20. listopadu 2023 • 22:41

Česko - Moldavsko 3:0. Osmý postup na EURO v řadě, rozhodl Douděra

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
249
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté porazili v závěrečném utkání kvalifikace na mistrovství Evropy v Německu příští rok v přímém souboji Moldavsko 3:0. Zápas tak jednoznačný jako výsledek nebyl, góly v závěru ho potvrdili Tomášové Chorý a Souček, rozhodující zásah si připsal David Douděra. Český tým tak slaví postup na EURO s pachutí drinků z klubu Belmondo. Po skončení utkání sledujte studio iSport.cz s bývalým reprezentačním obráncem Markem Suchým.



Svěřence trenéra Jaroslava Šilhavého, jimž by stačila i remíza, poslal v Olomouci do vedení ve 14. minutě David Douděra. Po změně stran již v přesilovce po vyloučení Vladislava Babogla z 55. minuty rovněž premiérovým gólem v reprezentačním „áčku“ zvýšil debutant Tomáš Chorý a v závěru se prosadil Tomáš Souček.

Národní celek nastoupil bez tří členů základní sestavy z pátečního utkání v Polsku (1:1) obránců Brabce s Coufalem a útočníka Kuchty, kteří v noci ze soboty na neděli navštívili v Olomouci noční podnik a byli vyřazeni z mužstva.

Český tým od rozdělení federace postoupil ze všech evropských kvalifikací a na kontinentálním mistrovství si zahraje poosmé za sebou. Soupeře ve skupině mu určí los 2. prosince v Hamburku. FAČR za účast reprezentace na Euru získá prémii v přepočtu zhruba čtvrt miliardy korun.

Není jisté, zda tým i na šampionátu povede trenér Šilhavý. Jeho pozice byla v ohrožení už po říjnové porážce 0:3 v Albánii, po níž ho výkonný výbor podržel ve funkci. Upravil mu však smlouvu, která vyprší 30. listopadu. Její součástí je oboustranná opce. Šilhavého budoucností se bude FAČR zabývat v příštích dnech.

Český trenér překvapil a do klíčového zápasu nasadil i obránce Vitíka s útočníkem Chorým, kteří si připsali první start v reprezentačním „áčku“. V sestavě nechyběl kapitán Souček, jenž v Polsku dohrál zápas se zraněním hlavy. V brance stejně jako ve Varšavě dostal důvěru Staněk a hned ve čtvrté minutě podržel domácí tým, když vytáhl střelu kapitána Raty pod břevno na roh.

Na opačné straně Douděra ve 12. minutě z úhlu hlavičkoval jen do brankáře, ale za chvíli už se prosadil. Po Chorého přihrávce utekl obránci a únik na gólmana s přehledem zakončil přízemní střelou k zadní tyči. Slávistický útočník si v šestém utkání za národní A-tým připsal premiérovou branku.

Češi se poté soustředili spíše na to, aby kontrolovali vedení. Naopak Moldavané, kteří potřebovali k postupu zvítězit, vysoko napadali a ve 23. minutě se dostali k druhé větší šanci. Centr z pravé strany propadl k volnému Motpanovi, který však z voleje minul.

Moldavané pokračovali v sympatickém výkonu i po přestávce a proti Caimacovovi z úhlu musel zasahovat Staněk. Zápas však hostům pokazil obránce Baboglo. Střelec branky z pátečního duelu s Albánií (1:1) po úderu loktem do hlavy Chorého dostal v 55. minutě druhou žlutou kartu a byl vyloučen.

Český celek už v přesilovce pevně držel utkání ve své moci. V 65. minutě ještě Chorému spadl Provodův centr na paty, ale za dalších sedm minut se už bývalý olomoucký hráč dočkal. Na přední tyči si naskočil na centr z rohu v podání dalšího debutanta střídajícího Kušeje a prudkou hlavičkou zvýšil

Domácí si závěr užívali. Chorý v další šanci minul, neprosadil se ani zblízka střídající Lingr, ale přes 11 tisíc diváků se přesto ještě třetí branky dočkalo. V 90. minutě se míč na hranici vápna odrazil k Součkovi a ten propálil vše před sebou. Kapitán skóroval ve třetím reprezentačním utkání po sobě a připsal si 12. gól v národní mužstvo. Češi ani ve čtvrtém duelu s Moldavskem neinkasovali a napravili březnovou venkovní remízu 0:0 z Kišiněva.

Dojatý Douděra i skvostný debut Chorého: Takhle jsem si to představoval. A trenére, díky!
Video se připravuje ...

 

Góly

Domácí: 14. Douděra, 72. Chorý, 90. Souček

Hosté:

Sestavy

Domácí: Staněk – Vitík, Zima, Holeš – Masopust, Souček (C), M. Sadílek (58. Král), Douděra – Provod (77. Lingr) – Chorý (85. Chytil), Hložek (58. Kušej).

Hosté: Răilean – Revenco (46. Cojocaru), Crăciun, Baboglo, Posmac, Reabciuk – Postolachi, Rață (C) (78. Stînă), Caimacov (59. Plătică), Moțpan (46. Damașcan) – Nicolaescu (65. Cojocari).

Náhradníci

Domácí: Kovář, Mandous, Čvančara, Chytil, Kušej, Stronati, Jurásek, Král, Černý, Lingr

Hosté: Cebotari, Avram, Bolohan, Marandici, Cojocaru, Damașcan, Plătică, Jardan, Cojocari, Platica, Stînă, Bogaciuc

Karty

Domácí: Kušej

Hosté: Revenco, Caimacov, Posmac, Baboglo, Baboglo, Stînă

Rozhodčí

Schärer – De Almeida, Zogaj (vš. Švýcarsko)

Stadion

Andrův stadion, Olomouc

Návštěva

11 653 diváků

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Albánie 8 4 3 1 12:4 15
2. Česko 8 4 3 1 12:6 15
3. Polsko 8 3 2 3 10:10 11
4. Moldavsko 8 2 4 2 7:10 10
5. Faerské ostrovy 8 0 2 6 2:13 2

Vstoupit do diskuse
249

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud