete na našem stole i o trochu více tradiční česká jídla. Bůček sice není úplně častou surovinou, každopádně jsem se rozhodla ho vyzkoušet a připravila takovou variaci na klasiku, bůček se zelím. V tomto případě se maso peče se zelím dohromady a díky tomu chutě ještě lépe prolnou. Důležitý je ale nálev, díky kterému je celé jídlo opravdu vyladěné, maso křupavé a rozpadající se. Zkuste sami, nebudete litovat.



4 porce

  • 800g vepřového bůčku
  • 600g zelí
  • velká cibule

nálev

  • 20g soli
  • 50g cukru
  • 1,5 dcl Bzeneckého jablečného octa
  • 2 bobkové listy

  1. Bůček nakrájím na jednotlivé porce a kůži ostrým nožem nakrojím na proužky.
  2. Na nálev promíchám sůl, cukr, Bzenecký jablečný ocet a bobkový list. Do nálevu vložím maso a nechám marinovat ideálně přes noc.
  3. Druhý den nakrouhám zelí na jemné proužky, cibuli na půlkolečka a oboje rovnoměrně rozložím naspod pekáče.
  4. Maso vyndám z marinády a položím ho kůží nahoru na zelí. Nálev naliju do pekáče a přikryté peču v předehřáté troubě na 180°C asi 2 hodiny, během pečení podle potřeby podlívám vodou. Potom maso odkryju a dopeču dokřupava dalších asi 30 minut. Ideální přílohou jsou knedlíky všeho druhu nebo také brambory.

Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckým octem.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)