Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Intuice je záhada i moc našeho vnitřního hlasu. Kdy pomůže a kdy uškodí?

Slovo intuice pochází z latiny. In tiutum můžeme doslovně přeložit jako vhled nebo náhled. Další česká synonyma jsou tušení, pochopení, cítění, bezprostřední vnímání. Odkud se bere, jakou roli hraje při našem rozhodování a zda jí věřit, přibližuje psycholožka Radka Loja.

Radka Loja | foto: archiv Radky Loja

Intuice je fascinujícím a záhadným fenoménem, který hraje klíčovou roli při našem každodenním rozhodování. Mnozí z nás jsme zažili situaci, kdy jsme náhle tušili, co udělat, aniž bychom věděli proč. Intuice není náhodným jevem, ale výsledkem komplexního procesu, který spojuje naši zkušenost, podvědomé vnímání a emocionální inteligenci. Je to jakýsi vnitřní hlas, který vychází z našich minulých prožitků a nabytých znalostí, včetně emocí, které se k nim pojí.

Když se setkáme s novou situací, náš mozek začne okamžitě analyzovat všechny dostupné informace a porovnávat je s našimi dosavadními zkušenostmi. Výsledkem této analýzy je to, co nazýváme intuicí. Je to jakýsi automatický proces, který probíhá mimo naše vědomí, a výsledkem může být pocit, že určitá volba nebo akce je správná.

Co je to intuice

Abychom pochopili, co přesně je intuice a jak se projevuje, uveďme si příklad. Monika je velmi citlivá žena. Na sociální síti ji uchvátil jeden muž. „Je tak milý, máme stejné názory, velmi mě inspiruje,“ popisovala. Často se ale také v diskuzích hádali a on klidně přerušil kontakt i na několik týdnů. Monika ho ve svých myšlenkách stále omlouvala, říkala si, to chce čas. Její tělo ale hovořilo jasně. Téměř pokaždé, když si začali psát, bolela ji hlava, cítila v těle napětí a úzkost a nemohla v noci spát. Když byla v komunikaci pauza, symptomy po pár dnech odezněly.

A jak vztah dopadl? Monika zhruba po půl roce přerušila kontakt nadobro. Už z toho psaní, nepsaní, hádek a nejasností byla vyčerpaná. Její tělo vědělo mnohem dřív, že on pro ni není vhodný partner. Byla to intuice?

Skupina vědců z university v Iowě provedla zajímavý experiment, který ve své podstatě vysvětluje její situaci.

Proč má smysl meditovat, jak to dělat správně a co tím získáte

Představte si, že budete hrát velmi jednoduchou hazardní hru. Před vámi leží čtyři balíčky karet, dva červené a dva modré. Každá karta z těchto balíčků vám buď vyhraje peníze, nebo vás něco stojí. Vaším úkolem je vybírat jednotlivé karty tak, abyste maximalizovali svoji výhru. Na začátku samozřejmě netušíte, že vyhrávají pouze modré karty. Otázkou je, jak dlouho vám bude trvat, než princip odhalíte. Vědci zjistili, že většina lidí potřebuje otočit zhruba padesát karet, než jim dojde, o co jde.

Následně připojili každého účastníka experimentu na detektor, který měří aktivitu potních žláz na dlaních. Většina potních žláz reaguje na zvýšení teploty, ale ty na dlaních se otevírají při stresu (což je důvod, proč míváme vlhké ruce, když jsme nervózní). Zjistili, že hráči začali generovat stresovou reakci přibližně při otočení desáté červené karty. To znamená, že jejich tělo vědělo o 40 karet dřív, že červené karty nejsou dobrou volbou.

Radka Loja

  • Psycholožka, lektorka a koučka, autorka knihy „Emoce pod kontrolou“ a „Myšlení pod kontrolou“, spoluautorka knihy „Jak získat úspěch, klid a vyrovnanost v hektické současnosti“.
  • Vede akreditované kurzy koučinku se zaměřením na celkový osobní rozvoj a leadership, poskytuje individuální koučink a psychologické poradenství.
  • Je spoluautorkou webu emoční inteligence www.mindtrix.cz.

Daniel Goleman, americký psycholog a autor bestselleru Emoční inteligence spolu s dalšími odborníky našel důkazy, že bazální ganglia (součást mozku, vývojově velmi staré struktury) jsou neuroanatomické základy implicitního učení a intuice. Bazální ganglia sledují všechno, co v životě děláme. Je v nich uložená naše životní moudrost. Jsou to velmi primitivní struktury a nemají žádné spojení s verbální částí mozku. Mají však mnoho spojení s emocionálními centry mozku, s tělem a se střevy. Nemůžou nám tedy říci slovy, co všechno ví, říkají nám to v pocitech.

Máme se rozhodovat podle intuice?

Na tuto otázku nemám jednoduchou odpověď. To, co lidé považují za intuici, může být mimořádně užitečné, ale také nebezpečně zavádějící. Často si totiž pleteme opravdovou intuicí s emocionálním impulzem.

Opravdová intuice je obvykle spojená s klidným a jasným pocitem. Prostě najednou víte, co dělat, a zároveň je toto uvědomění podpořeno vašimi zkušenostmi a vědomostmi. V tomto případě byste své intuici měli věřit.

Tři metody, jak se snadno a jednou provždy zbavit prokrastinace

Naopak, pokud se vaše rozhodnutí zdá být reakcí na silné emoce, jako je strach, vztek nebo panika, může to být spíše emocionální impulz, který by měl být pečlivě zvážen, protože pokud ho poslechnete, později své reakce nebo rozhodnutí můžete litovat.

Má někdo větší intuici než druhý?

Míra citlivosti k vnímání intuice se mezi lidmi liší. Důležitou roli hraje genetika a zkušenosti. Lidé s bohatými zkušenostmi v určité oblasti mají tendenci mít na tomto poli lepší intuici. Například lékaři nebo zkušení manažeři mohou mít rozvinutou intuici ohledně lékařských diagnóz, rozpoznávání vzorců nebo obchodních rozhodnutí či trendů.

Nemalou roli hraje nastavení mysli a emoční inteligence. Otevřená a vnímavá mysl může posílit intuitivní vnímání. Také lidé s vyšší emoční inteligencí mají tendenci být citlivější na vlastní emocionální signály a tím pádem mají lepší intuici při čtení emocí a potřeb druhých.

Intuice je cennou schopností, kterou můžete rozvíjet a posilovat pravidelným tréninkem. Například lidé, kteří se věnují meditaci nebo mindfulness, mohou výrazně zlepšit vnímání vlastních pocitů a tím pádem také intuice. A porozumět sobě i ostatním, ať už ve vztazích mileneckých, rodinných nebo pracovních se určitě vyplatí.

Autor:
  • Nejčtenější

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

25. dubna 2024

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž...

Vyvážejí do Asie i do Afriky. Recepturu a stroje si přísně chrání

27. dubna 2024

Jejich výrobek zná každý český chalupář. A často mu jeden nestačí. Přesto Papírna Moudrý stačí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spoření v eurech se v bankách vylepšilo. Víme, kdo má nejvyšší úrok

24. dubna 2024

Premium Mít doma v šuplíku eura nedává velký smysl. Zvlášť když jde o větší částku. A nedává ani smysl...

Chtěla ušetřit na elektřině. Za změnu dodavatele měla platit přes 30 tisíc

26. dubna 2024

Ceny energií se u jednotlivých obchodníků liší, mezi nejlevnějšími a nejdražšími produkty mohou být...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Co přinesou nová pravidla pro vymáhání dluhů

30. dubna 2024

Dluhy představují stále větší problém, pro zákazníky i banky. Od 1. května to má pomoci řešit nový...

KOMENTÁŘ: Co přinesou nová pravidla pro vymáhání dluhů

30. dubna 2024

Dluhy představují stále větší problém, pro zákazníky i banky. Od 1. května to má pomoci řešit nový...

Najezdíte autem málo? Příležitostní řidiči mohou ušetřit na povinném ručení

30. dubna 2024

Premium Pokud patříte mezi řidiče, kteří ročně moc kilometrů nenajedou, případně máte třeba aut víc...

Proč firmy a instituce nepřiznávají, že chybu udělalo vedení

29. dubna 2024

Když dojde ve firmách a organizacích k vážným událostem i s fatálními následky, velmi často se...

KVÍZ: Pravidla penzijního spoření se mění. Víte, jak z něj získat maximum?

28. dubna 2024

Penzijní spoření má v České republice dlouhou historii. Již tři desítky let poskytuje lidem...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...