ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5119 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Vzpomínání na Zdeňka Mahlera

0 jsk 21.11.2023

Zdeněk Mahler byl významným českým spisovatelem, scenáristou, publicistou a muzikologem, který se narodil 7. prosince 1928 v Batelově a letos si tak připomínáme pětadevadesáté výročí jeho narození.

Život a dílo Zdeňka Mahlera jsou spojeny s mnoha oblastmi kultury, jako jsou divadlo, film, hudba, literatura a historie. Své znalosti Mozartovy osobnosti využil také při psaní scénáře k filmu Miloše Formana Amadeus.

K výročí narození Zdeňka Mahlera vydává Supraphon audioknihu Sbohem, můj krásný plameni/Zlomky o životě a díle W. A. Mozarta, vyprávěnou formou fiktivního deníku Mozartovy přítelkyně a slavné zpěvačky Josefíny Duškové. Mozartův život je zde líčen prostřednictvím osobních postřehů ženy, která Mozarta důvěrně znala, a odhaluje tak nejrůznější kuriózní situace z jeho života.

Audioknihu načetla se zalíbením a s vtipným důrazem na zvláštnosti geniálního hudebního skladatele Ilona Svobodová. Pasáže, kterými Zdeněk Mahler komentuje dění s vysvětlujícími dodatky, pak s účastí vypráví Václav Jílek.