Začínala ve třinácti v televizních seriálech, které nakonec stály za jejím „prvním“ obdobím slávy. Od osmnácti patřila do rodiny oblíbeného seriálu Dawsonův svět, v němž ztvárnila roli Jen. S účinkováním v seriálu skončila v roce 2003 a podle vlastních slov tehdy neměla úplně lehkou výchozí pozici. „Když jsem se tenkrát dostala z toho televizního kolosu, bylo to, jako kdybych byla špinavá. Televizní tvorba zdaleka nebyla tam, kde je dnes. Stálo mě hodně úsilí se obrazně řečeno očistit, abych nebyla jen ‚ta seriálová herečka‘,“ vzpomínala na dobu, kdy se snažila v třiadvaceti nastartovat filmovou kariéru.

Zdroj: Youtube

Dawsonův svět se natáčel v městečku, v němž byl podle Michelle jen obchod s deskami, videopůjčovna a knihkupectví. „Trávili jsme tam spoustu času, a protože jsem vlastně pořádně nechodila ani na střední školu, tahle tři místa se stala zdrojem mého vzdělání. Objevila jsem tam nezávislé filmy a došlo mi, že tohle je to, co chci v budoucnu dělat,“ vzpomínala nedávno. Po zkušenostech z populární oblasti zábavy v podobě úspěšného seriálu pro teenagery se tak rozhodla vykročit nezávislejším směrem.

Dva roky po poslední epizodě si zahrála vedlejší roli v romantickém dramatu Zkrocená hora režiséra Anga Leeho a při natáčení potkala svého prvního osudového muže – Heatha Ledgera. V roce 2005, ani ne rok po seznámení, se jim narodila dcera Matilda. „Dělo se strašně moc věcí, rychle a najednou. Bylo to, jako kdybychom věděli, že nemáme moc času,“ komentovala později jejich vztah, který se v podstatě rozpadl několik měsíců před Ledgerovou nešťastnou smrtí v roce 2008. Týž rok uvedla čtyři filmy, včetně úspěšného supernezávislého snímku Wendy a Lucy nebo dramatu Charlieho Kaufmana Synecdoche, New York, Podvod a snímek V plamenech.

Zpátky do seriálu

Michelle bylo v roce Heathovy smrti osmadvacet. Měla dvouletou dceru, nečekaně se stala matkou samoživitelkou, na každém kroku ji pronásledovala média, která chtěla fotky truchlící vdovy a obrázek ubohé dcerky. V tom okamžiku se od přírody stydlivá a uzavřená Michelle stala ještě opatrnější na své soukromí; kupříkladu dodnes stále neprozradila pohlaví ani jméno svého nejmladšího potomka. Otcem jejích dvou mladších dětí je Thomas Kail, jenž ji režíroval v oceňovaném seriálu Fosse/Verdonová z roku 2019. Tato minisérie vypráví o několik desetiletí trvajícím jedinečném milostném i tvůrčím vztahu mezi legendárním choreografem a muzikálovým režisérem Bobem Fossem (Sam Rockwell) a nejslavnější broadwayskou tanečnicí Gwen Verdon. Michelle se původně zdráhala vrátit do televizního světa, pamatovala jeho ne právě dobrou pověst z konce 90. let. „Všichni mi ale říkali, že seriálová produkce je už úplně jinde, že je to místo, kde je prostor pro zajímavé projekty, kde vám naslouchají, kde vám jako umělcům věří a podporují vás. Producenti to naštěstí také chápali. Naprosto úžasné bylo ale mít na place Nicole Foss, Gweninu dceru, která mi občas třeba šeptla do ucha: Máma by tady řekla tohle… A to bylo opravdu k nezaplacení!“

Michelle dřela jako kůň, trénovala tanec i akcent a za svůj výkon si v roce 2020 odnesla Zlatý glóbus – a také stejný plat jako její mužský herecký kolega. Navíc jako bonus nového osudového muže.

Maminka Stevena Spielberga

Dalším, kdo jí při natáčení našeptával do ucha, byl Steven Spielberg, jenž ji obsadil do role své matky v autobiografickém snímku Fabelmanovi, který je poctou jeho rodině a jeho dětství. Michelle tuhle nabídku vůbec nečekala: „Když mi se Stevenem domlouvali telefonní hovor, vlastně jsem neznala důvod. Vůbec jsem si nedokázala připustit, že by mě chtěl obsadit do filmu. Říkala jsem si: on mě zná? Zná moje jméno? Cože? Asi se mě chce zeptat na něco jiného. Sice jsem si nedokázala představit, na co by se asi tak chtěl ptát, ale zkrátka jsem z toho byla paf... A asi v polovině toho dlouhého telefonátu, kdy krásně vyprávěl o svém dětství a rodičích, jsem se pak se zatajeným dechem zeptala: Stevene, vy tedy chcete, abych hrála vaši matku? A on odpověděl: Ano, o to mi přesně jde,“ vzpomíná Michelle, která sice má zkušenosti se ztvárňováním skutečných žen, například Marilyn Monroe či Gwen Verdon, ale slavný režisér netrval na tom, aby se stala přesnou kopií jeho matky. „Samozřejmě jsem se pokoušela dostat co nejblíže k jejímu skutečnému obrazu, ale na druhé straně myslím, že mu nešlo o to, aby oživil přesnou kopii, ani by to nemělo smysl.

Další nominace na Oscara byla tady!

Něco jen přesně zachytit nemusí být ve výsledku tak zajímavé jako objevit esenci onoho člověka a sledovat, kam se tak dostane v dialogu a interakci s ostatními postavami a herci. Snažila jsem se, co to šlo, ale musíme si uvědomit, že to není dokument,“ říká Michelle, jež nakonec za svůj výkon získala pátou nominaci na Oscara. Sošku si nakonec odnesla jiná Michelle – Michelle Yeoh, a to za sci-fi tragikomickou jízdu Všechno, všude, najednou. Vzhledem k výběru rolí a neoddiskutovatelnému talentu Michelle Williams je však jen otázkou času, kdy si „zlatého kluka“ skutečně odnese. Může to být klidně za její další snímek, kterým bude životopisné drama Fever. Točí ho slovutný Todd Haynes (Daleko do nebe, Carol, Dark Waters) a Michelle v něm ztvární další reálnou ženu, slavnou jazzovou a popovou zpěvačku a herečku Peggy Lee, jejíž kariéra trvala téměř sedm desetiletí.

Michelle Williams a Thomas Kail

Michelle v pětadvaceti porodila první dcerku Matildu, jejímž otcem je zesnulý herec Heath Ledger. V roce 2019, těsně po rozvodu krátkého manželství s muzikantem Philem Elverumem, se zasnoubila s režisérem Thomasem Kailem, s nímž už má dvě děti. Vzali se při tajném obřadu v roce 2020 a žijí ve velkém domě v newyorském Brooklynu.

V čem můžete Michelle vidět

  • Všechny prachy světa (2017): Coby milující matka Gail musí přesvědčit svého tchána a slavného miliardáře (Christopher Plummer), aby zaplatil výkupného za jejího syna a svého vnuka, které požadují únosci z řad italské mafie.
  • Místo u moře (2016): V syrovém dramatu režiséra Kennetha Lonergana ztvárnila Randi, bývalou manželku hlavního hrdiny Leeho, který se po několika letech vrací do rodného městečka, dějiště nepředstavitelné rodinné tragédie.
  • Největší showman (2017): V životopisném muzikálu si zahrála Charity, manželku vizionářského baviče, principála a showmana P. T. Barnuma (Hugh Jackman), jenž založil slovutný a proslulý Barnum & Bailey Circus.
  • Jsem božská (2018): Romantická komedie jí nabídla roli Avery, ředitelky kosmetické firmy a šéfové hlavní hrdinky Renee (Amy Schumer), jež si po úderu do hlavy připadá neodolatelná a nabyté sebevědomí jí od základu změní život.
  • Venom (2018): Filmová adaptace slavného marvelovského komiksu přinesla Michelle roli Amy, bývalé přítelkyně hlavního hrdiny, novináře Eddieho (Tom Hardy), jenž se stane hostitelem mimozemského symbionta Venoma.

Kdo je Michelle Williams

  • Michelle Ingrid Williams se narodila 9. září 1980 v Montaně. V patnácti letech se se souhlasem rodičů nechala zplnoletnit, aby se mohla věnovat profesionálně herectví. Střední školu absolvovala korespondenčně.
  • Před kamerou stála poprvé v roce 1993 v seriálu Pobřežní hlídka.
  • V letech 1998–2003 působila v seriálu Dawsonův svět.
  • Brzy se dostala k filmu, vždy si vybírala menší či umělecké projekty.
  • Má pět nominací na Oscara (Zkrocená hora, Blue Valentine: Milostný příběh, Můj týden s Marilyn, Místo u moře a Fabelmanovi) a doma dva Zlaté glóby (Můj týden s Marilyn, seriál Fosse/Verdonová).
  • Objevila se ve filmech Prokletý ostrov, Venom, Největší showman nebo Po svatbě.
  • Ve volném čase nejraději čte a je sběratelkou vzácných tisků (vlastní kupříkladu první vydání Velkého Gatsbyho).
  • V roce 2018 se stala neoficiální tváří boje za rovné platy v Hollywoodu, když za dotáčky snímku Všechny prachy světa inkasovala necelých tisíc dolarů, zatímco její kolega Mark Wahlberg dostal přes milion… Rozhodnutí ozvat se pak označila jako životní krok, na který je nejpyšnější.

Zdroj: časopis TV Star

Související články