Dnešní koncert ve Vzletu nabídne středoevropskou písňovou tvorbu

V romantických písních především českých a polských autorů se představí zpěváci Krystian Adam a Natalie Rubiś a klavírista Karel Košárek.

Už dnes - ve čtvrtek 16. listopadu - nabídnou Hudební cesty Evropou (komorní série koncertů ve Vzletu v pražských Vršovicích, kterou pořádá Collegium 1704) písňovou tvorbu střední Evropy. Ta zazní v podání uznávaných polských vokalistů - tenoristy Krystiana Adama a sopranistky Natalie Rubiś - a renomovaného klavíristy Karla Košárka.

Zaznějí písně Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Fryderyka Chopina, Ignace Paderewského, Ericha Wolfganga Korngolda a dalších. Převážně jsou inspirovány lidovou slovesností, v některých případech jsou však také napsány na slova slavných básníků jako Williama Shakespeare nebo Adama Mickiewicze. Všichni vybraní skladatelé byli navíc výborní pianisté, někteří z nich i virtuózní koncertní sólisté. Koncert rovněž umožní posluchačům objevit některé u nás méně známé polské autory, například Franciszka Maklakiewicze či Mieczysława Karłowicze.

„Půjde o výjimečnou příležitost blíže poznat zhruba 80 let vývoje žánru artificiální písně, jeho variace emocí, barev a nálad. Posluchače provedeme tím nejkrásnějším, co ve střední Evropě, jmenovitě v Čechách, na Moravě a v Polsku, od doby raného romantismu až do 20. let minulého století na tomto poli vzniklo. Jde o neobyčejně bohaté kulturní dědictví,“ vysvětluje klavírista Karel Košárek.

1155866-383-md.jpg
  • Karel Košárek (©Petra Hajská)

Sopranistka Natalia Rubiś vystoupila s Collegiem 1704 v Praze i v Drážďanech a natočila s nimi CD i DVD, které vydal varšavský Institut Fryderyka Chopina. CD vydala také s Fabiem Biondim a ansámblem Europa Galante, s nimiž rovněž vystoupila na festivalu Chopin a jeho Evropa. Se souborem Czech Ensemble Baroque v Česku také vystoupila na Hudebním festivalu Znojmo.

Tenorista Krystian Adam vystupuje s Collegiem 1704 pravidelně, jeho repertoár zahrnuje hudbu od raného baroka po raný romantismus. Titulní roli v Monteverdiho Orfeovi zpíval v USA, Londýně i Versailles pod vedením Johna Eliota Gardinera, s Marcem Minkowským zase vystoupil v Covent Garden. Podílel se i na nahrávaní hudby k filmu Il Boemo, v němž rovněž účinkoval jako herec.

1155868-383-md.jpg
  • Krystian Adam (©Petra Hajská)

Úvodní foto: Natalia Rubiś (©Petra Hajská)

Podcast