Svoboda: Když jsem přijela do Česka, cítila jsem naději, že můžu žít v bezpečí, svěřuje se studentka z Krymu. Muset odejít ze země si neumím představit, říká herec

17. listopad 2023

Herec divadla Járy Cimrmana Petr Brukner si povídal se studentkou pracující pro spolek Díky, že můžem Adile Abljalimovou. Původně krymská Tatarka přijela s rodiči do Česka po okupaci Krymu v roce 2014. Hlavním tématem tedy byla emigrace a také různá národní historie. „Na Krymu zůstal dědeček, snažím se mu dodávat kontext, aby věděl, co v Díky, že můžem dělám – je na mě pyšný,“ říká Adile. Jak Petr Brukner vzpomíná na listopad 89? Co se pak dělo v divadle?

Adile Abljalimová, studentka a členka spolku Díky že můžem

Poprvé slyšela Abljalimová o 17. listopadu na základní škole během hodiny dějepisu. „Pamatuji si den, když jsem poprvé přišla na Národní třídu 17. listopadu, velmi mě to dojalo a začala jsem zjišťovat, kdo akci připravuje. Tak jsem se taky dozvěděla o Díky, že můžem,“ říká Abljalimanová, která se k iniciativě přidala.

Petr Brukner pamatuje na původní 17. listopad před 34 lety, který rovněž připadal na pátek. „Mysleli jsme, že nám po sedmnáctém nepřijdou žádní lidé. Naopak bylo plno, až se do sálu nevešli. Všechny zajímalo a bavilo, co si na tom jevišti povídáme,“ vzpomíná.

Petr Brukner

Do budoucna si Brukner nemyslí, že by vznikla v divadle Járy Cimrmana nová hra. Už si nepamatujeme ani stávající texty, směje se. „My už máme tu paměť tak děravou, že bychom se to už jen velmi těžko učili. Už teď máme občas výpadky, ale naštěstí už tam je jeden z techniků s textem, a on ví, že když na něj někdo začne čumět jako tele, tak je čas na text.“

Jelikož vzpomínání herce Bruknera a Abljalimové ke konci sklouzlo na smutnou notu, tak se Brukner rozhodl zakončit rozhovor židovským vtipem. Poslechnout si ho můžete v audioverzi nahoře v článku.

autoři: Jan Pokorný , mga

Související