Čeští bikeři znají nominační kritéria na OH 2024

Reprezentační trenér Viktor Zapletal zveřejnil nominační kritéria pro účast na olympijských hrách v roce 2024 v Paříži...

Autor: Jan Němec
Čeští bikeři znají nominační kritéria na OH 2024

 
Jsou to přesně dva roky a čtyři měsíce od posledních olympijských her. Do té další v Paříži schází už jen měsíců osm. Kolik a kteří čeští bikeři se v závodě pod pěti kruhy představí, zatím není jisté. V tuto chvíli mají Češi "nárok" na jedno startovní místo v obou kategoriích. Česká reprezentace mužů končí sezonu XCO na osmnáctém místě olympijského žebříčku, ženy jsou patnácté. Prvních devatenáct národů má postup na OH do Paříže pojištěný. Přežít zimu a na jaře se znova pustit do boje, to je jasný a jediný cíl Čechů. 

Reprezentační kouč Viktor Zapletal včera představil schválená nominační kritéria na olympijské hry a také na světový šampionát a rovněž i na mistrovství Evropy, které bude v roce 2024 velmi brzy - už v květnu v Rumunsku. 

"Pokud byla sezóna 2023 pro MTB v mnoha ohledech revoluční a „pyšní“ se neoficiálním titulem – „nejnáročnější v historii“, pak se patrně jednalo o jistou předehru toho, co nás čeká v letech příštích…," upozorňuje Zapletal na velmi náročný program bikerů. Ti čeští budou muset hodně zabrat, aby nevypadli z postupového místa, a tak pro ně začne sezona opravdu brzy. Navíc seriál světového poháru 2024 se rozjede dvojicí závodů v Brazílii už v půlce dubna.

"Vrcholová, reprezentační podoba MTB se stává divácky i marketingově velmi atraktivní záležitostí, čemuž pomohl především nový formát závodů Světového poháru a jistě stojí za zmínku i vysoká čísla celosvětové sledovanosti, která byla prezentována vedením UCI na kongresu v Glasgow. Stejně tak je sympatická i olympijská jistota pro disciplínu XCO v letech 2028 a 2032," přidává optimisticky Zapletal.

Ve hře o start v Paříži 2024 je zatím celkem pět jmen, která dosud splnili požadované limity umístění v závodech světového poháru. Jsou to Jitka Čábelická, Adéla Holubová, Patricie Srnská, Ondřej Cink a Jan Zatloukal. Kdo se nakonec stane olympionikem 2024, se dozvíme až 17. června, kdy se nominace uzavírá. 

Rozhodující budou závody světového poháru a rovněž jistou roli bude i domácí Český pohár. Muži mají kritérium do 8. místa, ženy pak do 28. místa v elitě a do 6. místa v kategorii U23. Celé znění nominačních kritérií si můžete přečíst níže.

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
  2. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  3. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  4. Světový pohárOkruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
    Okruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
  5. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
  6. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 nossanek - vloženo: 18.11.2023 v 07:49:06

    Zatloukal to je asi milacek Zapletala, dyt ten neni schopen zajet ve 23 do 5mista, co by delal v Parizi,!!!

    Jedine Cink je schopen a ma na to kvality tam jet.

    z Zenskych ani jedna. Jedine Zemanova je schopna, kdybi se preorjentovala na XC

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 ToM1609 - vloženo: 17.11.2023 v 23:56:49

    Cink je jasný. Jiný chlap u nás na to nemá. V ženách vy to už chtělo nějakou novou tvář. Jitka při vší úctě lepší než 20 až 30 nebude. Ale i tak jí přeju co nejlepší výsledky.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744