Vítkova CPI vyměnila výkonného ředitele a prodala chorvatskou firmu spravující hotely

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: Tereza Kovandová

Realitní společnost CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka prodala v Chorvatsku firmu Sunčani Hvar Nekretnine, která spravuje velkou část hotelů na ostrově Hvar. Kupcem je investor a developer Eagle Hills z Abú Zabí. CPI to uvedla na svém webu, kde zároveň oznámila výměnu výkonného ředitele. Novým se stal dosavadní finanční ředitel David Greenbaum. Jeho předchůdce ve funkci Martin Němeček rezignoval, v CPI zůstává. Na informace upozornil server Hospodářské noviny (HN).

Prodej Sunčani Hvar podléhá souhlasu chorvatského antimonopolního úřadu, cenu CPI neuvedla. Podle odhadů HN mohla dosáhnout zhruba trojnásobného zhodnocení původní investice. CPI nemovitosti prodává, protože slíbila svým investorům, že bude snižovat zadlužení.

Vítek firmu Sunčani Hvar zcela ovládl před pěti lety, podle HN společnost obhospodařuje přibližně 80 procent hotelových ubytovacích kapacit na ostrově Hvar. Společnost Eagle Hills založil Mohamed Alabbar, který stojí také za developerskou skupinou Emaar Properties, jejímž projektem je mimo jiné stavba nejvyššího mrakodrapu světa Burdž Chalífa, píše server.

Dosavadní výkonný ředitel CPI Martin Němeček stál podle HN za výrazným růstem a proměnou společnosti v posledních devíti letech. Jeho rezignaci dnes přijalo představenstvo firmy. Ve skupině CPI obsadí nově vytvořenou funkci zaměřenou na hodnotné projekty. David Greenbaum byl finančním ředitelem CPI od roku 2018, Němečka vystřídal také v představenstvu firmy.

Vítek je většinovým majitelem CPI Property Group s podílem kolem 90 procent. Firma vlastní nemovitosti například v České republice, Německu, Rakousku, Itálii, Polsku či na Slovensku. V letošním prvním pololetí zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) meziročně o 50,8 procenta na 394 milionů eur (zhruba 9,7 miliardy Kč) a celkové příjmy o 62,7 procenta na 831 milionů eur. Vítek je podle letošního žebříčku časopisu Forbes šestým nejbohatším člověkem v Česku s majetkem odhadem za 149 miliard korun.