Všechno nejlepší, špinavá sestro poezie! Česká slam poetry oslavila dvacet let existence

20. listopad 2023

Česká slam poetry oslavila dvacet let existence. Šimon Felenda, Robert Hýsek, Václav Ponikelský (Vašek z Aše), Marie Černíková (Bio Masha) a Jan Dibitanzl se ohlížejí za historií a současností toho specifického žánru, který bývá nazýván křížencem mezi poezií a divadlem, kulturním sportem či rapem bez beatu. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Pořadem provází: Šimon Felenda
Režijní spolupráce: Marina Feltlová
Dramaturgie: Marina Feltlová
Zvuk: Radek Veselý
Hudba: Jakub Rataj
Premiéra: 20. 11. 2023
  
V pořadu zazněly ukázky slam poetry:
Šimon Felenda: Souzvuk s múzou
Jan Dibitanzl: Žižkov              
Marie Černíková (Bio Masha):  improvizace
Šimon Felenda: Někde hluboko
Vašek z Aše: Čísla nelžou       
Šimon Felenda: Punkáči            
Alan Ginsberg: Odpověď, překlad a přednes Bob Hýsek

Šimon Felenda
Novinář, slamer, rapper. Jeho texty definuje existenciální naléhavost prolnutá se surrealistickými obrazy a rapovou flow. Společně s manželkou Lucií Felendou vydali vinyl ke dvacetiletému výročí slam poetry „20 Let slam poetry“.

Bob Hýsek
Překladatel z angličtiny (Bukowski, Ginsberg), editor magazínu Legalizace a vydavatel magazínu Konopí. Od roku 2006 vyučuje slam poetry jako předmět na Univerzitě Palackého v Olomouci, slamináře jsou otevřené veřejnosti.

Bio Masha
Vlastním jménem Marie Černíková, výtvarnice, performerka, lektorka. Zabývá se uměním jako možností sociálního a osobnostního rozvoje i jako formy vyjádření, např. zachycování životních drah v kvalitativním výzkumu. S Luďkem Kazdou jako DBLV vydali v roce 2020 album Šlápla na hrábě. Je autorkou a interpretkou loutkového krimi hororu Péče na motivy románu Ladislava Fukse.

Vašek z Aše
Vlastním jménem Václav Ponikelský, student katedry alternativního a loutkového divadla DAMU, bronzový medailista mistrovství Evropy ve slam poetry pro rok 2022 a dvojnásobný vicemistr ČR (2021 a 2022). Řadí se k jedné z nejmladších slamových generací.

Jan Dibitanzl
Se slam poetry začal, aby si naplnil romantický sen o kočovných básnících. Nakonec ho dostala do reklamního průmyslu, scenáristiky a sociální pedagogiky. Improvizuje, ale nevadí mu to.

autor: Šimon Felenda
Spustit audio

Související