Pro Poláky je fotbal sportem číslo jedna. Čechy nečeká nic jednoduchého, varuje záložník Poznaně Přikryl

Čeští fotbalisté můžou v pátek oslavit postup na mistrovství Evropy. Pokud večer v kvalifikaci vyhrají v Polsku, a zároveň Albánie neprohraje v Moldavsku, zajistí si v předstihu účast na šampionátu. V polské lize, takzvané Ekstraklase, momentálně nastupuje osm českých hráčů. Mezi nimi i křídelník Tomáš Přikryl, který srovnává nejvyšší fotbalovou soutěž v Polsku a Česku.

Od zpravodaje z místa Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalista Tomáš Přikryl působí v polské lize a očekává, že českou reprezentaci nečeká ve Varšavě jednoduchý zápas

Fotbalista Tomáš Přikryl působí v polské lize a očekává, že českou reprezentaci nečeká ve Varšavě jednoduchý zápas | Foto: Radek Petrášek / ČTK

Bývalý mládežnický reprezentant přestoupil do Polska v létě 2019 z Mladé Boleslavi. V Jagellonii Bialystok strávil čtyři sezony a nastřílel 11 ligových gólů. V létě po vypršení smlouvy Přikryl zamířil do Warty Poznaň a po letech v Ekstraklase tak soutěž může srovnávat s českou ligou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si fotbalistu Tomáše Přikryla, který působí v polské Ekstraklase

„Polská liga jako produkt je lepší. Umí to udělat lépe než v české lize. V Polsku kluby dostávají více peněz za práva a je to mnohonásobně víc než v Česku. Stadiony a vše kolem toho je na mnohem vyšší úrovni. Kvalitativně je liga srovnatelná s Českem,“ říká bývalý hráč Olomouce, Sparty nebo pražské Dukly Tomáš Přikryl.

Cizinci v lize

Polská liga je pro české fotbalisty dlouhodobě oblíbenou destinací, v poslední době ale jejich počet v této soutěži klesá. Zatímco v sezoně 2021/2022 působilo v Ekstraklase hned 17 Čechů, aktuálně jich je jen osm.

„Sleduji rozhovory kluků, kteří jsou v Česku, a myslím si, že mají velkou chuť si zkusit polskou ligu. Není úplně jednoduché se do Polska dostat, je tu hodně kluků ze Španělska, kteří technicky zvedají kvalitu ligy. Přichází sem víc a víc cizinců, takže liga je kvalitní,“ říká Přikryl.  

Respekt k soupeři máme, ale náš tým je schopen tady urvat body, říká před duelem v Polsku kouč Šilhavý

Číst článek

Na mistrovství Evropy polští fotbalisté chyběli naposledy před 19 lety, od té doby na závěrečném turnaji pokaždé byli a v roce 2016 došli dokonce do čtvrtfinále. Přímý postup na následující Euro už ale nemají ve svých rukách. Ve skupině jsou třetí a kromě výhry nad Českem musejí spoléhat i na souhru dalších výsledků.

O účast na šampionátu tak výběr kouče Michala Probierze dost možná bude bojovat ještě v play-off Ligy národů.

„Poláci jsou z toho překvapení. Fanoušci v Polsku fotbalem žijí, je to pro ně sport číslo jedna a jsou v nepříjemné situaci. I tak bude zápas pro Čechy hodně náročný,“ dodává křídelník Warty Poznaň Tomáš Přikryl.

Utkání českých fotbalistů v Polsku začne ve 20.45 a v přímém přenosu ho odvysílá stanice Radiožurnál Sport.

Lukáš Michalík, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme