Soud přijal kauci milion za Knoblocha, je ve vazbě kvůli veřejným zakázkám

foto Věznice, vazba - ilustrační foto.

Brno - Městský soud v Brně dnes přijal kauci milion korun za obviněného podnikatele a bývalého člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji Roberta Knoblocha. ČTK to dnes řekla mluvčí soudu Petra Láníčková. Knobloch je jedním z obviněných v případu nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Brněnský městský soud jej poslal do vazby minulý týden ve středu. V kauze bylo obviněno 13 lidí. Knobloch by vazbu mohl opustit v závěru týdne.

Žalobci pro Knoblocha navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, Knobloch však mohl složit i kauci milion korun. "Dnes byla peněžitá záruka teprve připsána na účet soudu, kdy s ohledem na skutečnost, že soud připustil přijetí peněžité záruky, bude následně rozhodnuto o propuštění obviněného z vazby," uvedla mluvčí. Soud podle mluvčí rozhodne usnesením v blízké době, poté bude rozhodnutí doručovat. Strany následně mají možnost proti němu podat stížnost. Pokud ji nikdo nepodá, Knobloch by vazbu opustil koncem týdne. Je jediným z obviněných, kterého soud do vazby poslal.

Olomoucký vrchní státní zástupce Radim Dragoun nechtěl možnost složení kauce dnes rozebírat. "Aktuálně nebudeme důkazní ani procesní situaci blíže komentovat," řekl dnes ČTK Dragoun. Jeho náměstek Radek Bartoš k aktuální situaci ČTK řekl, že žalobce se vzdal již u vazebního jednání, kde bylo rozhodnuto o přípustnosti přijetí peněžité záruky, práva stížnosti. "Žádné další rozhodnutí soudu nám dosud nebylo doručeno, a proto nelze dopředu deklarovat, jaké stanovisko k němu zaujmeme. Nicméně lze uvést, že v mezidobí se nic nezměnilo na našem stanovisku k přípustnosti přijetí peněžité záruky," řekl dnes ČTK Bartoš. Knoblochův obhájce Vlastimil Němec se od vazebního jednání nechtěl vyjadřovat, jak budou s klientem postupovat. ČTK dnes vzkázal, že svůj krok, až bude veřejně znám, odůvodní. Od té doby je nekontaktní.

Knobloch byl podle Deníku N klíčovou osobou celé skupiny, která se podílela na ovlivňování dopravních zakázek. Čtyřiapadesátiletý podnikatel a lobbista byl dlouholetým sponzorem ODS a podle obchodního rejstříku je majitelem či spolumajitelem řady firem a také spoluvlastníkem Obchodního centra Trumf, restaurace Devět křížů na D1 či přerovského penzionu U Madony, zjistila dříve ČTK. Mezi obviněnými je rovněž bývalý krajský šéf ODS a bývalý náměstek hejtmana pro dopravu Michal Zácha. Trojici hlavních aktérů podle Deníku N doplňuje Roman Láčík, tehdejší manažer stavebního koncernu Porr, který údajně z ovlivňování zakázek v uplynulých dvou letech profitoval, a to díky organizovanému způsobu výběru a získávání stavebních zakázek, jejichž zadavatelem byl Olomoucký kraj.

Škoda, kterou obvinění údajně způsobili, je velkého rozsahu a odvíjí se od objemu silničních zakázek. Žalobci ji dosud nezveřejnili. Obviněným hrozí mnohaleté vězení, například za zneužití pravomoci úřední osoby či za přijetí úplatku soud může uložit až dvanáctiletý trest. Stejně vysoký trest hrozí také představitelům organizované zločinecké skupiny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď