https://42tcen.com/entry/polsti-dopravci-blokuji-hranicni-prechody-s-ukrajinou
Polští dopravci blokují hraniční přechody s Ukrajinou
Polští dopravci blokují hraniční přechody s Ukrajinou
Ukrajinská ekonomika trpí velké škody kvůli stávce polských dopravců na hranicích, v zahraničí už služby ukrajinských společností odmítají. - 17.11.2023, 42TČen
2023-11-17T09:35:57
2023-11-17T09:35:58
Ukrajina
Polsko
Hranice
Doprava
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://42tcen.com/files/entries/yagodin-dorohusk.jpg
„To je katastrofa. Pokud stávka potrvá ještě několik týdnů, může být finanční rok pro nás již považován za uzavřený, protože tradiční vánoční klid v Evropě začne v polovině prosince,“ řekl Vladimir Balin, šéf Asociace mezinárodních dopravců Ukrajiny.Nyní jsou podle něj ukrajinští řidiči kamionů nuceni vstupovat do Evropy po delších trasách přes Rumunsko a Maďarsko. To vyvolalo nárůst front na dalších hranicích, kromě polských. Navíc až 50 % ukrajinského obchodu proudí přes Polsko, dodal Balin a varoval před obrovskými ztrátami pro ekonomiku. Ředitel oddělení mezinárodní silniční přepravy logistických společností skupiny ZAMMLER Alexander Kiriljuk řekl, že ukrajinské logistické společnosti přicházejí kvůli blokádě dopravy na hranici s Polskem každý den o více než 160 tisíc eur. „Ukazuje se, že přibližně 546 aut na třech hraničních přechodech za den nemohlo překročit hranice a zůstalo stát ve frontě. Vynásobte to 300 eur a dostaneme 164 tisíc eur za den přímých ztrát v důsledku prostojů,“ vypočítal expert.Dodal, že jde jen o špičku ledovce, protože ztráty nejsou jen ztrátou pro dopravce, ale také rizikem pro podniky, exportéry a importéry. Polští dopravci začali 6. listopadu blokovat přechody na hranicích se svým východním sousedem. Požadují obnovení systému povolení pro ukrajinské komerční dopravce (s výjimkami pro humanitární pomoc a dodávky pro ukrajinskou armádu), pozastavení licencí pro společnosti vzniklé na Ukrajině po únoru 2022 a jejich kontrolu a oddělení front prázdných a naložených vozidel. Kyjev zdůraznil, že tento systém nelze vrátit, protože dohoda o liberalizaci nákladní dopravy mezi Ukrajinou a EU bude platit minimálně do 30. června příštího roku. Na třech hraničních přechodech (Dorohusk-Jagodzin, Korczowa-Krakovets a Rava-Ruska) je zablokováno asi 2,3 tisíce kamionů, jednání mezi Kyjevem a Varšavou zatím nevedla k ničemu. „Tyto rozdíly jsou absolutně ve prospěch podnikatelů z Ukrajiny. Poláci, jak řekl jeden z demonstrantů, se cítí vytlačeni z tohoto trhu,“ řekl polský ministr infrastruktury Andrzej Adamczyk.Strany nadále hledají řešení, která by situaci vyřešila.
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60
2023
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60

Polští dopravci blokují hraniční přechody s Ukrajinou

Dorohusk-Jagodzin hraniční přechod - 42TČen
© Shutterstock
Ukrajinská ekonomika trpí velké škody kvůli stávce polských dopravců na hranicích, v zahraničí už služby ukrajinských společností odmítají.

„To je katastrofa. Pokud stávka potrvá ještě několik týdnů, může být finanční rok pro nás již považován za uzavřený, protože tradiční vánoční klid v Evropě začne v polovině prosince,“ řekl Vladimir Balin, šéf Asociace mezinárodních dopravců Ukrajiny.

Nyní jsou podle něj ukrajinští řidiči kamionů nuceni vstupovat do Evropy po delších trasách přes Rumunsko a Maďarsko. To vyvolalo nárůst front na dalších hranicích, kromě polských. Navíc až 50 % ukrajinského obchodu proudí přes Polsko, dodal Balin a varoval před obrovskými ztrátami pro ekonomiku.

Ředitel oddělení mezinárodní silniční přepravy logistických společností skupiny ZAMMLER Alexander Kiriljuk řekl, že ukrajinské logistické společnosti přicházejí kvůli blokádě dopravy na hranici s Polskem každý den o více než 160 tisíc eur.

„Ukazuje se, že přibližně 546 aut na třech hraničních přechodech za den nemohlo překročit hranice a zůstalo stát ve frontě. Vynásobte to 300 eur a dostaneme 164 tisíc eur za den přímých ztrát v důsledku prostojů,“ vypočítal expert.

Dodal, že jde jen o špičku ledovce, protože ztráty nejsou jen ztrátou pro dopravce, ale také rizikem pro podniky, exportéry a importéry.

Polští dopravci začali 6. listopadu blokovat přechody na hranicích se svým východním sousedem. Požadují obnovení systému povolení pro ukrajinské komerční dopravce (s výjimkami pro humanitární pomoc a dodávky pro ukrajinskou armádu), pozastavení licencí pro společnosti vzniklé na Ukrajině po únoru 2022 a jejich kontrolu a oddělení front prázdných a naložených vozidel. Kyjev zdůraznil, že tento systém nelze vrátit, protože dohoda o liberalizaci nákladní dopravy mezi Ukrajinou a EU bude platit minimálně do 30. června příštího roku.

Na třech hraničních přechodech (Dorohusk-Jagodzin, Korczowa-Krakovets a Rava-Ruska) je zablokováno asi 2,3 tisíce kamionů, jednání mezi Kyjevem a Varšavou zatím nevedla k ničemu.

„Tyto rozdíly jsou absolutně ve prospěch podnikatelů z Ukrajiny. Poláci, jak řekl jeden z demonstrantů, se cítí vytlačeni z tohoto trhu,“ řekl polský ministr infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Strany nadále hledají řešení, která by situaci vyřešila.