Vláda jmenovala předsedy Českého báňského úřadu, Úřadu průmyslového vlastnictví a Správy státních hmotných rezerv

státní správa hmotných rezerv

Vláda ve středu schválila návrh ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely na jmenování předsedů Českého báňského úřadu, Úřadu průmyslového vlastnictví a Správy státních hmotných rezerv. Vedení těchto úřadů zůstane v návaznosti na rozhodnutí vlády nezměněné.

„Ve vedoucích funkcích těchto tří institucí jsme potvrdili současné předsedy, kteří v minulých letech prokázali, že jsou vynikajícími odborníky ve svém oboru a schopnost vést své úřady. Jsem přesvědčen, že navážou na kvalitní práci, kterou dosud na těchto pozicích spolu s kolegy odváděli,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Do funkce předsedy Českého báňského úřadu jmenovala vláda Martina Štemberku, který působí v čele úřadu již osm let. Od roku 2011 působil Štemberka jako náměstek předsedy a v letech 2004 až 2008 byl ústředním báňským inspektorem.

Na pozici předsedy Úřadu průmyslového vlastnictví byl jmenován Josef Kratochvíl. Na Úřadu průmyslového vlastnictví pracuje od roku 1986. Přes pozice vedoucího oddělení a zástupce ředitele odboru se stal na deset let náměstkem a od roku 2009 instituci vede. Působí také v řadě mezinárodních patentových sdružení.

Funkci předsedy Správy státních hmotných rezerv obhájil Pavel Švagr, který vede instituci od roku 2014. Ve svém profesním životě se dlouho specializoval především na dopravu. Mezi lety 2000 až 2007 vedl Státní fond dopravní infrastruktury. V roce 2008 se stal náměstkem generálního ředitele pro ekonomiku na Správě železniční dopravní cesty a nastoupil jako poradce ekonomického náměstka Českých drah. O rok později byl jmenován do funkce náměstka generálního ředitele pro personální záležitosti. V této funkci působil až do srpna 2013. Krátce také působil jako člen představenstva ČD.

„Pavel Švagr prokázal během svého působení v čele SSHR velmi dobré manažerské schopnosti a spolehlivost při jeho vedení. Se svým týmem sehráli významnou roli i v rámci nedávných opatření při posilování české energetické bezpečnosti během nákupu plynu v době ruských výhrůžek odstřižením dodávek či během doplňování zásob ropy na zákonem danou úroveň,“ říká ministr Síkela.

Zdroj zprávy: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
MPO logo