V kraji Champagne se jel první cyklokros teprve před šesti lety, pro zajímavost mezi vítěze se tam zapsala už obě francouzská dvojčata Lucas (2018) a Joshua (2022) Dubauovi z Reims, narozená na Den dobytí Bastily. Poslední dva roky se tam vždy konal dvojzávod francouzského poháru s 1200 účastníky. „Chystali jsme se na něj i letos a dostali jsme mail z Flanders Classic (promotéři SP, pozn. aut.). Ani jsem na něj neodpověděl, myslel jsem si, že jde o vtip. Až když psali podruhé,“ směje se ředitel Clément Phillipon. 

A tak se tu koná čtvrtý díl světového poháru této sezony. Ve sportovním parku Henriho Terréa se pojede okolo tenisových kurtů, gymnastické haly, atletického oválu nebo BMX dráhy. Okruh dlouhý 2800 metrů nabízí technické pasáže, ale i delší úseky, takže se očekává větší rychlost. To by mohlo sedět Laurensi Sweeckovi (Crelans/Corendon), obhájci loňského světového poháru, který v této zimě ještě nevyhrál. Nejlepší formu pak má nejspíš vedoucí muž aktuálního pořadí Lars van der Haar (Baloise/Trek) a jeho mladí týmoví parťáci Thibau Nys a Pim Ronhaar, kteří o den dříve Superprestige nepojedou… A jejich tým dosud navíc nenechal prvenství pro zástupce jiného. 

Mezi ženami jsou na stupně vítězů tři jasné nizozemské kandidátky v pořadí: Puck Pieterse, jenž se vrací po čtyřtýdenním odpočinku, Ceylin Carmen del Alvarado (obě Alpecin/Deceuninck), která vyhrála dvakrát poslední víkend, a Lucinda Brand (Baloise/Trek), ta jela minulou neděli poprvé, ale už zase výborně, od zářijové autonehody a operace ramene. Jak známo, dominátorka sezony Fem van Empel (Jumbo/Visma) si vzala dvoutýdenní pauzu. Boduje opět 25 závodníků, na prémiích je 39500 eur (pro vítěze po 5000).

Dnes šedesátitisícové Troyes leží na ramenech řeky Seiny asi 150 jihovýchodně od Paříže. Bylo hlavním městem keltského kmene Tricassiů, později sídlem biskupa. Aetiovo římské vojsko tady na Katalaunských polích porazilo hunského krále Attilu v roce 451, pak tu měla francouzská královská rodina svoji rezidenci. Město lehlo požárem v 16. století, později se stalo centrem textilní výroby. A stále se tu razily mince, známé trojské unce.

toitoicupjicin2023-47.jpg

Podmínky mají být mokré a větrné, ale teplejší než v Belgii. „Jedeme do neznáma, na trati nikdo nejel,“ řekl reprezentační kouč a bývalý závodník Petr Klouček. Češi se mezi elitou těší z životního šestého místa, zajetého v neděli Kristýnou Zemanovou v Dendermonde. Teď ji opět doplní další dvě Brilonky, Kateřina Hladíková a Barbora Jeřábková, mezi muži jede pouze Michael Boroš (Elkov/Kasper). 

Sobotní podnik očekává sice o něco slabší účast (hlavně bez Van der Haara, Nyse, Ronhaara a Pieterse), ale patrně úpornější bitvu v dešti, vichru a zimě. Jede se přes pastvinu, po polní cestě, lesní stezce i dlažbě, nechybí schodiště. „Je to pestrá trať, kde potřebujete techniku, a navíc má tři náročná místa až v závěru,“ shodují se experti. Známý Jahodový kros, pevná součást Superprestige od roku 1999, se dříve jezdil v Hoogstratenu a pak v De Mosten, teď už čtvrtým rokem v Merksplasu. V historii nejvíckrát vyhráli Belgičané Sven Nys 8x a Sanne Cant 5x, ta pojede s jedničkou.

Teď se za největšího favorita považuje Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen), který dokázal zvítězit ve všech dosavadních závodech Superprestige, a vede pořadí s 45 body před druhým Sweeckem (31). Mezi ženami pak Ceylin Carmen del Alvarado. Ta vyhrála dvakrát a vládne se 44 body před Annemarií Worst (Cyclocross Reds 777, 39 bodů). Boduje patnáct závodníků, na prémiích je 5000 eur, pro vítěze 1400.

Sobotní Superprestige i nedělní světový pohár startuje ve stejný čas: ženy jedou ve 13.40, muži v 15.10. Vše vysílá přímo Eurosport.