logo Silvarium tisk

Vojenské lesy spustily dva agrolesnické projekty, chtějí posunout enviromentální rozměr svého agrárního programu

Vojenské lesy a statky ČR, které hospodaří v lesích, ale i na zemědělské půdě ve vojenských újezdech a dalších armádních lokalitách, spustily v těchto dnech výsadbu stromů na zemědělské půdě.  V rámci prvních dvou velkých projektů agrolesnictví vysadí v zemědělské krajině ve vojenském újezdu Libavá a v přírodní oblasti Ralsko tisíce třešní, jabloní, hrušní či višní, ale také buků, javorů, jeřábů nebo vrb. Státní podnik chce touto změnou v krajině posunout enviromentální rozměr svého agrárního programu, který je postaven na ekologickém zemědělství.

Foto: VLS Foto: VLS

Vojenské lesy a statky ČR, které vedle toho, že jsou druhým největším lesním hospodářem v republice, hospodaří také na 7 tisících hektarech zemědělské půdy, spustily v minulých dnech dva pilotní projekty tzv. agrolesnictví, které by měly přispět ke zlepšení zemědělských lokalit v jejich správě. Zemědělci a lesníci VLS na zemědělsky obhospodařovaných pozemcích ve vojenském újezdu Libavá a v severočeském Ralsku vysazují po skupinách tisíce stromů. Budoucí stromořadí vznikají podle projektů krajinných architektů.

„Zemědělská produkce státního podniku je již řadu let založena na přírodě blízkém ekologickém hospodaření.  Založení agrolesnických systému chápeme jako rozšíření současné diverzity podnikového zemědělství, které je založeno jak na hospodářském, tak na environmentálním záměru,“ uvedl ředitel VLS Roman Vohradský.

Vojenské lesy věří, že agrolesnictví zvýší biodiverzitu zemědělských lokalit v jejich správě, poskytne v ní ještě lepší životní podmínky drobným živočichům, kteří se v těchto lokalitách vyskytují a prospívají díky ekologickému systému hospodaření.  Poskytne také lepší životní podmínky pasoucím se hospodářským zvířatům. Agrární program VLS je totiž postaven na chovu skotu a většinu ze sedmi tisícovek hektarů zemědělské půdy ve správě podniku tvoří pastviny. Chov přitom u VLS probíhá výlučně v systému ekologického zemědělství.

„Systém, který vzniká na Libavé, je svého druhu prototypem agrolesnictví pro prostředí VLS. Je založen výlučně na lesních dřevinách a jde o systém, na němž se chceme učit, jak agrolesnictví funguje,“ popsal ředitel divize zemědělské výroby VLS Jaroslav Kratochvíl.

V Ralsku agrolesnický model vychází zase z požadavků místních lesníků a jeho hlavním cílem je podpořit ochranu zdejších lesů. Tím se liší také dřevinná skladba, kterou do zemědělské krajiny lesníci sázejí. Zatímco na Libavé mají prim lesní odrůdy ovocných dřevin (třešeň ptačí a jabloň lesní) a pak javory, lípy, duby a buky, v severočeském Ralsku sázejí VLS vrby, jabloně, slivoně, hrušně a višně společně s duby a jeřáby.

Celkem chtějí lesníci do zemědělské krajiny na Libavé a v Ralsku vysadit aktuálně na 4 a půl tisíce stromů.

„V první fázi chceme agrolesnictví založit na necelých 45 hektarech půdy, celková strategie počítá se stohektarovou rozlohou. Podmínky jsou takové, že na každý hektar zemědělské půdy připadá stovka stromů,“ vysvětlil, ředitel zemědělců VLS Kratochvíl.

TZ VLS

Líbil se vám článek?
(1 hlas)

Diskuse na serveru Silvarium.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Populární zprávy

Dobrá věc se podařila

Dobrá věc se podařila

Zobrazení: 3441

Filip je mladý lesník a myslivec, student lesnické fakulty, který při práci v lese utrpěl těsně před...

Ruské dřevo se do EU vozí i přes Čínu, odhalilo nové vyšetřování

Ruské dřevo se do EU vozí i přes Čínu, odhalilo nové vyšetřování

Zobrazení: 2624

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) zveřejnilo zprávu, v níž uvádí, že poté, co EU uvalila sankce...

Inovativní postupy obnovy kalamitních holin ve správě Lesů ČR na Vysočině

Inovativní postupy obnovy kalamitních holin ve správě Lesů ČR na Vysočině

Zobrazení: 2614

Vysočina je krajem nejvíce zasaženým kůrovcovou kalamitou. Situace kulminovala mezi lety 2018–2020. Po kalamitě zůstaly velkoplošné...

Ohlédnutí za kůrovcovou kalamitou II

Ohlédnutí za kůrovcovou kalamitou II

Zobrazení: 2216

Kůrovcová kalamita, která na severovýchodní Moravě začala v plné síle v roce 2015, se postupně rozvinula...

Středoevropské lesnictví se musí probudit z iluze o samospasitelnosti přírodních procesů

Středoevropské lesnictví se musí probudit z iluze o samospasitelnosti přírodních procesů

Zobrazení: 2104

Video a anketa uvnitř. „Nerozumím převládajícímu paradigmatu středoevropského lesnictví a ochrany přírody, které zdůrazňuje, že lokální...

ČLA Trutnov otevřela moderní výukové středisko operátorů TDS

ČLA Trutnov otevřela moderní výukové středisko operátorů TDS

Zobrazení: 1837

V prostorách budovy Centra odborné přípravy ČLA Trutnov se otevírá nové moderní výukové středisko budoucích operátorů...

Poslední komentáře

Anketa

Do jaké míry by se Vás dotklo případné zrušení adaptační platby?

Naši partneři

Lesy ČR VLS UHUL ČLS LOS DYAS.EU PEFC LESmedium.SK Lesnicko-dřevařská komora ČR Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Agrární komora ČR Projekt LARIXUTOR

Naše další weby

Sociální sítě