Města na výzdobě letos šetřit nebudou, v čase Vánoc budou rozzářená

  14:32
Ač je ještě listopad, v ulicích měst Moravskoslezského kraje se už začíná objevovat první vánoční výzdoba. Některé radnice ji rozšířily o nové prvky, počty světel nikde omezit nechtějí.

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

„Vánoční osvětlení neomezujeme, naopak. V letošním roce nově nasvítíme vánoční vyhlídky a pódia, kde se budou konat akce, koncerty a další,“ sdělil například redaktor opavského magistrátu Martin Kůs. „Omezíme však dobu provozu. Světla budou svítit jen do půlnoci a naposledy je rozsvítíme na Tři krále.“

Na novinku v podobě dřevěného betlému z dílny uměleckého řezbáře Romana Mikuše se mohou těšit lidé v Ostravě. Tvořený bude pěti dřevěnými figurami, které řezbář doplnil tradičními havířskými motivy. „Například Ježíšek v něm bude uložen na slámě ve vyřezaném důlním vozíku. Na první pohled je jasné, že jde o hornický betlém, který k Ostravě patří a není přenositelný do jiného regionu,“ řekl Jan Šembera, jednatel Černé louky, která Vánoce v Ostravě připravuje.

Betlém v ostravské katedrále nově zdobí kuriózní figura, těhotná Panna Marie

Zatímco betlém budou pracovníci technických služeb instalovat na Jiráskově náměstí příští týden, již teď stavějí na Masarykově náměstí vyhlídkové kolo a na náměstí dr. Eduarda Beneše otevřené kluziště.

Nové prvky zařadila do výzdoby také radnice ve Frýdku-Místku. Patří mezi ně třímetrová osvětlená baňka, která bude umístěna v parku pod zámkem, světelný závěs na střeše altánku v sadech Bedřicha Smetany a padesát brokátových hvězd.

„Třímetrová baňka se stane nejvýraznější vánoční ozdobou, společně s třemi svítícími anděly s houslemi, píšťalou a harfou v parku u Jošta a třemi vánočně nasvícenými a ozdobenými kašnami na Zámeckém náměstí, náměstí Svobody a před podchodem u knihkupectví Kapitola,“ uvedla mluvčí Frýdku-Místku Jana Musálková Jeckelová.

Novinka v Bruntále

V Bruntále přibude světelná brána ve vstupu na náměstí Míru a anděl se šalmají v prostoru mezi gymnáziem a kinem Centrum. „Největším lákadlem se zřejmě stane otevřené kluziště na náměstí Míru, které letos zprovozňujeme poprvé. Pokud se osvědčí, není vyloučeno, že se stane pravidelnou součástí adventu i v dalších letech,“ řekl mluvčí Bruntálu Jiří Ondrášek.

Také v Novém Jičíně se lidé dočkají změny, a to nových světelných prvků v podobě světelné průchozí baňky. „Do dětské zóny letos přidáme světelnou zlatou srnu a jelena, který bude blikat v sekundových intervalech,“ upřesnila Radka Bobková, vedoucí Návštěvnického centra Nového Jičína, které Vánoce ve městě organizuje.

Ostrava už má svůj vánoční strom, kvůli úsporám zůstane v noci zhasnutý

„Typickým symbolem Vánoc je u nás světelná dekorace v podobě adventního svícnu na miskové kašně v historickém jádru města. Rozsvěcujeme ji v předvečer adventní neděle, stejně jako vánoční strom.“ Tím letos bude podle Bobkové 13metrová jedle douglaska, která vyrostla v Suchdole nad Odrou.

Dvě jedle, jednu na Masarykovo náměstí a druhou u kina Centrum, budou již 25. listopadu instalovat pracovníci technických služeb v Karviné, aby mohly být nazdobeny a 3. prosince rozsvíceny. V Ostravě bude hlavní vánoční strom rozsvícen 25. listopadu.

21. prosince 2022