Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Najím se, až Jurečka odstoupí, říká hladovějící chartista Gruntorád

  17:29aktualizováno  18:45
Chartista a spisovatel Jiří Gruntorád drží od 17. listopadu protestní hladovku za odstoupení Mariana Jurečky z úřadu ministra práce a sociálních věcí. Serveru iDNES.cz řekl, že Jurečka dělá ostudu sobě, své straně, vládě a celému Česku. Zatím se k němu připojil další chartista John Bok, ve hře je i řetězová hladovka.
Jiří Gruntorád drží protestní hladovku před Úřadem vlády. (20. listopadu 2023)

Jiří Gruntorád drží protestní hladovku před Úřadem vlády. (20. listopadu 2023) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Jiří Gruntorád podle svých slov zahájil hladovku na podporu vlády. „Rozhodnout se pro hladovku byl dlouhý proces, který začal s nástupem této vlády. Ta je podle mě nejlepší a každá další už bude horší. A když se vláda přihlásila k odkazu Charty, tak jsem rozeslal všem dostupným chartistům radostný dopis, že vláda se hlásí k odkazu Charty. Ale nic se nedělo, hlavně ve vztahu k bývalým chartistům“ říká Gruntorád.

„Loni v srpnu jsme ohledně penzí pro chartisty spolu s Danou Němcovou a Petruškou Šustrovou napsali premiérovi. Odpověděl nám jeho hlavní poradce, ať si zažádají o zmírnění tvrdosti zákona. Tak od té doby to ve mně zrálo. A poslední kapka byl Jurečkův dopis Charliemu Soukupovi,“ dodal disident.

Chartisté drží hladovku proti Jurečkovi. Vadí jim nízké penze pro disidenty

Právě případ Charlieho Soukupa dohnal Gruntoráda k radikálnímu řešení. „Je to velice jemný, nepraktický člověk, který nemá ostré lokty. Byl dvakrát vězněn v komunistickém režimu, pak ho donutili k vystěhování do Austrálie. V roce 2009 se vrátil a měl úplně legrační důchod, z kterého se nedalo žít, a ten mu valorizovali na dnešních asi 6 200 korun,“ vysvětlil.

I o Charliem Soukupovi chartista hovořil s Marianem Jurečkou, který mu v neděli odpoledne přišel protest rozmluvit. „Vyprávěl mi o svých rodičích, že to byli sedláci, pak mi vyprávěl o tom, že pan Soukup dostane australský důchod 770 australských dolarů. A byl úplně mimo mísu,“ řekl Gruntorád.

Bránili se nacismu, komunismu či Rusům. Pět osobností má cenu Paměti národa

Jednání s ministrem podle něj bylo bezvýsledné. „Já jsem mu řekl, to není naše téma. Vy byste měl zvážit, kdy podáte demisi a kdo vás nahradí. Je to vaše odpovědnost. Těch lidí je samozřejmě víc, Soukup není jediný, týká se to všech lidí, kteří byli vyhnáni jako on a kteří tady nemají odpracovaných těch požadovaných 35 let,“ míní.

Gruntorád slíbil, že hladovku neukončí dokud ministr Jurečka nepodá demisi. „Já nevím, jestli to pomůže rezortu, protože tam třeba přijde někdo ještě méně kompetentní, ale to taky už není moje starost. Mně nejde o to, jestli jsou odborníci, ale o morální kredit. Tady jde o důvěryhodnost celé vlády – a ta s Jurečkou klesá,“ myslí si.

Za vulgarity v hospodě komunisté písničkáře zavřeli. Perzekuce, míní Blažek

„On mi nabízel, že udělá všechny možné kroky a já jsem mu řekl, že to nestačí, že škodí sám sobě, škodí své straně, škodí této vládě a škodí této zemi. Pro mě je to jednoznačné: Problém s důchody pro disidenty byl začátek. A tohle by měl být konec,“ dodal spisovatel.

Na jaře šéf resortu novinářům řekl, že jeho ministerstvo řešení chystá. Šéf ministerského odboru sociálního pojištění Tomáš Machanec tehdy uvedl, že by se na něm měl podílet Ústav pro studium totalitních režimů, který by mohl disidentům a disidentkám vydávat osvědčení. O úpravě penze by při zmírnění tvrdosti zákona pak rozhodovala sociální správa. Dostala by od ministerstva návod postupu.

Chystáme seznam náročných profesí, řekl k důchodové reformě ministr Jurečka

Vedení ÚSTR se v pondělí Mariana Jurečky zastalo. „Mrzí nás, že je odpovědnost přesouvána na současného vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí, který se problematikou dlouhodobě zabývá a skutečně ji řeší,“ uvedl ústav ve vyjádření.

Jiří Gruntorád nestanuje před Úřadem vlády sám, už v sobotu 18. listopadu se k němu přidal další s chartistů John Bok. „Je to skandální a nemravné, že až teď budou mít estébáci snížené zásluhy. To snad měli udělat hned. Já tu nejsem kvůli sobě, mám rodinu a důchod 18 600 korun, s tím mohu žít, ale právě příklad Charlieho Soukupa je opravdu urážka,“ vysvětlil.

Víra v komunismus je duševní nemoc, tvrdí český poustevník z Austrálie

Pokud ministr neodstoupí, přijde podle obou mužů řetězová hladovka. „Ještě žijí spousty disidentů, kteří vyjádří solidaritu i tímhle způsobem. Připojí se ke mně třeba na dva dny nebo třeba na týden. Nesmírně si vážím i toho, že se už teď přidal John Bok,“ představuje si Gruntorád.

Chartistu nepodpořil jen Bok, v pondělí dorazila například aktivistka Linda Winsh Bolardová. „Já jsem ztratila občanství výrokem soudu. A když jsem teď dostala potvrzení o účasti na třetím odboji a došla jsem na Českou správu sociálního zabezpečení, tak jsem zjistila, že doba uvěznění, která ze zákona, se musí počítat jako pojistná, není započítána,“ řekla.

John Bok nemluví, John Bok řve. I v knize Jana Nováka

„Byla jsem jedním ze zakladatelů nezávislého studentského svazu na začátku solidarity, a to skončilo špatně pochopitelně, tudíž jsem se ocitla ve vězení na Ruzyni a tam na hladovce strávila tři měsíce. Proto mám k panu Gruntorádovi vřelý vztah a chci ho podpořit,“ doplnila.

I Winsh Bolardová se snažila vládu přimět zákon upravit. „Napsala jsem, jaká by tam byla možná změna, aby tedy ti lidé, kterých skutečně nebude víc než padesát, dneska měli takový důchod, aby se aspoň najedli dvakrát denně a třeba i zaplatili nějaký levnější nájem. Ale za dva roky se nestalo vůbec nic,“ stěžovala si.

Stovky lidí se v kostele loučily s Petruškou Šustrovou, dorazil i Schwarzenberg

Snížení důchodů bývalým vysokým komunistům považuje aktivistka za komické. „Teď, když je těm lidem třeba devadesát let, tak už to nemá žádný význam,“ tvrdí.

Mezi dalšími lidmi, kteří v pondělí přišli hladovku Jiřího Gruntoráda a Johna Boka podpořit byl například hudebník Michael Kocáb. „Ostuda je to, že těch 35 let jsme to nedokázali zvládnout. Nejenom tato vláda, která to alespoň přislíbila, když to taky neudělá skutek utek, ale všechny předcházející vlády se na tento palčivý problém úplně vykašlaly,“ řekl Kocáb.

Ministr Jurečka v reakci na protesty oznámil, že situaci Karla Soukupa vyřešil. „Dnes jsem rozhodl, aby Karlu Soukupovi byl přiznán průměrný důchod stejně jako účastníkům třetího odboje tak, jak to říká zákon od roku 2011,“ řekl podle ČTK Jurečka.

Podle zmíněného zákona stát účastníkům protikomunistického odboje, kteří mají starobní důchod nižší než průměrný, dorovná penzi na výši průměrného. Ta nyní přesahuje 20.000 korun. „Pokud je tu situace, kdy Karlu Soukupovi není vyplácen důchod z australské strany, snažíme se zjistit proč a pomoci tomu, aby mu byl ten důchod vyplácen. Do doby, než se toto napraví, mu bude přiznáván důchod ve výši průměrného důchodu tak, jak je postupováno u jiných účastníků třetího odboje,“ řekl ministr.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...