Hlavní obsah
Umění a zábava

„Dáme si do bytu, dáme si vázu“ - První hudební videoklip na světě je z Československa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terje Sollie (Pexels)

Váza v bytě se hodí, můžete do ní dát květiny nebo si o ní zazpívat.

Videoklip dnes provází prakticky každý nový singl. Některé televizní stanice nevysílají nic jiného a na YouTube se jedná o nejsledovanější obsah. A kdeže tento formát vznikl? V Československu!

Článek

Co je to videoklip?

Filmová teorie definuje videoklip jako krátkometrážní film, u nějž je hlavní jeho zvuková stopa a zbytek slouží k její vizualizaci či zdůraznění. Videoklipy proslavila v minulosti především televize MTV, která se stala zejména v osmdesátých a devadesátých letech fenoménem. Dnes jsou videoklipy nejoblíbenějším obsahem na YouTube, přičemž ty nejsledovanější mají dokonce miliardy zhlédnutí.

Videoklip má svojí podstatou blízko k písničkám z hudebních filmů, jednou takovou byla například skladba Jailhouse Rock Elvise Presleyho, která zazněla ve stejnojmenném filmu. Tato písnička však byla nedílnou součástí filmu a nevysílala se samostatně. Proto si Elvis nemůže nárokovat první videoklip na světě. Tato pocta podle všeho patří Ireně Kačírkové a Josefu Bekovi, kteří zpívali v podobě videoklipu písničku Dáme si do bytu z pera Vlastimila Hály. Historie této skladby je však velmi zajímavá i bez tohoto jedinečného prvenství.

Z filmového plátna do trezoru a potom do historie

V roce 1957 natočil režisér Miloš Makovec film Snadný život. Ústředními hrdiny filmu byli mladí lidé, kteří často zpívali a tančili. Jednou z písniček, která se ve filmu objevila, byla potom skladba „Dáme si do bytu“. Ve filmu se o zpěv postarali Jiří Suchý a Josef Zíma.

V roce 1957 ale stále panovala tvrdá cenzura a písnička musela být z filmu vystřižena. Cenzorům se totiž nelíbilo, že až příliš připomínala rokenrol, tedy ideově závadnou hudbu pocházející z imperialistického západu.

Vidět v písničce Dáme si do bytu politicky nevhodnou skladbu dá dnes opravdu hodně práce, i v padesátých letech to ovšem muselo vyžadovat notnou dávku fantazie. Pravděpodobně i proto se režisér Ladislav Rychman odhodlal k tomu, že zažádal o možnost zpracovat ji jako tzv. filmovou píseň. Uspěl a povolení dostal, byť to vyžadovalo hodně urputnosti, zdravé drzosti a vzhledem k tehdejším poměrům také jistou dávku odvahy.

Místo Josefa Zímy a Jiřího Suchého si Rychman vybral jako interprety herce Irenu Kačírkovou a Josefa Beka, nechal vytvořit originální kulisy, a v roce 1958 tak vznikl první skutečný videoklip na světě. Ve své době jej mohli diváci vidět samozřejmě pouze ve vysílání tehdejší Československé televize.

Písnička se nicméně stala velmi slavnou a v následujících letech si interpretaci písně vyzkoušeli i další interpreti, známá je též verze Yvety Simonové a Milana Chladila z roku 1959.

První, nebo ne?

Fakt, že skladba Dáme si do bytu je jedním z prvních videoklipů na světě, je obecně uznáván. Záleží však samozřejmě na přesné definici videoklipu. Někdy je proto v tomto kontextu zmiňován krátký hudební film Tonyho Bennetta s písní Stranger in Paradise z roku 1957. V tomto případě se však jednalo pouze o záběr jeho procházky v londýnském Hyde Parku. Videoklip tak, jak jej známe nyní, skutečně světu představili Josef Bek a Irena Kačírková.

Zdroje

1) První československý klip: Pepíčka Zímu vystřihli cenzoři!

2) Historie československého hudebního klipu do r. 1989

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz