Soud přijal kauci milion korun za podnikatele Knoblocha, který je ve vazbě kvůli ovlivňování veřejných zakázek

Městský soud v Brně přijal kauci milion korun za podnikatele Roberta Knoblocha, kterého minulý týden poslal do vazby. Skončil tam jako jediný ze třinácti obviněných v kauze ovlivňování zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji. Dalšího obviněného Davida Štěpánka krajští radní odvolali z funkce ředitele Správy silnic Olomouckého kraje.

Žalobci pro Roberta Knoblocha navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, mohl ale složit i kauci milion korun. „Dnes byla peněžitá záruka teprve připsána na účet soudu, kdy s ohledem na skutečnost, že soud připustil přijetí peněžité záruky, bude následně rozhodnuto o propuštění obviněného z vazby,“ uvedla mluvčí soudu Petra Láníčková.

Soud podle ní rozhodne usnesením v blízké době, poté bude rozhodnutí doručovat. Strany následně mají možnost proti němu podat stížnost. Pokud ji nikdo nepodá, Knobloch by mohl vazbu opustit koncem týdne. Je jediným z obviněných, kterého soud do vazby poslal.

Třináct obviněných

Policisté v kauze obvinili třináct lidí. Obviněni jsou z trestných činů, jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplácení, podvod a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle žalobců se trestné činnosti zúčastnili jako členové organizované zločinecké skupiny nebo v její prospěch.

Škoda, kterou obvinění údajně způsobili, je velkého rozsahu a odvíjí se od objemu silničních zakázek. Hrozí jim mnohaleté vězení, například za zneužití pravomoci úřední osoby či za přijetí úplatku soud může uložit až dvanáctiletý trest. Stejně vysoký trest hrozí také představitelům organizované zločinecké skupiny.

Radní odvolali ředitele správy silnic

K obviněným patří také ředitel Správy silnic Olomouckého kraje David Štěpánek, kterého v pondělí radní odvolali z funkce. Štěpánek stál v čele Správy silnic Olomouckého kraje od letošního března. Na seznamu obviněných je podle Deníku N spolu s bývalým ředitelem krajské správy silnic Petrem Foltýnkem a dalšími dvěma pracovníky z krajské správy silnic. Figuruje na něm také hejtmanův náměstek Michal Zácha, který v závěru minulého týdne rezignoval na post v krajském zastupitelstvu i funkci ve vedení kraje. Stejný krok Zácha učinil i ohledně členství v ODS a postu radního v Přerově.

Mezi hlavní aktéry kauzy spolu s Knoblochem a Záchou podle Deníku N patří Roman Láčík, tehdejší manažer stavebního koncernu Porr, který údajně z ovlivňování zakázek během uplynulých dvou let profitoval, a to díky organizovanému způsobu výběru a získávání stavebních zakázek, jejichž zadavatelem byl Olomoucký kraj.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu minulý týden v pondělí zasahovali nejen na olomouckém krajském úřadě a přerovské radnici, kde má Zácha kancelář jako uvolněný radní, ale i ve stavebních firmách, na Správě silnic Olomouckého kraje a doma u obviněných.