Hlavní obsah

Frustrující noc v Berlíně. Němci byli doma nemilosrdně vypískáni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně 209 dní před začátkem domácího fotbalového mistrovství Evropy 2024 (18. listopadu 2023 - 14. června 2024) utrpěl Julian Nagelsmann na berlínském Olympijském stadionu první porážku při svém domácím debutu v roli trenéra Německa - 2:3 proti Turecku. Němci si na vlastním trávníku připadali jako venku. Fanoušci soupeře vypískali nejen kapitána Ilkaye Gündogana, ale reagovali tak na celý německý tým.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Kapitán Německa s tureckými kořeny Ilkay Gündogan (vlevo) to měl v utkání proti Turecku těžké…

Článek

Začátek měl slušný. Julian Nagelsmann v září nastoupil po odvolaném Hansim Flickovi a na americkém zájezdu jeho svěřenci porazili USA (3:1) a remizovali s Mexikem (2:2).

Teď nový kouč okusil první porážku zrovna tam, kam se chce za necelých osm měsíců vrátit ve finále EURO.

Domácí atmosféře však tentokrát v Berlíně nic nenasvědčovalo. Hned od úvodního výkopu se pískalo na německý celek. Na vlastním stadionu!

Důvod byl jasný. V hledišti bylo velké množství tureckých fanoušků, kteří neměli s hostiteli slitování. Pískali na německý tým pokaždé, když se dotkl míče. Nejvíc to od nich schytal kapitán Ilkay Gündogan (33).

Rodák z Gelsenkirchenu se ve svém 72. mezistátním utkání poprvé střetl s rodnou zemí svých rodičů. Barcelonská hvězda je se zemí stále úzce spjata prostřednictvím své rodiny a podporuje charitativní projekty, jako například po katastrofálním zemětřesení.

„Moji prarodiče, rodiče a další příbuzní stále žijí v Izmiru a mám tam také mnoho přátel. Snažím se do Turecka cestovat alespoň jednou za rok,“ poukazuje Gündogan.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Rozčarovaný německý kouč Julian Nagelsmann během utkání s Tureckem.

Turečtí fanoušci k němu byli nicméně nemilosrdní. „Myslím, že se nad jejich pískot dokázal povznést,“ řekl legendární Lothar Matthäus v roli experta televize RTL.

Němečtí fanoušci na stadionu projevili humor. Po úvodním Havertzově gólu začali skandovat: „Vyhrajte venku, vyhrajte venku!“

Atmosféra připomínala domácí zápas Bayernu v Lize mistrů proti Galatasaray Istanbul před pár týdny. I tam domácí, německé rekordmany, provázel během utkání pískot, ale i tak nakonec zvítězili 2:1.

Nagelsmann v sobotu nachystal jedno velké překvapení. Kaie Havertze nasadil jako levého obránce. Hvězda Arsenalu přitom hraje ofenzivního záložníka či útočníka.

„Podal vynikající výkon, byl naším zřejmě nejlepším hráčem. Máme různé formace, záleží na soupeři a na tom, jak brání. Kai nebude vždy v této pozici. Ale je to velmi dobrá varianta,“ zhodnotil kouč svůj odvážný experiment.

Havertz otevřel skóre, v 70. minutě měl ovšem smůlu. Byl zasažen z bezprostřední blízkosti do roztažené levé paže. Po poradě s VAR rozhodčí Bartosz Frankowski nařídil kontroverzní penaltu. Sari z ní vstřelil vítězný gól na konečných 2:3.

„Normální běžecký pohyb. To není penalta. I když vím, že toto pravidlo je mezinárodně vykládáno ještě přísněji než tady v bundeslize,“ durdil se Nagelsmann.

Další přípravný zápas čeká pořadatele šampionátu v úterý ve Vídni proti Rakousku.

Reklama