Celkem 300 milionů korun během prvních deseti let spolupráce. Takovou částkou přispěla Bakala Foundation, rodinná nadace Zdeňka a Michaely Bakalových, na aktivity Design Musea v Londýně, největšího muzea moderního designu a architektury na světě.

V následujících třech letech spolupráce by muzeum od nadace mělo získat dalších deset milionů korun. Miliardář potvrdil, že se rozhodl vstoupit do druhé dekády spolupráce s touto institucí. Finanční podpora nadace bude směřovat na výstavní, publikační a vzdělávací aktivity muzea, které mají za cíl soustředit se na mladé návštěvníky, přiblížit význam a vliv designu.

Nechce ale Zdeněk Bakala podpořit také české tvůrce a designéry? „Naše rodinná nadace s The Design Museum s hrdostí spolupracuje na programu Kaplicky Internship, který již devátým rokem umožňuje českým studentům architektury absolvovat tříměsíční plně hrazenou stáž v některém z předních světových architektonických studií,“ odpovídá Forbesu miliardář žijící převážně ve Švýcarsku.

Dodává také, že je rád, že v budoucnu by měla „v londýnském muzeu designu proběhnout britská premiéra dokumentu o příběhu českého grafického designu od prvopočátků oboru až do současnosti“. Tento dokument je součástí rozsáhlejšího projektu Identita, který nadace Bakalových podporuje.

I když je pro Zdeňka Bakalu zásadní, aby neovlivňoval rozhodování organizací, které jsou jeho filantropickým objektem zájmu. „Jsme nadšeni, že naše partnerství přispívá k mezinárodnímu uznání české kultury a designu,“ dodává.

Kromě designu a umění se chce miliardář soustředit také na rozvoj kritického myšlení u mladé generace. „Spolu s důrazem na vzdělávání, demokracii a lidská práva je to posláním naší nadace, takže i důležitým kritériem, podle něhož o udělení podpory rozhodujeme. Právě vzdělávací programy muzea, které se kritickému myšlení věnují, jsou v synergii s naší rodinou filantropií,“ říká.

V Česku na této úrovni nadace spolupracuje s Knihovou Václava Havla nebo Člověkem v tísni.