zvláštní poděkování
Quantcom.cz

Valérie a týden divů - básnické vidění optikou Laterny Magiky

Aneta Kalertová a mužský taneční sextet

autor: Vojta Brtnický   

zvětšit obrázek

Laterna Magika nasadila nový multižánrový titul VALÉRIE A TÝDEN DIVŮ. Dospívání sedmnáctileté dívky líčil velmi specificky ve svém díle Vítězslav Nezval. Právě tuto látku pro Laternu Magiku zpracoval režisér Jakub Šmíd a choreograf Jiří Pokorný. Nedílnou součástí jsou velmi osobité kostýmy Evy Jiřikovské spolu se scénou Petra Vítka a hudbou Davida Hlaváče. Na jevišti účinkuje v titulní roli Valérie Aneta Kalertová, a dále Eva Leinweberová, Zdeněk Piškula, Petr Stach a Filip Rajmont.

Režisér Jakub Šmíd vychází archetypálně z hororového příběhu (podobně jako Juraj Herz - PANNA A NETVOR; nebo ČARODĚJŮV UČEŇ). Režisérů přístup je citlivý k celé problematice dívčího dospívání, ale zároveń nekompromisní při práci se všemi složkami - pohybem, světlem, hereckým výrazem a scénou. Vše dohromady udržuje v kompaktním poetickém celku, byť ona bizarnost přesahuje do strachu s velkýma očima. Velmi nápaditě pracuje se symbolikou, velmi citlivě osciluje na hranicích víry a pohanských pověr. Divákovi nabízí makro detaily obličeje hlavních protagonistů. Ve videu používá triky zejména při práci s duší (duchem) mrtvých.
Velmi silnou složkou je choreografie Jiřího Pokorného, ten v pohybu taneční company nabízí nejen unifikované základní pohyby typu vesnická chasa, odvedenci, ale pouští se i do akrobatických prvků moderního výrazového tance a to i v případě Zdeňka Piškuly.
Scénograf Petr Vítek pracuje s průřezem velkého domu. V jeho popředí stojí model toho samého objektu, který představuje kurník. Vše je propojeno a velmi funkční včetně práce s horizontem. Tanečníci se v jednu chvíli objeví s matracemi - symbol stěny a úkrytu. Následně se na horizontu díváme na prázdné postele.
V rámci dané poeteiky nezůstaly stranou ani kostýmy Evi Jiřikovské.

Nezvalův příběh dostává v případě inscenace Laterny Magiky velmi dynamický náboj, který je ostrý ve své nejniternější pravdivosti. A přerod mladé dívky v ženu je silná intimita, s kterou se musí dívka vypořádat. Nezval nabízí postavy, jejich charakter předkládá v jejich jménech: Orlík a Tchoř. Gracián a Elza. Režisér měl šťastnou ruku v jejich obsazení.
Orlík v podání Zdeňka Piškuly je na jednu stranu servilní vůči svému chlebodárci a opatrovníkovi Tchořovi (Petr Stach), ale zároveň dokáže rozvinout nejkrásnější cit - lásku k Valérii. Postupně začíná být jejím ochráncem a ctitelem, neváhá pro ni nasadit i svůj život.
Petr Stach dává Tchořovi drsnou tvář síly a převahy. Pokud nebudu druhé držet ve strachu, budu se bát sám. Lační po mladé dívce podobně jako tchoř po slepičí krvi. Daný chtíč evokuje upírskou nenasitnost pro věčné mládí a věčný život vůbec.
Elza v podání Evi Leinweberové je závislá na vůdčím mužovi, přizpůsobuje se mu ve své poddajnosti, jen aby nepřišla o jeho ochranu, o svůj sen, který jí daný idol představuje. Jde za hranice zdravého rozumu až přichází o všechno - majetek i důstojnost.
Filip Rajmont je coby Gracián a představitel církve a pokrytecké víry na pravém místě. Káže vodu a pije víno. Představuje předepsaný celibát, ale coby dal za mladou dívku. To vše až za hranici tíhy hříchu, který neunese.
Aneta Kalertová coby talentovaná herečka si s Valérií velmi dobře rozumí, ať po fyziognomické stránce, ocenit lze její přesný výraz v daných emocích. Velmi šikovná je po stránce pohybové i pěvecké.

Valérie a týden divů je titul, který v repertoáru Laterny Magiky zaujímá své místo nejen díky danému tématu, ale díky poetické a inscenační čistotě. A to nejen díky vřelému vztahu mezi lidmi - lásce, ale i pravdivému nastavení zrcadla pokrytectví a křivému charakteru. Nabízí neobvyklé a stylově čisté poetické vidění optikou Laterny Magiky.

www.narodni-divadlo.cz

13.11.2023 09:11:35 Josef Meszáros | rubrika - Recenze

Časopis 18 - rubriky

Archiv čísel

reklama

Asociace profesionálních divadel České republiky

Články v rubrice - Recenze

Zlatovláska: jevištní adaptaci obohacuje filmový střih

Šimon Obdržálek a Oldřich Kříž (Zlatovláska)

Hudební divadlo Karlín uvádí na Malé scéně klasickou pohádku Karla Jaromíra Erbena ZLATOVLÁSKA v úpravě Jana P ...celý článek


Nejbližší: přijmout změny vyžaduje odvahu

M. Dancingerová,  A. Rusevová, J. Burýšek a V. Zavadil

Činoherní klub Praha uvádí v české premiéře divadelní hru NEJBLIŽŠÍ amerického dramatika Joshuy Harmona. Tato ...celý článek


Mefisto: bezvýznamná rozhodnutí s kořeny zla

Robert Mikluš (Mefisto)

Činohra Národního divadla Praha se vrací do Státní opery. Pod vedením režiséra Mariána Amslera vstupuje na jev ...celý článek



Časopis 18 - sekce

HUDBA

Peter Nagy 65

Peter Nagy

Peter Nagy 65
65. narozeniny a 40 let na scéně oslaví oblíbený zpěvák, interpret hitů jako například Kristí celý článek

další články...

LITERATURA/UMĚNÍ

Hudba Pink Floyd a obraz Karla Zemana se propojili

The Dark Side Of The Moon Competition

Při příležitosti 50. výročí alba The Dark Side of the Moon se hudba skupiny Pink Floyd stala součástí díla Kar celý článek

další články...