Dohody o propuštění rukojmích bude dosaženo v nadcházejících dnech. Zbývá vyřešit pouze drobné neshody mezi Hamásem a Izraelem, říká katarský premiér

Přidat na Seznam.cz

Izrael a Hamás se blíží k dohodě, která by znamenala propuštění značného počtu rukojmích, možná výměnou za omezené příměří a propuštění palestinských vězňů z izraelských věznic. Vysocí američtí a izraelští představitelé i katarský premiér v neděli naznačili, že dohoda je blízko, ačkoli pozorovatelé varovali, že veřejná prohlášení během takových jednání jsou často zavádějící a jakákoli potenciální dohoda může snadno ztroskotat.

Katarský premiér uvedl, že zbývá vyřešit pouze drobné neshody mezi Hamásem a Izraelem. Izraelský velvyslanec ve Washingtonu uvedl, že Izrael doufá, že se Hamásu podaří propustit značný počet rukojmích.

Katar byl v centru zprostředkovatelských snah o dosažení dohody, která by vedla k propuštění velkého počtu rukojmích, počínaje dětmi a ženami. Měla by být dohodnuta humanitární přestávka trvající až pět dní, která by umožnila přepravu rukojmích a určité dodávky humanitární pomoci do Gazy, uvádí BBC.

Šejk Mohammed bin Abdulrahman Al Thani na společné tiskové konferenci v Dauhá s Josepem Borrellem, šéfem vnějších vztahů EU, řekl: „Problémy, kterým dohoda čelí, jsou pouze praktické a logistické. V posledních dnech došlo k dobrému pokroku.“

Hamás tvrdí, že při izraelském bombardování Gazy bylo zabito až 30 rukojmích. V neděli Izrael zveřejnil záběry z bezpečnostních kamer nemocnice Šifa, na nichž je vidět, jak v den útoků minulý měsíc přivedli do komplexu dvě rukojmí. Vojenský mluvčí uvedl, že současné místo pobytu obou rukojmích, údajně thajského a nepálského státního příslušníka, není známo. Izrael rovněž zveřejnil videozáznam toho, co označil za tunel vykopaný palestinskými ozbrojenci pod nemocnicí Šifa.

Izrael, USA a bojovníci Hamásu dosáhli předběžné dohody o propuštění desítek žen a dětí držených jako rukojmí v Gaze výměnou za pětidenní přerušení bojů. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ale uvedl, že žádné dohody zatím nebylo dosaženo. Je však pod domácím tlakem, aby rukojmí propustil. Výzva, jak to udělat a zároveň dokončit cíl eliminovat Hamás jako vojenskou sílu schopnou znovu zasáhnout Izrael, vedla k neshodám mezi izraelskými politiky a bezpečnostním establishmentem i širší společností, uvádí deník The Guardian.

„Katastrofa v Gaze se stále zhoršuje, protože mezinárodní společenství není schopno agresi zastavit. Násilné vystěhování, ke kterému došlo v komplexu nemocnice al-Šifa, je zločin a bohužel jsme od mezinárodního společenství neslyšeli žádné odsouzení. Masakry proti civilistům pokračují a mezinárodní zákony a normy nejsou respektovány.“ dodal Šejk Mohmammed, kdy kritizoval Izrael. „V mnoha zemích platí dvojí metr na to, co se děje našim bratrům v Gaze. Masakry, z nichž poslední se odehrál ve škole al-Fakhura – dokazují, že Izrael nerespektuje mezinárodní zákony.“

zdroj: BBC, The Guardian