Na jeviště ostravského baletu se po deseti letech vrací Labutí jezero

16. listopad 2023 12:26

Když se řekne balet, většina z nás si asi jako první vybaví bílé labutě a hudbu Petra Iljiče Čajkovského. Nové nastudování Labutího jezera dnes večer uvede Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Tentokrát v pojetí maďarského choreografa Yourioho Vámose. Ten 150 let staré dílo přiblížil divákům dvacátého prvního století.

„Kouzlo je v Čajkovského hudbě. Musíte jí rozumět, musíte znát i jeho život. Pro mě je velmi obrazotvorná. A nutí k pohybu nejen mé tělo, ale i fantazii,“ říká choreograf Youri Vámos.

V pohádkovém příběhu se stále snaží hledat nové ukryté významy. Bez ohledu na to, že jde o nejhranější světový balet. „Mám ten balet velmi rád. Ale snažím se ho dělat trošičku jinak. Aby byl uvěřitelný. Protože pokud něčemu nevěříte, pak je to nudné,“ dodává Vámos.

Není to první spolupráce maďarského choreografa s ostravským baletem. V minulé sezóně zpracoval další Čajkovského klasiku Louskáček-vánoční koledu.

Labutí jezero v NDM. Maxwell Davies (Siegfried), Eleonora Ancona (Odetta)

Současná šéfka ostravského souboru Lenka Dřímalová s Youri Vámosem spolupracovala už v minulosti. „Jako choreograf je schopen přepracovat klasické balety směrem k 21. století, takže jsou daleko současnější, ale nepostrádají kvalitu té minulosti,“ vysvětluje Dřímalová.

Vámos ve svém pojetí dává více prostoru mužským postavám. Diváci tak mohou sledovat vývoj postavy prince Siegfrieda. „Prochází od začátku baletu od malého chlapce, přes mladíka, až po vyzrálého Siegfrieda. A zároveň se Youri Vámos snaží Siegfriedovi dát charakter. To jsou věci, které v baletu 19. století neuvidíte,“ dodává Dřímalová.

Labutí jezero se na jeviště Národního divadla moravskoslezského vrací poosmé. Tentokrát po deseti letech od poslední premiéry.

Spustit audio