Je tomu již skoro půl století, kdy se parta běžeckých nadšenců – konkrétně Pavel Bárta, Josef Krejsa, Jiří Lanta a Karel Šklíba – rozhodla, že založí místní oddíl atletiky pod hlavičkou Sokol Havlovice, později TJ Maratonstav Úpice. Kromě tréninku a soutěžení chtěli také sami uspořádat běžecký závod a hned v prvním roce založení klubu (1974) se jim podařilo zorganizovat Běh Dlouhými Záhony a také Silvestrovský běh Havlovicemi, které dodnes patří k tradičním sportovním událostem v našem regionu.

V sobotu 11.11.2023 se konal 50. ročník běhu Dlouhými Záhony, kterého se zúčastnilo celkem 160 závodníků. Děti bojovaly v areálu ZŠ Úpice – Lány a jeho bezprostředním okolí v několika věkových kategoriích na různě dlouhých tratích, a to od vzdálenosti 100m (předškolní děti) až po 2.100m (dorost). Dospělí se pak vydali na svou trať směrem do lesoparku Dlouhé Záhony, kde museli absolvovat 2 kola v terénu o celkové vzdálenosti 6.600m a převýšením více než 230m.

Vítězem hlavního závodu se stal s velkým náskokem náš domácí závodník teprve 17-letý Ondra Souček (TJ Maratonstav Úpice), který porazil 3-násobného vítěze tohoto závodu Františka Vagenknechta z Nové Paky.

Mezi ženami suverénně kralovala Táňa Metelková z Běžeckého klubu Náchod.

Po vyhlášení výsledků a dekorování vítězů se závodníci přesunuli do Městského sálu v Úpici, aby společně v přátelském duchu zakončili uplynulou sezónu a také aby pogratulovali těm nejlepším vrchařům – vítězům 37. ročníku Krakonoš Českého poháru v běhu do vrchu 2023. To vše za vytříbeného hudebního doprovodu kapely Kosťa a spol.